AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Firtina nerede olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fırtına nerede olur?​

İnsanlar için tehlikeli boyutlara gelebilme özelliğine sahip olan fırtınalar, genellikle deniz ve okyanuslarda başlayarak, kıyılara doğru ilerler ve kıyılara ve iç kesimlere zarar verir. Şiddeti büyük olan fırtınalar, deniz ve okyanuslarda şiddetli kabarmalara ve büyük dalgalara neden olmaktadır.

Şiddetli fırtınaya neden olur?​

Deniz ve okyanuslarda fırtınaların başlama sebebi, buralarda esen çok şiddetli rüzgarlardır. Karalarda meydana gelen fırtınalar ise, rüzgarın yanında, gök gürültüsü, yağmur, yıldırım ve şimşek gibi doğa olaylarıyla oluşmaktadır. Gök gürültüsü ve yağmur ile oluşan fırtınalar ise, oldukça tehlikelidir.
Çatılardaki bacalar yıkılabilir, televizyon/uydu antenleri ve güneş enerjili su ısıtma sistemleri düşebilir. Tabelalar, trafik işaretleri ve trafik lambaları kopabilir, ağaç dalları kırılabilir ve kökü sağlam olmayan ağaçlar yerinden sökülebilir.
Lodos neyin habercisi?
Özellikle kış mevsiminde, sıcak esme özelliği nedeniyle karların erimesine neden olarak zaman zaman taşkın, sel ve su baskınlarına yaratır. Aynı zamanda estiği sürece sıcaklıklarında normallerinden fazla artmasına neden olan bir rüzgardır.
Fırtına hangi ülkelerde görülür?
Tropikal Siklon Hangi Ülkelerde Görülür? Tropikal siklonların en sık görüldüğü ülkeler: Amerika, Avustralya, Meksika körfezi kıyıları, Filipinler ve Latin ABD kıyılarında görülür.

Fırtına ülkemizde en çok nerelerde görülür?​

Kuvvetli rüzgarlar ve fırtınaların en çok görüldüğü iller sırasıyla Balıkesir, İzmir, Konya, Kayseri, Kars ve Elazığ olurken, çok azı kayıtlara geçmiş olan hortumlar ise sırasıyla Antalya, Mersin, Hatay, Ankara, Zonguldak ve Ardahan’da gözlendi. Bugüne kadar ölçülen rüzgar hızlarında ise Tokat ilk sırada yer alıyor.

Kaç çeşit rüzgar var?​

Rüzgarlar başlıca üç gruba ayrılır: Sürekli rüzgarlar. Devirli (mevsimlik) rüzgarlar. Yerel rüzgarlar.
 
Geri
Üst