Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Filtre devrelerinin amaci nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Filtre devrelerinin amacı nedir?​

Elektronik filtreler farklı frekanslara sahip sinyallerin bazı kısımlarını geçirip, bazı kısımlarını bastıran devrelerdir. Bu sayede sinyal üzerindeki istenmeyen kısımlar, parazitler ortadan kaldırılmış olur.
Filtre devre nedir?
Belli bir frekans değerinin üstündekileri geçirip altındakileri azaltan filtre devrelerine yüksek geçirgen filtre devreleri denir. Belirli bir frekans aralığındaki sinyalleri geçiriyorsa bant geçiren filtre devresi, belli bir frekans aralığındaki sinyalleri zayıflatıyorsa bant durduran filtre devresi adı verilir.

Işık filtreleri neden kullanılır?​

Işık Filtreleri renk değiştirmek, ışık kaynağının şiddetini azaltmak, veya ışığı yumuşatmak gibi farklı amaçlar için kullanılabilir.
Yüksek geçiren filtre devresi ne işe yarar?
Giriş sinyali uygulandığında kapasitör çıktı, direnç . Bu devre düzenlemesinde, kapasitör düşük frekanslarda yüksek reaktansa sahiptir, bu nedenle kesme frekansı ‘fc’ ye ulaşılana kadar düşük frekanslı giriş sinyallerine açık devre görevi görür. Filtre, kesme frekansı seviyesinin altındaki tüm sinyalleri zayıflatır.

Iyi bir filtre devresinde kondansatörün özelliği ne olmalıdır?​

Filtre olarak kullanılan kondansatörün kapasite değeri büyük olursa çıkıştan alınan DC daha düzgün olur. Doğrultma devrelerinde alıcının çektiği akım göz önüne alınarak 470-38.000 μF arası kapasiteye sahip kondansatörler kullanılır.
Doğrultucu devre ne demek?
Doğrultucu devreler alternatif akım (AC) sinyalini doğru akım (DC) sinyaline dönüştürebilen devrelerdir. Doğrultucu devreler idealde ileri iletimdeyken kapalı bir anahtar gibi, ters iletimde ise açık anahtar gibi davranırlar. Buna bağlı olarak AC akımı DC akıma dönüştürmede çok kullanışlı devrelerdir.

Nd8 filtre ne işe yarar?​

ND filtrenin özelliği ışık yoğunluğunu doğal bir şekilde aktararak renk kayıplarının yaşanmasını engellemektir. ND filtreler siyah ve gri cama sahiptir ve pozlamayı düşürücü etki yaratır. ND filtre ışığı doğal şekilde azaltmasıyla yüksek f değerinde diyaframı düşürerek çekimler yapmanıza imkân sağlar.
Çekim yapılan ortamın ışığını yumuşatmak için hangi filtre kullanılır?
Tül filtreler genelde çok büyük alanlarda ışık kesmek veya yumuşatmak amacı ile kullanılır.

Fotoğraf filtreleme ne demek?​

Filtre, film üzerine vuran ışığın özelliklerini değiştirmek ve objektifin içine giren ışığı filtre etmek için objektifin ön kısmına takılan ve cam, plastik gibi maddelerden imal edilen yardımcı araçtır.
Alçak geçiren filtre devresi nerelerde kullanılır?
Elektronik alçak geçiren filtreler, etkili bir şekilde yeniden üretemeyecekleri yüksek perdeleri engellemek için subwoofer ve diğer hoparlör türlerine girişlerde kullanılır . Radyo vericileri , diğer iletişimleri engelleyebilecek harmonik emisyonları engellemek için düşük geçişli filtreler kullanır .

Kondansatör filtresi nedir?​

kapasitör analog elektronikte kullanılan reaktif bir bileşendir filtreler çünkü kapasitör empedansı frekansın bir fonksiyonudur. Bir sinyali etkileyen kapasitör frekansa bağlı olabilir. Dolayısıyla bu özellik, filtre tasarımında yaygın olarak kullanılmaktadır.
Kondansatör alırken nelere dikkat edilmeli?
Kapasite değerinin kesin olması gereken uygulamalarda düşük tolerans değerine sahip kondansatörler tercih edilmelidir. Yüksek frekanstaki voltaj dalgalanmalarını sönümleyebilmek için frekansa tepki seviyesinin yüksek olduğu kondansatörler seçilir.

Filtre çeşitleri nelerdir?​

Filtre Çeşitleri
Aktif ve pasif filtre nedir?
Aktif filtrelerde, filtrenin geçirgen olduğu frekanslarda herhangi bir zayıflatma olmaz. Çünkü aktif filtre tasarımında kullanılan opamp, filtre edilen işaretleri yükselterek çıkışına aktarabilir. Pasif filtreler herhangi bir besleme gerilimine gereksinim duymazlar.

Hidrolik filtre çeşitleri nelerdir?​

Hidrolik filtreler sistem elemanlarını aşınmadan korumak ve makinelerin hata süreçlerinin başlamasına engel olmak amacı ile akışkanın temizliğini sağlayan, hidrolik devrelerde basınç, dönüş ve depo(emiş) filtreleri olmak üzere üç tip filtre mevcuttur.
Pasif filtre nedir?
Pasif filtreler, kaynak ile alıcı arasına konulan ve temel frekans dışındaki bileşenleri yok etmek için tasarlanan kondansatör (C), endüktans (L) ve bazı durumlarda direnç (R) elemanlarından oluşan devrelerdir. Pasif filtreler, seri pasif filtreler ve paralel pasif filtreler olmak üzere ikiye ayrılır.

Çentik filtre nasıl çalışır?​

Çentik filtreler tasarımına göre tek bir frekans değerini veya çok dar bir frekans bandını sönümleyen filtrelerdir. Çentik filtrelerin yapısında da AGF ve YGF filtreler bulunmaktadır. Ancak bu filtrelerde her bir alt filtre katmanı birbirine simetrik şekilde konumlandırılmış ikişer alt filtreden oluşmaktadır.
LC rezonans nedir?
‘X’LEndüktif reaktans büyüklüğü artar, ardından frekans da artar. Aynı şekilde, ‘X’CKapasitif reaktans büyüklüğü azalır, ardından frekans düşer. Belirli bir frekansta, iki reaktans XLve XCbüyüklük olarak aynıdır, ancak işareti tersidir. Bu frekansa, LC devresi için gösterilen rezonans frekansı denir.
 
Geri
Üst