Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Figuratif yapi nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Figüratif yapı nedir?​

Figüratif dil, hem edebiyatta hem de şiirde okuyucunun duyular, sembolizm ve ses aygıtlarından eriştiği anlam katmanları oluşturmak için kullanılır. Figüratif dil, okuyucunun temasını açıkça belirtmek zorunda kalmadan okuyucuyu eserin temasının derinliklerine getirir.
Çini Temani anlamı nedir?
Bereket, koruyuculuk, güç gibi kavramları temsil eden ve görsel olarak üçgen şeklini hatırlatan Çintemani motifi; ikisi altta biri üstte üç yuvarlak ve iki dalgalı çizgiden meydana gelmektedir.

Cintemani ne demek?​

Çintemani kelimesi Türkçe’de “dilek taşı” anlamına gelir. Sanskritçe çintāmani चिन्तामणि z “dilek taşı” sözcüğünden alıntıdır. Sanskritçe sözcük Sanskritçe çintā “dilek, kaygı” ve Sanskritçe mani “kristal, mücevher” sözcüklerinin bileşiğidir.
Çintamani nedir?
Çintemani, çintamani, benek, pars beneği, üç top ve Farsça’daki pelenk isimleriyle tanınır.Yanyana uzanan iki dalgalı şekil bize, kaplan ve pars postunu hatırlatır(çeşitli yayınlarda şimşek, bulut, dudak gibi değişik isimler altında da karşımıza çıkar).
daha cok tezhip ve porselen sanatinda gorulen kucuk dallar ve cicekler kullanilarak yapilan bezeme sekli. cin kaynakli oldugu icin bu isimle anilir. cin porselenleri ve tugralar uzerinde cokca gorulur.
Hatai nedir?
Asırlar öncesine uzanan köklü geçmişi ile “hatai”, doğada bulunan çiçeklerin dikine kesitinin üsluplaştırılmasıyla oluşturulan ve çoğunlukla simetrik biçimde çizilen bir motiftir. Hatai motifi; Türk Cilt Sanatında, özellikle de yazma eser ciltlerinde önemli bir süsleme öğesi olarak kullanılmıştır.

Hatayi sanatı nedir?​

“Hatayi”, Geleneksel Türk Süsleme Sanat- larında, özellikle de tezhip, çini, cilt ve tekstil sanatlarında yoğun olarak kullanılan bir motif çeşididir. Kökeni Orta Asya ve Çin-Türkistan’a dayanan ve tam stilize edildiği için çoğu kez hangi çiçek olduğu net anlaşılamayan motifler “hatayi” olarak isimlendirilir.
 
Geri
Üst