AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Firat Dicle ve Nil gibi nehirleri siyasi sinirlari asmasi ulkeler arasinda hangi soruna neden olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fırat Dicle ve Nil gibi nehirleri siyasi sınırları aşması ülkeler arasında hangi soruna neden olur?​

Fırat ve Dicle Sorunu, Türkiye sınırları içinde doğan Fırat ve Dicle nehirlerinin sularının bu nehirlerin içinden geçtiği Suriye ve Irak’la paylaşımı konusunda yaşanan sorunlardır. Bu nehirler hem Suriye ve Irak, hem de Türkiye’nin Güneydoğu Anadolu Bölgesi için çok önemli su kaynaklarıdır.
Dicle nehri neden önemli?
İşte bu bağlamda Ortaçağ medeniyetine büyük bir değer katan Nil, Fırat ve Dicle nehirleri; gerek çorak toprakların sulanıp bereketlenmesi gerekse de üzerlerindeki taşımacılık faaliyetleri ile birçok ürünün bölgelerarası el değiştirmesine katkıda bulunarak geçtikleri yerlere adeta hayat kaynağı olmuşlardır.
Aşağı Fırat Projesi Nedir?
Fırat Nehrinin Keban Barajı güneyinde kalan bölümünde Karakaya, Gölköy, Karababa ve Bedir Barajları ve diğer benzer tesislerden meydana gelen Proje Kapsamı Aşağı Fırat Projesi olarak tanımlanmaktadır… Keban Baraj Gölü’nün dolması ile göl alanında Arkeolojik Kurtarma Çalışmaları sona ermiştir…

Türkiye ile komşuları arasında zaman zaman soruna neden olan nehir hangisidir?​

Fırat, Türkiye, Suriye, Irak. Habur Çayı (Fırat), Türkiye, Suriye. Hezil Suyu, Türkiye, Irak sınırını oluşturur. (Dicle’nin koludur.)
Dicle Nehri kurur mu?
Irak’taki nehirler, hepsinden önemlisi de Dicle ve Fırat nehirleri kuruyorlar. Ülke gittikçe daha çorak hale geliyor ve çölleşme kısıtlı tarım arazilerini yiyip bitiriyor. Türkiye, Suriye ve İran’da 1970’lerden beri inşa edilen barajlar Irak’a ulaşan suyun akışını yarı yarıya azalttı ve durum daha da kötüye gidiyor.
Fırat Dicle hangi proje?
Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) elde etme ve sulama ile ilgili çalışmalar Fırat havzasında 1960’lı yıl ların başında, Dicle havzasında ise 1971’de başlamıştır.
Türkiye’nin Ortadoğu ülkelerinden Suriye ve Irak ile sınır komşusu olması ve Fırat-Dicle Nehirleri ile Asi Nehirlerinin sınıraşan su niteliğinden dolayı bu ülkelerle su kaynaklarının faydalarının paylaşılması konusunda uzun yıllardır görüşmeler devam etmektedir.
 
Geri
Üst