Fiili Yol davasi nerede acilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.050
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fiili Yol davası nerede açılır?​

Fiili yol halinde, çoğunlukla, memurun şahsi kusuru ve bundan doğan haksız fiile bağlı medeni sorumluluk da bahis mevzu olur, bu durumunda adliye mahkemesi hem memur hem de idare aleyhindeki davayı ayni hukuki esaslar yani medeni hukuk ve borçlar hukuku hükümleri dairesinde tetkik ve halleder.

Hukuk Yargilamasinda Cekismeli yargı nedir?​

Çekişmeli yargı, çekişmeli yargılamada tarafların uyuşmazlık içinde olmaları ve sübjektif hakkı ihlal edilen ya da ihlal tehlikesine maruz kalanın hukuki koruma istemesi ve dolayısıyla davacı taraf ve kendisine karşı hukuki koruma talep edilen bir davalı taraf söz konusu olmaktadır.
Fiili yol nedir idare hukuku?
Açık bir yolsuzluk ve hukuka aykırılıkla malûl bir idari işlemle mülkiyet hakkına veya başka bir temel bir hak veya özgürlüğe bir saldırının söz konusu olması ve bunun maddi ve fiili icra yani icrai ve fiili ameliyeler ile uygulanması halinde fiili yol hali söz konusu olur.
Fiili yol davalarına kim bakar?
HMK m.3’e göre vücut bütünlüğünün kısmen veya tamamen yitirilmesine yol açan eylem veya işlem, bir askerî hizmete ilişkin olsa ve bir asker kişiyi ilgilendirse bile, bundan kaynaklanan uyuşmazlıklar asliye hukuk mahkemesinin görev alanına girer.

Çekişmeli yargı özellikleri nelerdir?​

(1) Çekişmesiz yargı, hukukun, mahkemelerce, aşağıdaki üç ölçütten birine veya birkaçına göre bu yargıya giren işlere uygulanmasıdır: a) İlgililer arasında uyuşmazlık olmayan hâller. b) İlgililerin, ileri sürülebileceği herhangi bir hakkının bulunmadığı hâller. c) Hâkimin resen harekete geçtiği hâller.

Çekişmesiz yargı çekişmeli yargıdan ayıran kriterler nelerdir?​

Çekişmeli yargıyı çekişmesiz yargıdan ayıran birinci özellik uyuşmazlığın bulunmamasıdır. Çekişmesiz yargıda mahkemeden talepte bulunan kişi ile uyuşmazlık içinde bulunan gerçek bir karşı taraf yoktur. Buna “hasım yokluğu” veya “niza yokluğu” denir. Çekişmeli yargıda iki taraf vardır.
 
Geri
Üst