- Konu Yazar
- #1
Finansal serbestleşme ne zaman başladı?
İlk aşama, (1970’li yılların başında) gelişmiş ülkelerde, özellikle G-7 ülkeleri, öncelikle borsalarını liberalleştirmişlerdir. 1980’li yıllardan itibaren, baskı altında tutulan yerel finans sektörü ve daha sonra sermaye hesabı serbestleştirilmiştir.Bankalararası para piyasası ne zaman kuruldu?
Bankalararası para piyasası ne zaman kuruldu?İnterbank
Kuruluş | 7 Mayıs 1888
Feshedilme | 26 Ocak 2001
1980 li yıllardan sonra Türkiye’de hangi politika uygulanmıştır?
1980 li yıllardan sonra Türkiye’de hangi politika uygulanmıştır?Küreselleşmenin ivme kazandığı bu süreçte ülke ekonomileri sınırlarını sermayeye açma yönünde bir takım liberal politikaları hayata geçirmişlerdir. Hatta denilebilir ki 1980 sonrasındaki ekonomiler, dışa dönük sanayileşme ve liberalleşme politikalarıyla yönlendirilmeye başlanmıştır.
1980 dönemi öncesinde sanayileşmede hangi politika uygulanmıştır?
Ülkemizde 24 Ocak 1980 Ekonomik İstikrar Kararları öncesi, sanayileşmede ithal ikamesine dayanan sanayileşme politikası takip edilmiştir. Bu politikanın esası, önceden ithal edilen malların daha sonra ülkede üretilmesidir.Türkiye’de sermaye hareketlerinin büyük ölçüde serbestleşmesi hangi dönemde olmuştur?
Türkiye’de sermaye hareketlerinin büyük ölçüde serbestleşmesi hangi dönemde olmuştur?1989 yılında (32 sayılı kararname) sermaye hareketlerinin serbestleşmesi sonucunda Türk Bankacılık Sektörünün dış dünya ile daha çok ilişkili hale gelmesi sonucu, artan yabancı katılımıyla birlikte, yerli bankaların net faiz marjının, aktif getirişinin ve kişi başına giderlerin düştüğü görülmüştür.
İnterbank piyasası ne demek?
İnterbank piyasası ne demek?Bankalararası Para Piyasası (Interbank Money Market) Nedir? TCMB bünyesinde faaliyet gösteren, bankaların birbirleriyle ve TCMB ile TL Depo Alım – Satım İşlemlerini ve sadece TCMB taraf olmak üzere Geç Likidite Penceresi ve Gün İçi Limit İşlemlerini gerçekleştirebildikleri piyasadır.