AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fikri patent Nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.600
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fikri patent Nedir?​

Genellikle fikir patenti olarak bilinen ibarenin doğru tanımı patent tescilidir. Patent tescili ile ürününüzü veya fikrinizi üçüncü kişilere karşı koruma altına alınmasını sağlamaktadır.

Patent almak için ne yapmak gerekir?​

Patent Başvurusu İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?
- Başvuru Formu.
- Buluşunuzu anlatan özet.
- Buluşun açıklandığı tarifname.
- İstem ya da istemler ile atıf yapılan fotoğraflar.
- Patent Tescili ile korunması talep edilen geliştirmenin unsur ya da unsurlarını barındıran istem ya da istemler.
- Vekaletname.
- Tarifname Metni.

Isim hakkı nasıl alınır fiyatları?​

Isim hakkı nasıl alınır fiyatları?
Marka Tescil Fiyatları
- 625 TL. Bültene İtiraz.
- 500 TL. Enstititü Kararına İtiraz.
- 700 TL. Adres Değişikliği.
- 120 TL. Marka Yenileme.
- 770 TL. Devir Değişikliği.
- 715 TL. Koruma Süresi Sona Eren Marka Marka Yenileme.
- 1080 TL. Marka Tescil Belgesi Sureti.
- 300 TL. Marka Sicil Sureti.

Fikir patenti var mı?​

Fikir patenti var mı?
Fikir Patenti Alınabilir mi? Teknik olarak hayır. Yalnız fikirler patentlenemez. Sadece bir fikirden geliştirilen buluşa patent alabilirsiniz.

Patent nedir kısa ve öz?​

Patent, buluş sahibinin , buluş konusu ürünü 3. kişilerin belirli bir süre üretme, kullanma, satma veya ithal etmesini engelleme hakkı olan belgedir. Buluşu yapılan neredeyse her şey patent koruması kapsamına dahildir.

Patent neye göre alınır?​

Patent başvuru sürecinde buluşun yenilik, buluş basamağı ve sanayiye uygulanır olup olmadığı resmi otoriteler tarafından araştırılarak incelenmektedir. Sonunda ise sadece yeni ve buluş özelliği taşıyan ve sanayiye uygulanabilir olan teknik geliştirmelere patent verilmektedir.

Patent hakkını almak için nereye başvurulur?​

Patent hakkını almak için nereye başvurulur?
Patent tarifnamesi tamamlandıktan sonra, patent almak için Türk Patent Enstitüsü’ne başvuru yapılır. Patent başvurusu nasıl yapılır? Patent başvurusu için Türk Patent Enstitüsü’ne dilekçe ve başvuru ücretinin dekontu yollanır.

Marka almak için nereye başvurulur?​

Marka almak için nereye başvurulur?
Ek olarak marka, sicile kaydedilir. Marka tescil başvurusu Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden yapılır. Belirlenen evraklarla ya da online başvuru sistemi üzerinden yapılabilir.

Marka isim hakkı nasıl alınır?​

Marka başvurusu, fiziki evrak ile ya da çevrimiçi başvuru ile yapılabilmektedir. Başvuruda bulunabilmek için, başvuru sahibinin tacir olması, ticari işletmesinin bulunması şartı aranmamaktadır, gerçek kişiler de marka tescil başvurusunda bulunabilmektedirler.
 
Fikri patent nedir sorusuna verdiğiniz yanıt doğru bir şekilde patent tescilini tanımlamaktadır. Patent tescili, bir ürünün veya bir fikrin üçüncü kişilere karşı koruma altına alınmasını sağlar. Patent almak için gerekli evraklar arasında başvuru formu, buluşun özetini içeren belge, buluşun detaylı şekilde anlatıldığı tarifname, fotoğraflar, patent koruması talep edilen detaylar, vekaletname ve tarifname metni gibi belgeler bulunmaktadır.

Isim hakkı, yani marka tescili için ise belirli fiyatlar söz konusudur. Örneğin, marka tescil fiyatları arasında itiraz, enstitü kararına itiraz, adres değişikliği, marka yenileme, devir değişikliği gibi farklı hizmetlere göre değişen ücretler bulunmaktadır.

Fikir patenti konusunda, sadece fikirlerin patentlenemeyeceği ve sadece bir fikirden geliştirilen buluşun patent alınabileceği önemli bir noktaya değinilmiştir. Bu sebeple, patent başvuru sürecinde buluşun yenilik, buluş basamağı ve sanayiye uygulanabilir olup olmadığı resmi otoriteler tarafından incelenmektedir.

Patent, buluş sahibine belirli bir süre boyunca buluş konusundaki ürünü üçüncü kişilerin belirli eylemlerini engelleme hakkı veren bir belgedir. Patentin verilmesinde buluşun yenilik, buluş basamağı ve sanayiye uygulanabilir olması gibi kriterler göz önünde bulundurulmaktadır.

Patent ve marka hakkı için başvurular, Türk Patent ve Marka Kurumu'na yapılmaktadır. Patent başvurusu için tamamlanan tarifname ve başvuru ücretinin dekontu ile birlikte Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yapılırken, marka tescil başvurusu da yine Türk Patent ve Marka Kurumu üzerinden gerçekleştirilmektedir. Başvuruların fiziki evraklarla ya da çevrimiçi sistemi üzerinden yapılabilir. Bu süreçte başvuru sahibinin tacir olması veya ticari işletmesinin olması gerekmemektedir, gerçek kişiler de başvuruda bulunabilirler.
 
Geri
Üst