Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fibrinojen yuksek olursa ne olur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fibrinojen yüksek olursa ne olur?​

Fibrinojen pıhtıların öncüsüdür. Fibrinojen seviyeleri yükselirse derin ven trombozu, kalp krizi ve inme gibi anormal pıhtılara yol açabilir. Ek olarak, kronik olarak yükselmiş bir fibrinojene sahip olmak, arterlerde plak oluşumuna neden olabilir.

Fibrinojen kaç olursa tehlikeli?​

Doktorların yaptıkları kan testlerinde Fibrinojen değeri 200 ile 300 miligram arasında kalması normal değerler olarak kabul edilmektedir. Ayrıca karaciğerde üretilen Fibrinojen değerinin dengeli olabilmesi için kan şekerleri de belirli zamanlarda kontrol edilmelidir.
Fibrinojen nedir ne işe yarar?
Karaciğerde sentez edilen, kan plazmasında bulunan ve pıhtılaşma olayında önemli rol oynayan kan proteinidir. Fibrinojen, kan pıhtılaşmasında meydana gelen “fibrin” in öncü maddesidir. Pıhtılaşma gerçekleşirken, fibrinojen trombin maddesi etkisiyle ve iyonize kalsiyumla fibrine dönüşerek pıhtıyı oluşturur.

Fibrinojen ne demek?​

Konjenital fibrinojen eksikliği (CFD), vücudun kanamayı durdurmak için kan pıhtısı oluşturmaya yardımcı olan fibrinojeni (Faktör I) yeterli miktarda üretemediğinde meydana gelen nadir kalıtsal kanama bozukluğudur.

Protrombin zamanı neden yükselir?​

Uzamış, veya yükselmiş PT kanda pıhtı oluşma süresinin çok uzun olduğunu ifade eder. Bu duruma karaciğer hastalığı, vitamin K eksikliği ya da bir koagülasyon faktör eksikliği neden olabilir. Hangi durumların bulunup bulunmadığını anlamak amacıyla PT sonucu genellikle PTT ile birlikte yorumlanır.
Aptt yüksekliği nedir?
APTT testinin yapılmasındaki esas amaç kanın pıhtılaşma süresinin ölçülmesidir. Testin sonucu yüksek olduğunda kanın geç pıhtılaştığı anlaşılır. Düşük olması ise tehlikeli bir durumdur. Bu durumda erken pıhtılaşma ortaya çıkabilir.
Normal gebelerde ortalama plazma fibrinojen de- ğerleri % 276.44±66.10 mgr olarak bulundu (mini- mum 198, maximum 393). Gebe olmayanlarda plazma fibrinojen değeri : 200.35±15.88 mgr olarak bulundu (minimum 175, maximum 230).
HAEMOCOMPLETTAN P intravenöz yolla uygulanır. Hastanın rahat olacağı hızda damar içine enjekte edilir veya infüzyon şeklinde verilir. İnfüzyonun verilme hızı veya enjeksiyon hızı dakikada 5 mL’ yi geçmemelidir.
Globulin nedir ne işe yarar?
Globulin, kanda bulunan bir protein çeşididir. Kendi içinde 4 gruba ayrılır. Bunlar; alfa1, alfa2, gama ve betadır. Globulin karaciğer tarafından salgılanır ve vücudun bağışıklık sistemini korumaya, kan pıhtılaşmasını önlemeye yardımcı olur.

Fibrinojen nasıl hazırlanır?​

Uygulama şekli: HAEMOCOMPLETTAN P intravenöz yolla uygulanır. Hastanın rahat olacağı hızda damar içine enjekte edilir veya infüzyon şeklinde verilir. İnfüzyonun verilme hızı veya enjeksiyon hızı dakikada 5 mL’ yi geçmemelidir.

INR neden yüksek çıkar?​

INR testinin yüksek çıkması bu nedenlere bağlı olmaktadır. Hastaların kan kaybı yaşaması, protein eksikliği, K vitamininin az olması ve kan sulandırıcı ilaçların kullanılması INR değerlerinde yükselmeye sebep olmaktadır. Kan sulandırıcı ilaç kullanan hastalar bu ilaçları doktor kontrolünde kullanmaktadır.
 
Geri
Üst