AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Filozoflarin felsefe tanimi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.446
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Filozofların felsefe tanımı nedir?​

El-Kindi (801-873) Felsefe, insanın gücü ölçüsünde varlığın hakikatini bilmesidir.

Platon a göre felsefe nedir?​

Öte yandan İlkçağ Yunan filozofu Sokrates’e göre felsefe, neleri bilmediğini bilmek iken, Platon’a göre felsefe, gerçekliğin hakiki doğasını kavramak, tek tek her şeyin ne için olduğunu bilmek yani amaçların bilgisine sahip olmak anlamına gelir.
Sokrates e göre felsefe nedir?​
Sokrates felsefesi bir ahlak, bir yaşama felsefesidir. Bu felsefe insanlara belli ahlak normları sunmaz, belli yaşama yolları göstermez; o hep eleştirerek, belli normlara, yaşama kalıplarına kapanıp kalmayı engelleyen aydınlanmacı tavırlı bir ahlak ve yaşama felsefesi sunar.

Kaç felsefe vardır?​

Kaç felsefe vardır?
Metafizik (Fizik ötesi), Siyaset felsefesi, Din felsefesi, Zihin felsefesi.

Aristoteles e göre felsefe nedir?​

Aristoteles e göre felsefe nedir?
Aristoteles felsefeyi “evrenselin bilimi” (e katholou episteme) olarak tanımlar (Weber, Felsefe Tarihi, 69). Filozof; felsefe için, onun özünü kaybetmemesini sağlayan bir tanım bulmuştur çünkü her şeyin bilgisi ilk olarak meraktan geçer (thaumazein) ve merak felsefenin koşuludur.

Filozof olmak ne demektir?​

Fransızca kökenli bir kelime olan filozof kelimesi sözlük anlamı şu şekilde açıklanmaktadır: – Felsefe ile uğraşan ve felsefenin gelişmesine katkıda bulunan kimse, felsefeci, feylesof. – Felsefe yapmaya meraklı olan kimse. – Sakin ve kendi halinde yaşayan kimse.

Platon hangi felsefe?​

Platon
Platon veya Eflatun
Ölümü | MÖ 348/7
Çağı | Antik Çağ
Okulu | Felsefe
İlgi alanları | Metafizik, bilim, sanat, edebiyat, epistemoloji, adalet, erdem, ahlak, politika, aşk, eğitim, estetik,
Tek bildiğim şey hiçbir şey bilmediğimdir Sokrates’in verilen sözü felsefenin alanları ndan hangisi ile ilgilidir?​
“Bildiğim tek şey hiçbir şey bilmediğimdir” sözü ile tanınan Sokrates, sofist geleneğin içinden gelmekle beraber ona karşı çıkar. Sofistlerin doksa’sına karşı episteme’yi savunan filozof, gerçek bilginin evrensel olduğunu savunur. Ona göre bilgi bir ve tektir. Üstelik tek tek her bireyin özünde bulunur.

Aristoteles e göre tanım nedir?​

Aristoteles e göre tanım nedir?
Aristoteles’e göre “gerçek bilgiye nesnelerin özüne cevap teşkil edecek tanımla ulaşılabileceğinden” bu anlamda tanım; tümel ve tikel arasında bağlantı kurmak şeklinde özetlenebilir. Yani tek tek nesneleri bilmek için o nesneler hakkındaki ortak özellikleri belirleyen genel kavramları bilmek gerekir.

Filozof ne iş yapar?​

Filozof ne iş yapar?
Filozoflar hayata yeni sözler, cümleler ve bilgiler koyarak insan yaşamında önemli bir yer edindiler. Millattan önceki zamandan beri düşünceleriyle insanlara yön verdiler. Filozof olan bilgiye/bilgeliğe ulaşmaya çalışan kişilerdir.
 
Felsefe, farklı filozoflar tarafından farklı şekillerde tanımlanmıştır. El-Kindi'ye göre felsefe, insanın yeteneği ölçüsünde varlığın hakikatini bilmesidir. Sokrates'e göre felsefe, neleri bilmediğini bilmek demektir. Platon ise felsefeyi, gerçekliğin hakiki doğasını anlamak ve her şeyin amacını bilmek olarak tanımlar.

Sokrates'e göre felsefe, ahlak ve yaşam felsefesidir. Sokrates, insanlara belirli ahlaki normlar veya yaşam yolları sunmaz, onlara eleştiri yaparak açık fikirli olmalarını sağlar.

Aristoteles'e göre felsefe, "evrenselin bilimi" olarak tanımlanır. Aristoteles, felsefenin temelinde merakın yattığını ve her şeyin bilgisinin meraktan geçtiğini belirtir.

Filozof olarak tanımlanan kişiler, genellikle felsefeyle uğraşan ve felsefenin gelişmesine katkıda bulunan kimselerdir. Filozoflar, bilgiye ve bilgelik arayışında olan, yeni fikirler ortaya koyarak insan yaşamında önemli etkiler bırakan kimselerdir.

Tanım, Aristoteles'e göre gerçek bilgiye ulaşabilmek için nesnenin özüne cevap teşkil edecek şekilde yapılmalıdır. Bu anlamda tanım, tümel ve tikel kavramları bir araya getirerek nesneleri anlamaya yardımcı olur.

Filozoflar, tarih boyunca insanlara yeni düşünceler ekleyerek insan yaşamında etkili olmuşlardır. Düşünce ve bilgi arayışında olan filozoflar, bilgi ve bilgelik arayışına öncülük etmiş, insanlara yön vermişlerdir.
 
Geri
Üst