AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fitik Asit Azaltma

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
*Tüm tahıl, baklagiller ve kuruyemişler üzere tohumların da cinsini devam ettirebilmek için filizlenmesi gerekir. Fakat uygun kurallar oluşana kadar kendini fitik asit sayesinde korur.


*Özellikle nohut, fasulye, yeşilmercimek üzere baklagiller ve ceviz, badem, fındık üzere yağlı tohumlarda bulunur.

*Fakat insan bedeninde fitik asidi sindirecek olan fitaz enzimi bulunmadığı için fitik asit parçalanamaz ve dışarıdan besinlerle aldığımız bedelli minerallere bağlanarak emilmesine pürüz olur. Bu türlü durumlarda da bedende magnezyum, çinko, demir ve kalsiyum eksiklikleri görülebilir.

*Peki fitik asidi nasıl azaltabiliriz ?


1.yöntem filizlendirmedir. Filizlendirilecek olan bakliyat yahut tahılın kabuklu olması gerekir. Yeterlice yıkanmış tohumları bir kaba alınır. Üzerini birkaç parmak geçecek kadar taze su eklenir ve 24 saat suda bekletilir. Daha sonra suyu büsbütün süzülerek çimlendirmenin yapılacağı kaba yahut kavanoza aktarılır. Üzerine bir tülbent örtülür (veya kapağı yarım kapatılır.) ve günde 2 kez sabah ve akşam olmak üzere tohumlar sudan geçirilir ve büsbütün süzüldükten sonra üzeri tülbentle örtülür. Direkt güneş ışığı almayan aydınlık bir yerde bekletilir. Çimlendirmede en değerli nokta tohumu daima nemli tutmaktır. Tohumun cinsine nazaran 3 ile 5 gün ortasında filizlenme gerçekleşir. Filizler tohumun uzunluğuna ulaştığı yahut 1 santim olduğu vakit kullanabilirsiniz. Tohumu ve filizi birlikte yenir.

2.yöntem ise suda bekleterek fermente etmek.
Öncelikle yıkadığımız baklagili içme suyuyla ıslatıyoruz, bu formda 24 saat bekletiyoruz. (Arada bir gerekli görülürse suyu değiştirilebilir.) 24 saatin sonunda beklettiğimiz baklagili yeterlice yıkayıp süzüyoruz. Islatma kabına tekrar içme suyu doldurup bu sefer içerisine bir su bardağı da peynir altı suyu ek ediliyoruz. Peynir altı suyu desteğiyle yine ıslatılan baklagilleri tekrar 24 saat bekletiyoruz.
 
Geri
Üst