AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fikra edebi metin midir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fıkra edebi metin midir?​

Yazılı kompozisyon türü olarak fıkra düşünsel ağırlıklı, günlük, kısa yazılardır. Siyasi ve toplumsal olaylar ele alınırken belgelere, kanıtlara, aşırı ayrıntılara yer verilmez. Fıkra yazarı geniş kitlelere seslendiği için dili kolay anlaşılır olmalıdır. Her konuda fıkra yazılabilir.
Fıkra ne zaman ortaya çıktı?
Gazetenin yaygınlaşmasının ardından Şinasi başta olmak üzere Namık Kemal, Ahmet Mithat Efendi gibi birçok yazar gazetelerde yazı yazmaya başlar. Fakat fıkranın bir tür olarak belirginleşmesi, gazete makalelerinden ayrılması 19. yüzyılın sonları ile 20. yüzyılın başlarında gerçekleşmiştir.

Fıkra Türk edebiyatına ne zaman girdi?​

Türk edebiyatında fıkra yazarlığı, Şinasi’nin 1860 yılında Agâh Efendi ile birlikte çıkardıkları Tercüman-ı Ahval gazetesindeki yazılarıyla başlamıştır. Özellikle Ahmet Rasim fıkralarıyla tanınmıştır.
Fıkra nedir ve özellikleri nelerdir?
Fıkranın özellikleri şunlardır: Köşe yazısı olan fıkralarda yazar, gündelik olayları özel bir görüşle, güzel bir üslupla, hiç kanıtlama gereği duymadan her gün kaleme alır. Düşünceleri hiçbir kalıba bağlı kalmadan serbestçe ortaya koyar. Ele aldığı konu üzerinde bir kamuoyu oluşturmayı amaçlar.

Fıkra nedir özellikleri nedir?​

Zengin bir çeşitliliğe sahip olan Edebiyat, duygu ve düşüncelerin yazılı ya da sözlü olarak anlatılmasını sağlayan sanat türüdür. Fıkra, yazarın belirli bir konuda anlayışını, görüşünü ya da düşüncelerini kanıtlama zorunluluğu olmadan, eğlenceli ve hoş bir üslup ile yazdığı kısa fikir yazılarıdır.
Fıkra nedir özellikleri nelerdir?

Fıkra öne sürdüğü görüşü kanıtlar mı?​

Fıkra, makalenin bir benzeridir. Fakat fıkrada, makaledeki gibi, öne sürülen kişisel görüş ve düşüncelerin, birtakım kanıtlarla ispatlanması zorunluğu yoktur. Bu nedenle okuyucu, fıkrada işlenen görüş ve düşünceleri kabul edip etmemekte serbesttir.
Fıkra hangi döneme aittir?
Türk edebiyatında fıkra XIX. asrın başlarında, ilk gazeteyle birlikte görülür. Başlangıçta siyasî muhtevalı fıkralar zamanla günlük sosyal meseleleri işleyen, hak-hukuk konularına el atan, bir şahsı ya da edebî bir konuyu tartışan fıkralar biçimine dönüşmüşlerdir.

Fıkra nedir tarih?​

Kâşgarlı Mahmud’un küg ve külüt kelimeleriyle karşıladığı fıkra “halk arasında ortaya çıkıp insanları güldüren şey, halk arasında gülünç olan nesne” şeklinde açıklanmıştır. XVI. yüzyıldan sonra Osmanlı Devleti’nde terim olarak kullanılmış ve fıkraların toplandığı eserlere de “letâif, letâifnâme” denmiştir.
Hangisi Cumhuriyet dönemi fıkra yazarlarındandır?
PEYAMİ SAFA(1899-1961) è FIKRA TÜRÜNDE ESERLERİ Peyami Safa ;Son Telgraf, Tasvir-i Efkâr, Cumhuriyet, Son Havadis gazetelerinde yazdığı fıkra ve makaleleriyle tanınan bir yazardır.

Fıkra tanımı nedir?​

Fıkra, latife, nükte veya nekre, özlü bir anlatımı olan, nükteli ve güldürücü kısa hikâye. Nasreddin Hoca fıkraları, Karadeniz fıkraları ve Bektaşi fıkraları bunlara örnektir. Hikâye şeklinde olmayan güldürücü sözlere espri veya nükte denir.
 
Geri
Üst