AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fikihta cehalet ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fıkıhta cehâlet ne demek?​

Cehâlet veya cehl sözlükte “bilmemek” anlamına gelir. Bu iki kavramın fıkıh terimi olarak kullanılışında ise genellikle şu farklılık göze çarpar: Cehl kişinin inanç, söz veya davranışları konusundaki bilgisizliğini, cehâlet ise kendi dışında kalan durumlara ilişkin bilinmezliği ifade eder.

Cehâlet çeşitleri nelerdir?​

Cehalet üçe ayrılır: 1. ‘Cehl-i basît’: Bilmeyen; ama bilmediğini bilen; öğrenme imkânı vardır. 2. ‘Cehl-i mürekkeb’: Bilmeyen; ama bilmediğini de bilmeyen; bilmediğinin bilincine ermedikçe öğrenme imkânı yoktur. 3. ‘Cehl-i mik’ab’: Bilmeyen, bilmediğini de bilmeyen ama en doğru bildiğini iddia eden. Katmerli câhil.

Cehâlet kavramı nedir?​

Cehâlet kavramı nedir?
Cehalet, bilgi ve tecrübe eksikliğidir. “Cahil” kelimesi, habersiz, hatta bilişsel uyumsuzluk ve diğer bilişsel ilişkilerdeki bir kişiyi tanımlayan ve önemli bilgi veya olgulardan habersiz olan bireyleri tanımlayabilen bir sıfattır.

Cehâlet nereden gelir?​

Cehâlet nereden gelir?
Dilimize Arapçadan geçmiş olan cehalet sözcüğü, ”cehl” kökünden türetilmiştir. Cehl, bir konu hakkında bilgi sahibi olmamak anlamına gelirken cehalet kelimesi de, bilmemek ve haberdar olmamak demektir. Kelimenin sıfat hali ”cahil” şeklinde yazılır.

Kaç çeşit cehalet vardır?​

Islama göre cehâlet mazeret mi?​

Allah’a ibadet edip hiçbir şeyi ona ortak koşmamakla ilgili meselelerde cehalet mazeret değildir. 2. Farz ve haramları içeren namaz, zekat, oruç, içkinin haram olması, zinanın haram olması gibi meselelerde cehalet mazerettir. 3. Dinin kemale ermesini sağlayan, müstehap cinsinden olan meselelerde cehalet mazerettir.

Cehâlet en büyük mutluluktur kimin sözü?​

Cehâlet en büyük mutluluktur kimin sözü?
Cehalet mutluluktur demişti ya Sokrates.

Beyul Garar ne demek?​

Beyul Garar ne demek?
Bey’u’l-garar terkibinin, masdarın mef’ulüne izâfesi olarak düşünülmesi halinde garar satım konusu malı, mevsufun sıfatına izafesi olarak kabul edilmesi durumunda ise satım sözleşmesinin niteliğini belirtmiş olur.
 
Fıkıhta cehâlet ne demek sorusuna verilen açıklamada cehâletin "bilmemek" anlamına geldiği ifade edilmektedir. Fıkıhta kullanıldığında cehl ve cehâlet terimleri arasındaki fark vurgulanmıştır. Cehl kişinin inanç, söz veya davranışları konusundaki bilgisizliğini ifade ederken, cehâlet kendi dışındaki konular hakkında bilgisizliği anlatır.

Cehâlet çeşitleri ise üç grupta incelenmiştir:
1. Cehl-i basît: Bilmediğini fark eden ve öğrenme imkanı olan durum.
2. Cehl-i mürekkeb: Bilmediğini bilmeyen ve öğrenme imkanı olmayan durum.
3. Cehl-i mik’ab: Bilmediğini bilmeyen ve en doğru bildiğini iddia eden durum.

Cehâlet kavramının tanımı ise bilgi ve tecrübe eksikliği olarak yapılmıştır. "Cahil" kelimesi, habersiz olan, önemli bilgilerden yoksun olan bireyleri tanımlar.

Cehâletin kökeni olarak Arapça kökenli "cehl" kelimesinden türetilmiş olan cehalet kelimesi, bilmemek ve haberdar olmamak anlamlarına gelmektedir. Sıfat olarak "cahil" şeklinde kullanılmaktadır.

Cehâletle ilgili mazeret konusu da ele alınmıştır. Allah'a ibadet konularında cehalet mazeret kabul edilmezken, farz ve haram meselelerinde cehalet mazeret olarak değerlendirilmektedir.

Son olarak, "Cehalet en büyük mutluluktur kimin sözü?" sorusuna Sokrates'in "Cehalet mutluluktur" sözüyle cevap verildiği belirtilmiştir.

"Beyul Garar ne demek?" sorusuyla ilgili detaylı bir açıklama yapılmamıştır. Bu konuda daha fazla bilgi vermek isterseniz, lütfen sorunuzu detaylandırın.
 
Geri
Üst