AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fikihta fetva ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fıkıhta fetva ne demek?​

İslam hukuku ile ilgili bir sorunun dinî hukuk kurallarına göre çözümünü açıklayan, şeyhülislam veya müftü tarafından verilebilen dini belge. Sadece İslam hukukuyla ilgili olarak değil, İslam’ın kurallarıyla yönetilen devletlerde, hakimin verdiği karar.

Fetva olayı nedir?​

Fetvâ, bir meselenin hükmünün müftü (şeyhülislâm) tarafından araştırılarak verilmesi işlemidir. Yiğit, genç, kavî anlamındaki fetâ kelimesinden türemiş olan bu kelime, müşkil bir meselenin verilen cevapla güçlü bir şekilde izahının yapılmasını da anlatmaktadır.
Sözlükte “bir şeyi güzel saymak” anlamına gelen istihsânın İslam hukukunda iki kullanımı vardır. Bu kullanımlarından birisi daha dar bir alanı kapsarken, diğeri daha geniştir. Kıyası terkedip, nassa, yani, âyet ve hadislerin hükümlerine en uygun olanı almak mânâsına gelir. Dar açıdan istihsân kıyasın bir kısmıdır.
Fetva vermek günah mı?
Onun karşılaştığı her konuda veya bazı meselelerde kendi mezhebinden ayrılıp başka bir mezhebe göre fetva vermesi günah sayılır. Zira haklı bir sebep yokken başka bir mezhebin hükmüyle amel etmek veya bu yönde fetva vermek bir bakıma dini hafife almak demektir.
Fetvayı şerife ne demek?
Sonuçta, Kuva-yı Milliye’nin devlete ve Padişah’a asi olduğuna dair Şeyhülislâm Dürrizade Abdullah Efendi tarafından verilen Fetva, “Fetva-yı Şerife” adıyla 11 Nisan 1920 tarihinde Devlet’in resmi organı olan Takvim-i Vekayi ile o tarihlerde İstanbul’da çıkan Peyam-ı Sabah gazetelerinde yayınlandı.

Alo fetva hattı numarası kaç?​

Alo 190’ı arayarak Diyanet fetva hattına bağlanabilir ve dini sorularınızı iletebilirsiniz. Dini konularda vatandaşın aklına takılan sorulara cevap veren Fetva hattı akıllarda yer alan şüpheleri gidermek ve sorulara cevap vermek için ALO 190 hattından 7 gün 24 saat hizmet vermektedir.

Dürrizade fetvası nedir?​

Ankara Fetvası (Anadolu Fetvası, Börekçizade Mehmet Rifat Efendi Fetvası) Hürriyet ve İtilaf Fırkası ve Sadrazam Damat Ferit Paşa’nın etkisiyle yayımlanan, Mustafa Sabri Efendi’nin kaleme aldığı ve Şeyhülislam Dürrizade Abdullah Beyefendi tarafından ilan edilen Kuvâ-yi Milliyecilerin öldürülmelerinin günah sayılmayıp …
İstihsan ne demek örnekleri?
Kaynakların verdiği bilgiye göre yapılan ilk tanım IV. (X.) yüzyıl Iraklı Hanefî fakihi Ebü’l-Hasan el-Kerhî’ye aittir. Kerhî istihsanı, “bir meselede daha kuvvetli bir sebebi göz önüne alarak benzeri meselelerde kabul edilen hükmü vermekten vazgeçmek” şeklinde tarif eder (Abdülazîz el-Buhârî, IV, 1123).
İstihsan çeşitleri nelerdir?
Fıkıhta terim anlamında kullanılan istihsan, hakkında açık bir hüküm bulunmayan davalarda kişi ya da kamu yararına karar alınması demektir. İslam fıkhında kıyas, açık ve hafi kıyas olarak ikiye ayrılır.

Yanlış fetva vermek günah mı?​

Hz. Peygamber bu sözleri ile dini konularda ancak bilgi ve uzmanlık sahibi olan kişilerin hüküm verip açıklama yapılabileceğini vurgulamış, bilmeden konuşup fetva verenlerin de günaha gireceğini belirtmiştir.

Diyanet fetva verebilir mi?​

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun yeni üyeleri, törenle görevlerine başladı. Erbaş, “Din İşleri Yüksek Kurulu sadece önüne gelen meselelere fetva vermekle kendini sınırlayamaz” dedi.
Dürrizade Abdullah Beyefendi (d. 1867 – ö. 1923), 1920 yılında İstanbul İngilizlerin işgali altındayken Osmanlı Devleti’nin şeyhülislamı.
Rıfat Börekçi fetvası nedir?
 
Geri
Üst