Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Finansal serbestlesme ne zaman basladi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.389
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Finansal serbestleşme ne zaman başladı?​

İlk aşama, (1970’li yılların başında) gelişmiş ülkelerde, özellikle G-7 ülkeleri, öncelikle borsalarını liberalleştirmişlerdir. 1980’li yıllardan itibaren, baskı altında tutulan yerel finans sektörü ve daha sonra sermaye hesabı serbestleştirilmiştir.

Bankalararası para piyasası ne zaman kuruldu?​

Bankalararası para piyasası ne zaman kuruldu?
İnterbank
Kuruluş | 7 Mayıs 1888
Feshedilme | 26 Ocak 2001

1980 li yıllardan sonra Türkiye’de hangi politika uygulanmıştır?​

1980 li yıllardan sonra Türkiye’de hangi politika uygulanmıştır?
Küreselleşmenin ivme kazandığı bu süreçte ülke ekonomileri sınırlarını sermayeye açma yönünde bir takım liberal politikaları hayata geçirmişlerdir. Hatta denilebilir ki 1980 sonrasındaki ekonomiler, dışa dönük sanayileşme ve liberalleşme politikalarıyla yönlendirilmeye başlanmıştır.

1980 dönemi öncesinde sanayileşmede hangi politika uygulanmıştır?​

Ülkemizde 24 Ocak 1980 Ekonomik İstikrar Kararları öncesi, sanayileşmede ithal ikamesine dayanan sanayileşme politikası takip edilmiştir. Bu politikanın esası, önceden ithal edilen malların daha sonra ülkede üretilmesidir.

Türkiye’de sermaye hareketlerinin büyük ölçüde serbestleşmesi hangi dönemde olmuştur?​

Türkiye’de sermaye hareketlerinin büyük ölçüde serbestleşmesi hangi dönemde olmuştur?
1989 yılında (32 sayılı kararname) sermaye hareketlerinin serbestleşmesi sonucunda Türk Bankacılık Sektörünün dış dünya ile daha çok ilişkili hale gelmesi sonucu, artan yabancı katılımıyla birlikte, yerli bankaların net faiz marjının, aktif getirişinin ve kişi başına giderlerin düştüğü görülmüştür.

İnterbank piyasası ne demek?​

İnterbank piyasası ne demek?
Bankalararası Para Piyasası (Interbank Money Market) Nedir? TCMB bünyesinde faaliyet gösteren, bankaların birbirleriyle ve TCMB ile TL Depo Alım – Satım İşlemlerini ve sadece TCMB taraf olmak üzere Geç Likidite Penceresi ve Gün İçi Limit İşlemlerini gerçekleştirebildikleri piyasadır.

İnterbank ne zaman kuruldu?​

1888İnterbank / Kuruluş
 
Finansal serbestleşme genellikle 1970'li yılların başından itibaren gelişmekte olan ülkelerde başlamış ve öncelikle borsaların liberalleştirilmesiyle başlamıştır. Daha sonra 1980'li yıllardan itibaren bu süreç hızlanmış ve yerel finans sektörleri ile sermaye hesapları serbestleştirilmiştir. Bu sayede ülkeler ekonomilerini daha fazla sermayeye açmış ve serbestleşme politikalarını benimsemişlerdir.

Bankalararası para piyasasının tarihi ise 1888 yılına kadar uzanmaktadır. İnterbank olarak da bilinen bu piyasa, 7 Mayıs 1888'de kurulmuş ve 26 Ocak 2001'de feshedilmiştir. Bankalar arasında para alışverişi ve diğer finansal işlemlerin yapıldığı bu piyasa, önemli bir finansal yapıya sahipti.

Türkiye'de 1980'li yıllardan sonra küreselleşmenin etkisiyle liberal politikalar benimsenmiş ve sermaye hareketleri büyük ölçüde serbestleşmiştir. Bu dönemde dışa dönük sanayileşme ve liberalleşme politikalarıyla ülke ekonomisi yönlendirilmiştir.

24 Ocak 1980 Ekonomik İstikrar Kararları öncesinde ise Türkiye'de ithal ikamesine dayanan bir sanayileşme politikası izlenmiştir. Bu politika, önceden ithal edilen ürünlerin yerli üretimle değiştirilerek yerli sanayinin desteklenmesini amaçlamıştır.

Türkiye'de sermaye hareketlerinin büyük ölçüde serbestleşmesi ise 1989 yılında gerçekleşmiştir. 32 sayılı kararname ile sermaye hareketlerinin serbestleşmesi sonucunda Türk Bankacılık Sektörü, dış dünya ile daha fazla ilişkili hale gelmiş ve yabancı katılım artmıştır.

İnterbank piyasası ise bankalararası para piyasası anlamına gelmektedir. Bu piyasa, bankaların birbirleriyle ve Merkez Bankası ile TL depo alım-satım işlemlerini gerçekleştirdikleri piyasadır. 1888 yılında kurulan İnterbank sistemi, bankalar arası finansal ilişkilerin merkezi bir yerde toplanmasını sağlamıştır.
 
Geri
Üst