AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fistul acmak icin en sik kullanilan vaskuler yapi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fistül açmak için en sık kullanılan vasküler yapı nedir?​

AV fistüller hastaların genellikle kollarındaki sıklıkla bilek seviyesinde atar damar ve toplardamarlar arasında cerrahi olarak oluşturulur. Her iki damara da küçük kesiler yapılarak bu damarlar birbirine dikilir ve diyaliz için gerekli olan yüksek akımlı bir fistül elde edilmeye çalışılır.

Hemodiyalizde damar giriş yolları nelerdir?​

Kolda fistül için yüzeysel damarlar kullanılabilir. Sorun oluştukça aynı damarlar üzerinde ilerlenir. Daha sonraki tercih yapay damarlar (greft) ve son olarak da kalıcı kateter takılması yöntemidir. Kalıcı damar girişimi sağlanıncaya kadar da geçici kateterler kullanılmaktadır.
Fistül anevrizma nedir?
Arteriovenöz fistül (AVF), atardamarlar ile toplardamar arasında çeşitli nedenlerle oluşan anormal bir bağlantıdır. AV fistül’de, yüksek basınçlı atardamarlar ile düşük basınçlı olması gereken toplardamar arasında anormal bir bağlantı söz konusudur.
Hemodiyaliz kateteri hangi damara takılır?
Yapıldığı madde sayesinde uzun süre kullanılabilen katater, genellikle boyundan ya da köprücük kemiğinin altından büyük damarlara takılır. Kalıcı katater ponksiyon sonrası tünelden geçirilerek hedef damara yerleştirilir.

Damar yolu açma nasıl yapılır?​

İntraket yerleşimi yapılmış olan bölgeye bir elinizle yaklaşık bir cm yukarısından baskı yapılmalıdır. Damar yolu damar içerisinde olduğu dikkatli bir şekilde tespiti yapılmasıyla damar yolu açılmış olunur.

Koldan fistül nasıl açılır?​

Çoğu kez fistül hastanın işlerini görmediği (örneğin sağlaklarda sol kol, yada solaklarda sağ kol) kolda yapılır. Yapılan bir cilt kesisi ile atardamar ve yakındaki yüzeyel bir toplardamar bulunur. Toplardamar atardamara dikilerek, atardamar kanının önemli bir bölümünün toplardamara geçmesi sağlanır.
Hemodiyaliz kateteri nereye takılır?
Kateter: Geçici damar yolu için kullanılan kateter, kasıktan, boyundan ya da köprücük kemiğinin alt kısmından takılır. Takıldıktan hemen sonra kullanılabilen katetere, çoğunlukla acil durumlarda gerek duyulur. Fistül: Hemodiyaliz için en güvenilir yol olan fistül, aynı zamanda en uzun süre ile kullanılabilen yöntemdir.
 
Geri
Üst