AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fiber optik iletim hatti nerede kullanilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fiber optik iletim hattı nerede kullanılır?​

Fiber optik kabloların ortasında cam bulunmaktadır. Fiber kablolar yoğun olarak iletişim sektöründe kullanılmaktadır. Aynı zamanda; havacılık, demiryolu sinyalizasyonu, nükleer enerji santralleri, trafik kontrolü, elektronik aygıtların bağlantısı, reklam panoları ve santraller arası bağlantıda da kullanılmaktadır.

Fiber optik kablolarda neden cam kullanılır?​

Cam kılıfın çapı, SM ve MM kablolarda 125 mikron oranında üretilir. Çam kılıf ile kaplı olan çekirdeğin dış etkilerden korunmasını sağlar. Yapısal olarak, optik frekanslar daha geniş bir bant olanağı elde edilmesine olanak verdiği için, fiber sistemler daha büyük bir kapasiteye sahiptir.

Fiber optik kablo kullanım alanları nelerdir?​

Fiber optik kablo kullanım alanları nelerdir?
1.2.Fiber Optik Kablolar Nerede Kullanılır?
- Kapalı devre televizyon sistemlerinde,
- Veri iletiminde.
- LAN & WAN ve multimedya uygulamalarında.
- Santraller arası bağlantılarda.
- Aktif ağ cihazlarının yüksek hızlarda birbirine bağlanmasında, uzak mesafelerdeki cihazların birbirine bağlanmasında.
- Reklam panolarında.

Fiber optik kablo tam yansıma mı?​

Fiber optik kablo tam yansıma mı?
İletişim ve tıp alanında kullanılan fiber optik kablolarda ışığın ilerlemesi tam yansıma ile sağlanmaktadır. Saç teli kalınlığındaki fiber optik kablo içerisine gönderilen ışığın ilerlemesi tam yansıma ile sağlanır. Bu kablolar iletişimde ve tıpta yaygın bir kullanıma sahiptir.

Fiber optik fizyon cihazı ne işe yarar?​

Fiber optik füzyon kaynak cihazları iki kablonun veri kaybı yaşamadan ve tam bir şekilde birbirine bağlanması veya bir ucunun sonlandırılmasını sağlayan cihazlara verilen addır.

Fiber optik priz ne işe yarar?​

Fiber optik kablolar, iletimi ışık hızıyla yani saniyede 300 bin km’lik hızla gerçekleştirirler. Bu özellikleri nedeniyle uzak mesafelere veri aktarımı için tasarlanmışlardır. Fiber optik sistemlerde farklı frekanslarda elektromanyetik dalgalar, hiçbir değişikliğe uğramadan uzun mesafelere iletilebilmektedir.

Tam yansıma hangi durumlarda olur?​

Tam yansıma hangi durumlarda olur?
Işık ışınları çok yoğun ortamdan az yoğun ortama geçişte sınır açısından daha büyük bir açı ile gelirse, tam yansımaya uğrar. Sınır açısı ile gelirse, yüzeyi yalayıp yoluna devam eder. Saydam ortamların kırılma indisleri arasındaki fark ne kadar büyükse, sınır açısının açısal değeri de o kadar küçük olur.
 
Fiber optik iletim hatları, genellikle iletişim sektöründe yoğun olarak kullanılmaktadırlar. Ancak bunun dışında birçok farklı alanda da kullanım alanı bulunmaktadır. Örneğin:

1. **Havacılık:** Uçaklarda ve havaalanlarında veri iletiminde kullanılabilir.
2. **Demiryolu Sinyalizasyonu:** Demiryolu güvenliği ve sinyalizasyon sistemlerinde kullanılabilir.
3. **Nükleer Enerji Santralleri:** Güç ve kontrol sistemlerinde fiber optik iletim hatları tercih edilebilir.
4. **Trafik Kontrolü:** Trafik ışıkları ve sinyalizasyon sistemlerinde kullanılabilir.
5. **Elektronik Aygıtların Bağlantısı:** Bilgisayarlar, elektronik cihazlar vb. arasında veri iletiminde tercih edilebilir.
6. **Reklam Panoları:** Büyük reklam panolarında veri iletimi için kullanılabilir.
7. **Santraller Arası Bağlantılar:** Elektrik santralleri, veri merkezleri arasında iletişim sağlamak için tercih edilebilir.

Fiber optik kabloların cam içerikli olmasının sebebi ise, cam kılıfın çekirdeği dış etkilerden koruması ve geniş bant genişliği sayesinde daha yüksek iletim kapasitesine sahip olmasıdır. Optik frekanslarının daha geniş bir bant genişliğine sahip olması, fiber sistemlerinin daha büyük kapasiteye sahip olabilmesini sağlar.

Fiber optik kabloların tam yansıma prensibiyle çalıştığı ve iletişimde ve tıpta yaygın olarak kullanıldığı belirtilmektedir. Bu kablolardan geçirilen ışığın tam yansıma ile ilerlediği ifade edilmektedir.

Fiber optik füzyon cihazları ise iki kablonun veri kaybı yaşamadan veya tam bir şekilde birbirine bağlanmasını sağlayan cihazlardır. Bu cihazlar, fiber optik kabloların bağlantılarını sağlarken veri kaybını minimize eder.

Son olarak, fiber optik prizler ise fiber optik kabloların iletim hızını ve veri aktarım kapasitesini kullanarak uzak mesafelere hızlı ve güvenilir veri iletimini sağlamak için kullanılan aksesuarlardır. Bu prizler, fiber optik iletim hattının sonlandırılmasında veya farklı cihazlara bağlanmasında kullanılır.
 
Geri
Üst