AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fiilin turu nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fiilin türü nedir?​

Fiiller de isim soylu kelimeler gibi yapı bakımından üçe ayrılır: Basit, türemiş ve birleşik fiiller.
Fiil nedir ve özellikleri nelerdir?
Fiil ya da eylem, varlıkların yapmış olduğu işi, oluşu ya da hareketi, birbirinden farklı ekler alarak zamana ve şahsa bağlı şekilde anlatan kelimelerdir. Türkçe içerisinde fiiller; dilek ve haber kip ekleri ile birlikte tasarlama ve zaman anlamı kazanır.
Fiil eki ne demek?
Dilimizde fiiller çekimli hâlde kullanılır. İkinci tekil şahıs emir çekimi hariç bütün fiiller çekim eki alarak kullanılır. Fiil çekim ekleri, fiil kök veya gövdelerine eklenerek, fiillerin zamanını, yapılış şeklini ve şahsını belirtirler.

Fiiller anlam özelliklerine göre kaça ayrılır?​

Fiillerin Anlam Özellikleri (İş, Oluş ve Durum Fiilleri)
- İş (Kılış) Fiilleri. Öznenin kendi isteği ile gerçekleşen ve öznenin bir nesneyi etkilediği fiillerdir.
- Durum Fiilleri. Öznenin süreklilik gösteren bir durumunu anlatan fiillerdir.
- 3. Oluş Fiilleri.
Eylem yapısı nedir?
Fiiller, herhangi bir hareketi, durum, oluş ve işi bildiren sözcüklerdir. Fiil konusunun önemli başlıklarından olan “Fiilde Yapı” yani yapısına göre fiiller “Basit fiiller, türemiş fiiller ve birleşik fiiller” olmak üzere üç başlıkta incelenmektedir.
Sürerlik fiili ne demek?
Sürerlik fiili, bir eylemin geçmiş zamanda başlayıp halen yapılmakta olduğunu bildirir. Örneğin ”bakakalmak” fiilinde bakmak eyleminin bir süredir yapıldığı belirtilir. Not: Sürerlik fiilleri geniş zaman kipleri ile karıştırılmamalıdır. Geniş zamanlı cümlelerde bir eylemin her zaman yapıldığı bildirilir.
İş, oluş, hareket, durum ve kılış bildiren; zaman ve kişi eklerine göre çekimlenebilen; zaman ve kişi ekleriyle çekimlenmesi halinde cümle içinde yüklem görevi üstlenen sözcüklere eylem (fiil) denir.
Fiiller nasıl anlaşılır?
»Bir sözcüğün eylem olup olmadığını anlamak için o sözcüğün hem cümledeki anlamına hem de “-mek, -mak” mastar ekini alıp alamadığına bakmak gerekir. Eylemlerin sonuna bu mastar eklerini getirmek mümkünken isim ve isim soylu sözcükler mastar eklerini alamazlar.
Fiil nedir özellikleri nelerdir?

Uyanmak iş mi oluş mu durum mu?​

Ayrıca uyuma işinin bitmesi için başka bir eylemin (uyanmak) başlaması gerekmektedir. Bu cümlede yükleme “ne uyudu, neyi uyudu, kimi uyudu?” sorusunu yönelttiğimizde hiçbir cevap alamıyoruz. Sonuç olarak “uyumak” fiili nesne alamadığı için durum fiilidir.
Oluş fiilleri nelerdir?
Herhangi bir etki altında kalmadan varlıkta kendiliğinden oluşan değişikliği anlatan yapılara oluş fiili denir. Bu sebepten dolayı özne ya da belirtili nesne gibi unsurlar bu konuda ön plana çok fazla çıkmaz. Yani, ‘Onu’ kelimesi cümlede kullanılmaz.
Fiiller ve çeşitleri nelerdir?
Türkçede fiiller yapılarına göre üçe ayrılır:

Fiil ne demektir örnek veriniz?​

Fiiller, hareket, iş, oluş bildiren sözcüklerdir; mastar hâlinde, bir hareketin adı olurlar. oluyorsa, o sözcük, fiil (eylem)dir. “Koştum” sözcüğüne “-mak, -mek” getirdiğimizde “koş-mak” diyebiliyoruz. Ancak “koşucu” sözcüğüne “-mak, -mek” eklediğimizde “koşucu-mak” gibi anlamsız bir sözcükle karşılaşıyoruz.
7 sınıf fiil nedir?
İşte fiiller bu yönüyle varlıkların yapmış oldukları bir işi, hareketi, oluşu, durumu; kip ve şahıs eki alarak belirten sözcükler olarak karşımıza çıkmaktadır. Kalk, uyu, sus, sev, yak, yık, bak, koş, tut, dokun, vur, kaldır, taşı, çöz vs.
Uyumak iş mi durum mu?
Fiiller; iş, durum ve oluş fiilleri olmak üzere üç gruba ayrılır: yürümek, düşünmek, yazmak (iş fiili) büyümek, eskimek (oluş fiili) uyumak, durmak (durum fiili)
3-DURUM FİİLLERİ Öznenin içinde bulunduğu durumu anlatan fiillerdir. Eylem öznenin kendi iradesi ile gerçekleşmiştir; ancak yapılan işten etkilenen herhangi bir nesne yoktur, nesneye ihtiyaç duyulmaz.
Oluş nedir örnek?
Oluş Fiillerine Örnekler ➥ Ahmet’in köpeği de artık iyice yaşlandı. ➥ Bahçedeki otlar çok uzamış. ➥ Onun da saçları ağarmış. ➥ Bu makine kullanılmadığı müddetçe paslanır.
Oluş fiili nasıl bulunur?
Oluş fiillerinde zaman unsuru vardır, eylemin gerçekleşmesi için belli bir sürenin geçmesi gerekir, çünkü zamanla ortaya çıkan durumu anlatırlar. Bu eylemler nesne alamadıkları için geçişsizdirler. Dolayısıyla iş-kılış fiilinden farklı olarak “onu” kelimesini başına getiremeyiz, “neyi, kimi” sorularına cevap vermezler.

Kaç tane fiil vardır?​

İçindekiler
Fiiller ne demek ve örnek?
Fiil hangi eki alır?
Dilimizde fiiller çekimli hâlde kullanılır….Bu altı zamanı ifade eden ekler şunlardır:
 
Geri
Üst