Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fidye yazilimlari neye sebep olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.877
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fidye yazılımları neye sebep olur?​

Fidye yazılımı, bir cihazı kilitleyebilen veya sahibinden para çekmek için içeriklerini şifreleyebilen kötü amaçlı yazılımlardır. Operatörler ödeme karşılığında, etkilenen makineye veya verilere erişimi yeniden sağlamayı vaad ediyorlar.

Fidye yazılımları ransomware aşağıdakilerden hangi durumun oluşmasına sebep olmaktadır?​

Fidye yazılımı (ransomware), bir mağdurun bilgisayarındaki verilerin genellikle şifreleme yoluyla kilitlendiği kötü amaçlı yazılım türüdür. Etkilenen verilerin şifresinin çözülmesi ve mağdura erişimin geri verilmesinden önce ödeme talep edilir.

Fidye virüsü nasıl bulaşır?​

Fidye virüsü nasıl bulaşır?
Fidye yazılımının cihazınıza bulaşmasının birden fazla yolu vardır. En bilinen yöntem ise içerisinde zararlı yazılım barındıran (ekinde ya da metin içinde) e-postalardır. Bu yönteme “malspam” adı verilir. Malspam içerisinde zararlı bağlantılar, oltalama mesajları ve virüslü e-posta ekleri barındırır.

Fidye yazılımı nasıl temizlenir?​

Fidye yazılımı nasıl temizlenir?
Dosyaları şifreleyen fidye yazılımlarını kaldırma talimatları
- Adım: İnternet bağlantısını kesin. İlk olarak, hem sanal hem de fiziksel tüm bağlantıları kesin.
- Adım: İnternet güvenlik yazılımınızla bir tarama gerçekleştirin.
- Adım: Bir fidye yazılım şifre çözme aracı kullanın.
- Adım: Yedeklerinizi geri yükleyin.

Fidye virüsü ne yapar?​

Fidye virüsü nedir? Fidye virüsü ya da yazılımı, bilgisayarınızı kilitleyebilen, verilerinizi şifreleyebilen bir tür kötü amaçlı yazılımdır. Bu yazılım cihazları ele geçirdikten sonra saldırganlar, verilerdeki şifrenin kaldırılması için fidye talep ediyor.

Fidye virüsleri nelerdir?​

Fidye yazılımı, şantaj yazılımı veya fidye virüsü (İngilizce): ransomware) olarak adlandırılan fidye yazılımlarına verilen genel bir addır. Fidye virüsleri bulaştığı bilişim sistemleri üzerinde dosyaları erişimi engelleyerek kullanıcılardan fidye talep eden zararlı yazılımlardır.

Fidye yazılımı kalkanı ne demek?​

Fidye yazılımı kalkanı ne demek?
Fidye yazılımı, kilidinin açılması için para (fidye) ödeyene kadar dosyalarınızı şifreleyen veya bilgisayarınızı kullanmanızı engelleyen kötü amaçlı bir yazılımdır.

Fidye yazılımlarından nasıl korunulur?​

Fidye yazılımlarından nasıl korunulur?
Yalnızca bilinen indirme kaynaklarını kullanın: Fidye yazılımlarını indirme riskini en aza indirmek için, bilinmeyen web sitelerinden asla yazılım veya medya dosyaları indirmeyin. İndirmeler için doğrulanmış ve güvenilir siteleri tercih edin. Bu web siteleri güven mühürlerinden tanınabilir.

Fidye yazılıma karşı koruma nedir?​

OneDrive ile virüs bulaşır mı?​

Microsoft hesabınız, e-posta adresiniz veya OneDrive depolama alanınıza virüs bulaşamaz.

Zararlı yazılımları nasıl fark ederiz?​

Zararlı yazılımları nasıl fark ederiz?
Zararlı yazılım belirtileri
- Bilgisayar yavaşlar,
- Sık sık çökebilir,
- Donabilir,
- Mavi ekran belirebilir,
- İnternette gezinirken karşınıza pop-up adı verilen çok sayıda reklam çıkabilir,
- İstemediğiniz internet siteleri açılabilir,
- Web tarayıcınızın ana açılış sayfasında tanımadığınız sayfalar açılabilir,

Fidye yazılımları nelerdir?​

Fidye yazılımları nelerdir?
Fidye yazılımı: kötü amaçlı yazılım ailesinin bir üyesi Kötü amaçlı yazılım dolayısıyla bilgisayarınız için tehlikeli olabilecek tüm kötü amaçlı yazılımları kapsayan genel bir terimdir. Virüsler ve Truva atları da bu kapsama dahildir.

CryptoLocker fidye nedir?​

En bilinen fidye virüsü CryptoLocker olarak adlandırılan ve bulaştığı bilgisayarlardaki bir takım dosyaları şifreleyerek kaydeden; şifrenin geri açılması için ise ukash, bitcoin, para vb. emtialar talep eden virüstür.
 
Fidye yazılımları, kötü niyetli kişiler tarafından geliştirilen ve bir cihazı kilitleyerek ya da verileri şifreleyerek sahibinden para talep eden zararlı yazılımlardır. Fidye yazılımlarının yaygın türlerinden biri ransomware, yani fidye virüsüdür. Bu tür fidye yazılımları mağdurun bilgisayarındaki verileri şifreleyerek erişimi kısıtlar ve mağdurdan ödeme yapmadan verilere erişim sağlamaz.

Fidye yazılımları genellikle malspam denilen zararlı e-postalar yoluyla bulaşır. Bu e-postalarda zararlı bağlantılar veya virüslü ekler bulunabilir. Bilgisayarınıza fidye yazılımının bulaşması durumunda yapabileceğiniz adımlar arasında internet bağlantısını kesmek, güvenlik yazılımıyla tarama yapmak, fidye yazılımı şifre çözme aracı kullanmak ve yedeklerinizi geri yüklemek gibi önlemler bulunmaktadır.

Fidye yazılımlarından korunmak için bilinmeyen kaynaklardan yazılım indirmekten kaçınmak, güvenilir ve doğrulanmış siteleri tercih etmek ve bilgisayarınızı güvenlik yazılımları ile korumak önemlidir.

Zararlı yazılımları tespit etmenin belirtilerinden bazıları ise bilgisayarın yavaşlaması, sık sık çökmesi, donması, mavi ekran hatası alınması, pop-up reklamların sürekli çıkması, istenmeyen internet sitelerinin açılması gibi durumlardır.

Fidye yazılımlarının zararlı bir türü olan CryptoLocker, bulaştığı bilgisayardaki dosyaları şifreleyerek fidye talep eden bir virüstür. Bu tür fidye yazılımları genellikle ödeme yapmadan verilere erişimi geri kazanmanızı imkansız hale getirir. Bu nedenle bilgisayarınızı korumak, güvenlik yazılımlarını güncel tutmak ve dikkatli olmak önemlidir.
 
Geri
Üst