Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fiilimsilerde yan cumle nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fiilimsilerde yan cümle nedir?​

Yan cümle ise, yüklemin anlamını tamamlayan fiilimsi veya çekimli fiille oluşturulan bir kelime grubudur. Temel cümleyi oluşturan yüklemi cümleden çıkardığımızda anlamsız bir kelime yığını kalır. Ayrıca yan cümleler genellikle fiilimsilerle ve çekimli fiillerle (şart kipi) yapılır.

Cümle türleri yan cümlecik nedir?​

Yan cümlecik veya yan cümle, bileşik cümlelerde ana cümlenin anlamını tamamlayan yardımcı cümle. Bazen tümce sözcüğü de yan cümle anlamında kullanılır. Yan cümlecik; tek başına tam ve anlamlı bir cümle olabildiği gibi, fiilimsilerle oluşturulmuş da olabilir.

8 sınıf yan cümlecik nedir?​

8 sınıf yan cümlecik nedir?
Temel cümlenin bir öğesi durumundaki yargılara yan cümlecik denir. Yan cümlecik, temel cümleyi anlam bakımından açıklar, güçlendirir. Yan cümlecik genellikle cümlenin başında bulunur ve cümlede çeşitli görevlerde bulunabilir: Eve telefon etmek onu biraz rahatlamıştı.

Yüklem yan cümlecik olur mu?​

Yüklem yan cümlecik olur mu?
2 – Çekimli Fiillerle yapılanlar Fiilin yüklem olabilmesi için çekimli olması gerektiğini söylemiştik. Ancak her çekimli fiil yüklem olmaz, bazen cümlenin tamamlayıcı öğesi olur. İşte bu durumda, yani çekimli bir fiilin bir öğe olduğu durumda, bu fiil yan cümlecik olur.

Cümlenin içinde yan cümlecik olarak bir başka cümlenin yer aldığı böyle cümlelere ne denir?​

Birleşik cümle, içinde esas yargının bulunduğu bir temel cümle ile onu anlam ve görev bakımından tamamlayan bir veya birden fazla yan cümleden oluşan cümleye birleşik cümle denir. Başka bir ifadeyle birleşik cümle, içinde birden çok yargı bulunan cümledir.

Yan cümlecik hangi görevde kullanılmıştır?​

Genel olarak yan cümlecik nedir sorusuna, temel cümlenin bir öğesi durumundaki yargılara yan cümlecik denebilir. Özellikle temel cümleyi açıklama bakımından kullanılır. Sadece açıklamakla kalmaz aynı zamanda güçlendirir.

8 sınıf Türkçe ara söz ne demek?​

8 sınıf Türkçe ara söz ne demek?
Bir cümle içerisinde açıklayıcı olarak kullanılan yapıya ara söz denir. Kaldırıldığı zaman cümlede herhangi bir anlam bozukluğu yaşanmaz. Aynı zamanda iki virgül ya da kesik çizgi kullanılmak suretiyle cümle içerisinde geçirilir.

Yan cümleciği nasıl buluruz?​

Yan cümleciği nasıl buluruz?
Cümle içerisinde çeşitli görevler ele alır ve temel cümleyi daha etkin bir şekilde açıklar. O yüzden yan cümlecik bulurken bütün olarak ele aldığımız cümlenin başına bakarız. Böyle cümle içerisinde ortaya çıkan yargıyı, yani temel cümleyi anlatmış olduğu görülür.

Zarf tümleci sorusu nedir?​

Zarf tümleci cümlede yüklem ile bildirilen iş, oluş veya yargının zamanını, durumunu, miktarını, yönünü, koşulunu vs. bildiren öğedir. Yükleme yöneltilen ne zaman, nasıl, ne kadar, nereye, hangi takdirde vb. soruların yanıtı niteliğindedir: “Ablamlar haftaya yola çıkacaklarmış.” (eylemin zamanını belirtir)

Iç içe geçmiş cümle nedir?​

Bir cümlenin, temel cümlenin bir öğesi olduğu cümleye iç içe birleşik cümle denir. Bu cümlelerde cümle içinde cümle söz konusudur. İç cümle, yan cümlecik olarak temel cümlenin genellikle nesnesi görevindedir. Sait Faik: “Bir insanı sevmekle başlayacak her şey.” der.
 
Yan cümleler, temel cümleyi tamamlayan ve genellikle fiilimsiler veya çekimli fiillerle oluşturulan kelime gruplarıdır. Bir cümlenin yüklemini çıkardığınızda anlamsız bir kelime dizisi kalır ve bu yükleme bağımlı olan cümlecik yan cümledir. Yan cümleler genellikle cümlenin başında yer alır ve cümleyi açıklamak, güçlendirmek amacıyla kullanılır.

Yan cümleciği belirlerken cümlenin temel yapısına odaklanarak, cümlenin başındaki öğeleri incelemek gerekir. Yan cümlecik, genellikle temel cümleyi açıklar veya güçlendirir. Bu sayede cümlenin anlamı daha belirgin hale gelir. Yan cümlecikler, bileşik cümlelerde temel cümlenin anlamını destekler ve tamamlar.

Ara söz ise bir cümle içinde açıklayıcı olarak kullanılan yapıdır. Cümlede herhangi bir anlam bozukluğu yaşanmaz ancak cümleye ek anlam katar. Ara söz, genellikle iki virgül veya kesik çizgi kullanılarak belirtilir.

Yan cümleciklerin kullanımıyla ilgili örnekleri ve açıklamaları paylaşmaya devam edebilirim. Başka bir konuda daha yardımcı olmamı isterseniz lütfen belirtin.
 
Geri
Üst