AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fesih sozlesmesi damga vergisi nasil hesaplanir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
59.803
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fesih sözleşmesi damga vergisi nasıl hesaplanır?​

Damga Vergisi Kanunundaki Belirlenmiş Oranlar Damga Vergisi Kanunu’na ekli (1) sayılı tabloda göre, “mukavelenameler” ve “sulhnameler”, binde 9,48 oranında; “fesihnameler” ise binde 1,89 oranında damga vergisine tabidir.

2021 damga vergisi yüzde kaç?​

2021 damga vergisi yüzde kaç?
2021 Yılında Damga Vergisi Oranları Mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknameler (Binde 9,48) Kira mukavelenameleri (Binde 1,89) Kefalet, teminat ve rehin senetleri (Binde 9,48) Tahkimnameler ve sulhnameler (Binde 9,48)

Yolluklardan ne kadar damga vergisi kesilir?​

Ön ödeme şeklinde verilen sürekli ve geçici görev yolluğu avansları da, damga vergisine ekli “1” sayılı tabloda düzenlenmediğinden verginin konusuna girmeyecek ve dolayısı ile vergi hesaplanmayacaktır. kapsamında % 0,6 oranında vergilendirilecektir.

Faturada damga vergisi nasıl hesaplanır?​

Faturada damga vergisi nasıl hesaplanır?
Sözleşmenin sayısına göre tutarlar değişiklik gösterebilir. Damga vergisi hesaplanırken kazanılan veya anlaşılan tüm para esas alınmalıdır. Brüt kazanç üzerinden çarpım işlemi yapılmalıdır. Damga vergisi= Kazanılan toplam kazanç x Damga vergisi oranı şeklinde yapılan hesaplar kişileri doğru sonuca götürecektir.

Damga vergisi her ay ödenir mi?​

Damga vergisi mükellefler tarafından ay içinde hazırlanan kâğıtların ertesi ayın 20’sinde ödenmesi gereken vergisidir. İzleyen ayın 20’nci günü akşamına kadar vergi dairesine beyan edilir. 26’ncı gününde de ödemesi yapılır.

Damga vergisi hangi tutar üzerinden hesaplanır?​

Damga vergisi hangi tutar üzerinden hesaplanır?
Damga vergisi, sözleşmede geçen tutarın belirlenen oran ile çarpılmasıyla hesaplanarak bulunur. Sözleşmenin sayısına göre tutarlar değişiklik gösterebilir. Damga vergisi hesaplanırken kazanılan veya anlaşılan tüm para esas alınmalıdır. Brüt kazanç üzerinden çarpım işlemi yapılmalıdır.

Damga vergisi nasıl hesaplanır 2021?​

Bu kontratlardan alınacak tutar, kefil türüne ve brüt (stopaj veya KDV dahil) kira tutarına göre değişmektedir. 2021 yılında kefilsiz sözleşmelerden binde 1,89, adi kefillilerden binde 11,37, müteselsil kefilli olanlardan ise binde 9,48 oranında tahsil edilmektedir.

Geçici damga vergisi nedir?​

Geçici damga vergisi nedir?
Damga vergisi, kişiler ile kişiler, kişiler ile kurumlar veya kurumlar ile kurumlar arasında hukuki ve resmi işlemleri belgeleyen kağıtlardan alınan vergilerdir. Damga vergisinin alınabilmesi için kağıdın ibraz edilebiliyor olması, imzalanabilir veya imza yerine geçen ibareler olması ve hüküm içermesi gerekmektedir.

İhale kararı damga vergisi nasıl hesaplanır?​

Sözleşme yapılan yüklenici ile alt yüklenici arasında düzenlenen sözleşmeler de Damga Vergisine tabidir. İhale yapıldıktan sonra fiyat farkı uygulamasına gidilip, ihale kararı alınmış ise ihale kararında yer alan tutar üzerinden binde 5,69 oranında Damga Vergisi alınması gerekir.
 
Damga vergisi, çeşitli hukuki ve resmi işlemlerde belgeleyici olarak kullanılan belgeler üzerinden alınan bir vergidir. Damga vergisi oranları belirli işlemlere göre farklılık gösterebilir. Örneğin, mukavelenameler, taahhütnameler ve temliknamelere binde 9,48 oranında damga vergisi uygulanırken, fesihnamelere ise binde 1,89 oranında damga vergisi uygulanmaktadır.

Yolluklardan alınan damga vergisi ise genellikle ön ödeme şeklinde verilen sürekli ve geçici görev yolluğu avansları üzerinden kesilir. Ancak yolluk avansları damga vergisine tabi olmayabilir, bu durumda vergi hesaplanmaz ya da %0,6 gibi daha düşük bir oranla vergilendirilebilir.

Faturada damga vergisi hesaplanırken sözleşmede geçen tutar belirlenen oranlarla çarpılarak bulunur. Hesaplama yapılırken kazanılan veya anlaşılan tüm para esas alınmalıdır ve brüt kazanç üzerinden çarpım işlemi uygulanmalıdır.

Damga vergisi genellikle aylık olarak ödenir. Mükellefler tarafından ödemeler, ay içinde hazırlanan belgelerin izleyen ayın 20'sine kadar vergi dairesine beyan edilir ve 26. gününde ödemesi yapılır.

Damga vergisi, sözleşmede yer alan tutar üzerinden belirlenen oranla çarpılarak hesaplanır. 2021 yılına özel olarak belirli kontratlardan alınacak damga vergisi tutarları değişiklik gösterebilir. Örneğin, kefilsiz sözleşmelerden binde 1,89, adi kefillilerden binde 11,37, müteselsil kefilli olanlardan ise binde 9,48 oranında damga vergisi alınabilir.

Geçici damga vergisi, hukuki ve resmi işlemleri belgelemek için kullanılan belgeler üzerinden alınan bir vergidir. İhalenin yapıldığı durumlarda fiyat farkı uygulamasına gidilip ihale kararı alındığında, ihale kararında belirtilen tutar üzerinden binde 5,69 oranında damga vergisi alınması gerekebilir.
 
Geri
Üst