Fitneye karsi ne yapmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.120
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fitneye karşı ne yapmalı?​

4-Birey olarak hiçbir şeye gücümüz yetmiyor, başkada çaremiz yok ise fitne ateşinden kurtulmak için Efendimiz(sav)’in; “Fitne zamanında evinizde oturun, günahlarınıza tövbe edin, dilinizi tutun, kendi işinize bakın, başkalarının işine karışmayın!” (Nesai, Ebu Davud) buyurduğu gibi hareket etmeliyiz.

Fitnenin günahı nedir?​

Bazı hadislerde fitne çıkarmanın birini öldürmekten çok daha günah olduğu söylenmiştir. Bunun yanında fitne çıkaran kişilere Allah’ın lanet edeceği de bildirilmiştir. Fitne farklı anlamları ile Kur’an-ı Kerim’de kullanılmıştır. Bakara suresinde fitne kelimesi şirk koşma anlamı ile kullanılmıştır.
Nitekim Hz.Peygamber (sav): “İftira eden kimse zarara uğramıştır”74, “Bir kimse, bir mümin hakkında olmayan bir şey söyleyerek İftirada bulunursa, iftiraya uğrayan kimse, onu affedinceye kadar, Allah Tealâ onu cehenneme sokar.”75 buyurmaktadır.
Iftira atana ne olur?
Mağdura atılan iftira neticesinde, mağdur ile ilgili hapis cezası dışında adli veya idari bir yaptırım uygulanmışsa; iftira eden kişi, 3 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır (TCK md. 267/7).
Bir insanın fesat olduğunu nasıl anlarız?
Fesat insan, kendinden başkasını düşünmez, art niyetli olur. Fesat insan, her şeyin altında bir şey arar kötü düşünür. Fesat insan, herkese zarar verir, zamanla ruhunu çirkinleştirir. Fesat insan, bulunduğu ortamı kendi menfaatleri uğruna çekilmez hale getirir.

Fitne ortamı nedir?​

İnsanların arasının bozulması (bozgunculuk) ve bunun sonunda da yaşanan karışıklık ortamı (kargaşa) fitnenin dilimizde en yakışanı olarak görünüyor. Örneğin “Mallarınız, çocuklarınız, sizin için fitnedir” mealindeki Hadisi Şerife bazıları burada kelimeye imtihan anlamını vermiştir.

Fitnenin dindeki yeri nedir?​

Fitne, İslam dininde de sınav ve imtihan anlamına gelir. Bozguncu, şirk, bela, anarşi gibi farklı anlamalarda da sıkça kullanılır. Müslümanlar arasında bazı bölünmelere yol açan ve insanları sıkıntılara sokan, insanları isyan etmeleri için kışkırtan ve günaha yönlendiren, kişiler de fitneci olarak adlandırılır.
İbn Cerîr et-Taberî’nin naklettiği yorumlara göre fesad başta küfür olmak üzere bütün isyan davranışlarından ibarettir. Allah’a isyan eden veya O’na isyanı emreden kimse yeryüzünde bozgunculuk yapmış olur.
Kurana göre fitne nedir?
Fitne kavramının Kur’an’da kullanıldığı anlamlara de yer veren Kes- kin’nin tespitine göre fitne kavramı Kur’an’da en çok imtihan, deneme ve sınama anlamlarında kullanılmıştır.
Fitnenin sebep olduğu olumsuzluklar nelerdir?
Fitneler, nerdeyse yağmur gibi yağarak, her yeri kaplayacak. Hadis-i şerifte buyuruldu ki “Kıyamet kopmadan evvel, her yeri fitneler kaplıyacak. Fitnelerin zulmeti, ortalığı karanlık gece gibi yapacak. O zaman, evinden mümin olarak çıkan kimse, akşam kâfir olarak evine dönecek.

Dinde fitne ne demek?​

Fitne (ya da fitnah, pl. Fitan; Arapça: فتنة, فتن: “günaha, yargılama; ayaklanma, sivil çekişme, çatışma” geniş bir yargılama, ızdırap veya sıkıntı çağrışımları olan Arapça bir kelimedir. Önemli tarihsel sonuçları olan bir kelime, modern Arapça’da da yaygın olarak kullanılmaktadır.
 
Geri
Üst