AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Finlandiya dogalgazi nereden aliyor?

Editör

Yeni Üye

Finlandiya doğalgazı nereden alıyor?​

Finlandiya’da kullanılan doğalgazın çoğunluğu Rusya’dan ithal ediliyordu ve diğer yandan doğalgaz, yıllık enerji tüketiminin yalnızca yüzde 5’ini oluşturuyor. Rusya, ruble ile yeni ödeme koşullarına uymayı reddetmelerinin ardından geçen ay Bulgaristan ve Polonya’ya doğalgazını kesmişti.

Hangi ilde doğalgaz yok?​

Doğalgaz kullanmayan iller, Bingöl, Bitlis, Mardin, Tunceli, Hakkâri, Şırnak ve Artvin olarak sıralanıyor.

Aksa Doğal Gaz sahibi kimdir?​

Aksa Doğal Gaz sahibi kimdir?
Kazancı Holding A.Ş.

Her ilde doğalgaz var mı?​

Her ilde doğalgaz var mı?
2015 yılına kadar bazı illerde doğal gaz bulunmuyordu. Bu iller Bingöl, Bitlis, Mardin, Tunceli, Hakkari, Şırnak ve Artvin illeridir. 2015 yılı itibari ile bu illere de doğal gaz ulaşmış durumdadır. Böylelikle ülkemizde doğal gaz kullanmayan hiçbir il merkezi bulunmamaktadır.

Aksa nasıl bir firma?​

1997 yılında kurulan Aksa Enerji, Türkiye’nin en büyük halka açık serbest elektrik üreticisidir. Aksa Enerji’nin ana ortağı Kazancı Holding, temelleri 1950’li yıllarda atılan, bugün, 4 kıtada üretim yapan, 9.000’den fazla çalışanıyla 23 ülkede faaliyet gösteren ve 176 ülkeye ihracat yapan küresel bir güçtür.

Aksa Doğalgaz kime ait?​

Aksa Doğalgaz
Kuruluş | 2002
Genel merkezi | İstanbul , Türkiye
Sahibi | Kazancı Holding A.Ş.
Website | aksadogalgaz.com.tr

Doğalgaz ne zaman özelleşti?​

Doğalgaz ne zaman özelleşti?
2007 yılında AKP 5669 sayılı “Doğalgaz Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun”u çıkardı. Yasayla dağıtım hizmetleri özelleştirilmek üzere kurulan Başkentgaz’a devredildi.

İGDAŞ zammı kim yapıyor?​

İGDAŞ zammı kim yapıyor?
EPDK | Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu.

Doğalgazı kim dağıtıyor?​

BOTAŞ tarafından getirilen doğalgaz yetmişin üzerinde dağıtım lisansına sahip şirkete satılmakta, bu şirketler de doğalgazı ticari işletmelere, kamu kurumlarına ve vatandaşlara ulaştırmaktadır.

Alper Konyalı kimdir?​

ALPER KONYALI Mesleki Yeterlilik Kurumu nezdinde hazırlanan GAZBİR Mesleki Standart Oluşturma Komisyonları’nda Komite Başkanlığı yapan Alper Konyalı, halen Aksa Doğalgaz’da Başkan Yardımcısı ve kendisine bağlı yirmi doğal gaz dağıtım şirketinin Grup Genel Müdürü ile Yönetim Kurulu Üyesi görevlerini sürdürüyor.

Finlandiya, doğalgazın çoğunu Rusya'dan ithal ediyor. Ancak geçmişte yaşanan anlaşmazlıklar sonucu Rusya, ruble ile yeni ödeme koşullarını kabul etmediğinden dolayı Bulgaristan ve Polonya'ya doğalgaz sevkiyatını kesmişti. Finlandiya'nın doğalgaz ihtiyacı genel olarak düşük olup, enerji tüketiminin yalnızca küçük bir yüzdesini oluşturmaktadır.

Türkiye'de doğalgaz kullanmayan iller ise Bingöl, Bitlis, Mardin, Tunceli, Hakkâri, Şırnak ve Artvin olarak listelenebilir. Ancak 2015 yılından itibaren bu illere de doğalgaz ulaşmış durumdadır, dolayısıyla ülkede doğalgaz kullanılmayan hiçbir il merkezi bulunmamaktadır.

Aksa Doğal Gaz, Kazancı Holding A.Ş. tarafından sahiplenilmektedir. Aksa Doğal Gaz'ın ana şirketi olan Kazancı Holding, Türkiye'nin en büyük halka açık serbest elektrik üreticisi olan Aksa Enerji'ye aittir. Kazancı Holding, 1950'li yıllardan bu yana faaliyet gösteren ve küresel düzeyde bir güç haline gelmiş bir şirkettir.

Doğalgazın özelleştirilmesi ise 2007 yılında gerçekleşmiştir. AKP tarafından çıkarılan 5669 sayılı "Doğalgaz Piyasası Kanunu’nda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun" ile dağıtım hizmetleri özelleştirilmek üzere kurulan Başkentgaz'a devredilmiştir.

İGDAŞ'ta yapılan zamlar ise Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından gerçekleştirilmektedir. Türkiye'de doğalgaz dağıtımı genel olarak BOTAŞ tarafından yetkilendirilmiş şirketlere yapılır ve bu şirketler doğalgazı ticari işletmelere, kamu kurumlarına ve vatandaşlara ulaştırırlar.

Son olarak, Alper Konyalı Aksa Doğalgaz'da Başkan Yardımcısı olarak görev yapmaktadır ve yirmi doğal gaz dağıtım şirketinin Grup Genel Müdürü olarak da görev almaktadır. Aynı zamanda GAZBİR Mesleki Standart Oluşturma Komisyonları'nda Komite Başkanlığı yapmaktadır.

Geri