- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 259.612
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Fesih bildirimi kaç gün?
4857 sayılı İş Kanunu’da fesih süresi 6 gün olarak bildirilmiştir. Bu, 6 günlük süre işçi veya işverenin haklı feshe sebep olan olayı öğrendiği günden itibaren başlar ve olayı öğrenme günü sayılmaz. Takip eden iş günleri sayılarak 6. günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer.Zorlayıcı nedenler nelerdir?
Bunun yanında, zorlayıcı neden veya mücbir sebep kavramı birçok hukuk alanında; illiyet bağını keserek borçlunun borcunu eksik ifa etmesi veya ifa edememesi sonucunu doğuran, önlenemeyen, kaçınılmaz olan, olağanüstü nedenler olarak tanımlanır ancak ortaya çıkardığı sonuçlar farklılık gösterebilir.
4857 sayılı İş Kanunu’nda çalışma süreleri ve dinlenme süreleri nasıl düzenlenmiştir?
4857 sayılı İş Kanunu’nun 63. maddesi, haftalık çalışma süresinin 45 saat olduğunu, aksi kararlaştırılmadıkça bu sürenin çalışma günlerine eşit olarak dağıtılacağını hükme bağlamaktadır. Buna göre, haftanın altı günü çalışılan bir işyerinde günlük çalışma süresi 7.5 saat olacaktır.4857 sayılı kanunun 22 maddesi nedir?
4857 sayılı Kanun’un 22. maddesinde; “İşveren, iş sözleşmesiyle veya iş sözleşmesinin eki niteliğindeki personel yönetmeliği ve benzeri kaynaklar ya da işyeri uygulamasıyla oluşan çalışma koşullarında esaslı bir değişikliği ancak durumu işçiye yazılı olarak bildirmek suretiyle yapabilir.
Iş akdinin feshinde 6 günlük süre ne zaman başlar?
Altı iş günlük süre işçi ya da işverenin haklı feshe neden olan olayı öğrendiği günden itibaren işlemeye başlar. Olayı öğrenme günü hesaba katılmaksızın, takip eden iş günleri sayılarak altıncı günün bitiminde haklı fesih yetkisi sona erer.Çalışma süresine göre bildirimden ne kadar süre sonra sözleşme feshedilmiş sayılır?
İşi birbuçuk yıldan üç yıla kadar sürmüş olan işçi için, bildirimin diğer tarafa yapılmasından başlayarak altı hafta sonra, d. İşi üç yıldan fazla sürmüş işçi için, bildirim yapılmasından başlayarak sekiz hafta sonra, Feshedilmiş sayılır. Bu süreler asgari olup sözleşmeler ile artırılabilir.
Işveren açısından zorlayıcı sebepler dahilinde derhal fesih sebebi nedir?
İşverenin zorlayıcı nedenlerle iş akdini feshedebilmesi için, işçinin kusursuz olarak iradesi dışında meydana gelen ve öngörülmez olan zorlayıcı bir sebeple bir haftadan fazla süre ile iş görme edimini yerine getirememesi gerekmektedir.Mücbir sebepler nelerdir?
Mücbir sebep, hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk, afet ve buna benzer hallerdir. …
Dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar yedi buçuk saat dâhil süreli işlerde işçilere verilecek ara dinlenme süresi en az ne kadar olmalıdır?
İş Kanununun 68/I. maddesine göre ara dinlenmesinin süresi; – Dört saat ve daha kısa süreli işlerde onbeş dakika, – Dört saatten fazla ve yedi buçuk saate kadar olan işlerde yarım saat (yedibuçuk saat dahil) – Yedibuçuk saatten fazla olan işlerde ise bir saattir.Iş Kanunu ve Borçlar Kanunu haftalık çalışma süresini tamamlayan işçilere izleyen hafta içinde kaç saat kesintisiz olarak dinlenme imkanı getirmektedir?
Günlük Dinlenme Madde 8 —İşçiler, 24 saatlik süre içinde kesintisiz en az onbir saat dinlendirilmeden çalıştırılamaz. Hafta Tatili Madde 9 —Bu Yönetmelik kapsamına giren işlerde çalışan işçilere haftanın bir gününde kesintisiz 24 saatten az olmamak üzere hafta tatili verilmesi zorunludur.
4857 sayılı Kanunun geçici 10 uncu maddesi nedir?
ÖZET: – 4857 sayılı Kanunun geçici 10’uncu maddesi gereği işten çıkarma yasağı 17/3/2021 tarihinden itibaren, – Nakdi ücret desteğinden yararlanma süresi 17/03/2021 tarihinden itibaren, 2 ay daha uzatılmıştır.Iş kanunu 25 madde nedir?
Ahlak ve İyi Niyet Kurallarına Uymayan Haller 4857 Sayılı İş Kanunu 25/II-F-G-H-I. F) İşçinin, işyerinde, yedi günden fazla hapisle cezalandırılan ve cezası ertelenmeyen bir suç işlemesi. Nihayet, işçiye verilen cezanın ertelenmemiş olması da işverenin derhal fesih hakkını kullanabilmesi için zorunludur.