AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ferritin hangi vitamindir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.140
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Ferritin hangi vitamindir?​

Ferritin Nedir? Ferritin, demir mineralinin depolanmasını sağlayan ve demirin gerektiğinde vücuda salınımını yapan bir proteindir. Vücutta demir eksikliğinin olup olmadığına ferritin değerlerine bakılarak karar verilir. Ferritin eksikliği görülüyorsa demir eksikliği vardır demektir.

Ferritin yüksekliği tehlikeli midir?​

Kandaki ferritinin miktarının 20’nin altında 200 nanogram’ın üstünde olması tehlikeli olarak kabul edilebilir.

Ferritin eksikliği nelere yol açar?​

Ferritin eksikliği nelere yol açar?
Kendini oldukça bitkin hissetme, uyuşukluk hali, anksiyete krizleri, iştahsızlık problemi, toprak ve kireç yeme arzusu, baş dönmesi ve ağrısı, sürekli devam eden bir üşüme hissi, unutkanlık, odaklanamama problemi, saç dökülmesi problemi, beniz cilt rengi, tırnakların güçsüzlüğü, parmaklarda uyuşukluk hissi, cinsel …

Ferritin en az kaç olmalı?​

Ferritin en az kaç olmalı?
Normal ferritin değeri, yaşa ve cinsiyete göre farklılık gösterse de genel olarak erkeklerde 20-500 ml/ng, kadınlarda ise 20-200 ml/ng’dir. Kadınlarda bu değerin düşük olmasının sebebi, her ay düzenli olarak görülen âdet kanamalarıdır.

Ferritin için ne yemeli?​

Demir içeriği yüksek 7 gıda
- Et ve et ürünleri. Demir içeriği yüksek besinler arasında et ve et ürünleri ilk sıralarda yer alıyor.
- Yumurta.
- Yeşil yapraklı sebzeler.
- Kurubaklagiller.
- Kuru meyveler.
- Tahıllar.
- Pekmez.

Kan yapan yiyecekler nelerdir?​

Demir yönünden zengin besinler
- Kırmızı et.
- Tavuk, hindi.
- Ton balığı, somon.
- Yumurta.
- Tofu, soya fasulyesi.
- Kuru baklagiller (kuru fasulye, mercimek, nohut, iç bakla, barbunya gibi)
- Yağlı tohumlar (fındık, ceviz, badem)
- Zenginleştirilmiş tahıllar.

Demir fazlalığı nelere yol açar?​

Demir fazlalığı nelere yol açar?
Fazla demir halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, baş ağrısı, mide bulantısı gibi problemlere; karaciğer sirozu ve kalp kasında fonksiyon bozukluğuna yol açabiliyor.

Demir fazlalığı olanlar nasıl beslenmeli?​

Demir fazlalığı olanlar nasıl beslenmeli?
Vücutta demir fazlalığı, demir kullanan bakteriler için uygun ortam hazırlar ve enfeksiyon riskini arttırabilir. Kaynakları: Demir mineralinden en zengin besin kaynakları, et, tavuk, balık, yumurta, tam tahıl ürünleri, kurubaklagiller, yağlı tohumlar, koyu yeşil yapraklı sebzelerdir.

Ferritin eksikliği nasıl giderilir?​

Demir eksikliğine iyi gelen besinler!
- Kuru kayısı, kuru üzüm, kuru dut gibi kuru meyveler.
- Yeşil yapraklı sebzeler (ıspanak, pazı)
- Fındık, fıstık ve susam.
- Karaciğer, kırmızı et, tavuk ve balık eti.
- Yumurta.
- Pekmez ve üzüm.
- Kuru baklagiller.
- Yumurtayı portakal suyu ile tüketin.

Ferritin 29 normal mi?​

Normal ferritin seviyesi erkeklerde 12-300ng/ml, kadınlarda ise 12-150 ng/ml aralığı olarak kabul edilir.

Ferritin 15 normal mi?​

Ferritin 15 normal mi?
Çocuklarda ise ideal ferritin düzeyleri değişkenlik gösterir. Ortalama olarak yeni doğan bebeklerde 25 ile 200 ng/ml, bir aylık bebeklerde 200 ile 600 ng/ml, 2 ile 5 aylık bebeklerde 50 ile 200 ng/ml, 6 aylık bebekler ile 15 yaş arası çocuklarda 7 ile 142 ng/ml arasında olması normal olarak kabul edilir.

Ferritin düşüklüğü nelere sebep olur?​

Ferritin düşüklüğü nelere sebep olur?
Vücudumuzdaki ferritin miktarı normal değerlerin çok altında ise nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi, cildin solması ve çarpıntı gibi belirtilere rastlanabilir. Ferritin düşüklüğü olan kişiler daha çabuk yorulur ve düşük seviyedeki fiziksel aktiviteleri yerine getirmekte zorlanırlar.
 
Ferritin, demir mineralinin depolanmasını ve gerektiğinde vücuda salınmasını sağlayan bir proteindir. Vücuttaki demir eksikliğinin belirlenmesinde ferritin değerlerine bakılarak teşhis konulur. Ferritin eksikliği demir eksikliği anlamına gelir ve kendini yorgunluk, uyuşukluk, iştahsızlık, baş dönmesi, üşüme hissi, saç dökülmesi gibi belirtilerle gösterebilir.

Ferritin değerlerinde normal aralık, genellikle erkeklerde 20-500 ml/ng, kadınlarda ise 20-200 ml/ng'dir. Kadınlarda ferritin değerlerinin düşük olmasının nedeni düzenli âdet kanamalarıdır.

Ferritin eksikliğini gidermek için demir içeriği yüksek besinleri tüketmek önemlidir. Et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller, kuru meyveler, tahıllar ve pekmez demir içeriği yüksek gıdalardır ve ferritin seviyelerini artırabilir.

Demir fazlalığı ise halsizlik, iştahsızlık, kilo kaybı, baş ağrısı gibi sorunlara yol açabilir. Beslenmede demir fazlalığına dikkat etmek ve demir içeriği yüksek gıdaları kontrollü tüketmek önemlidir.

Ferritin düşüklüğüne karşı kuru meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, fındık, kırmızı et, yumurta, pekmez, kuru baklagiller gibi demir zengini besinler tüketmek etkili olabilir. Ayrıca, ferritin düşüklüğünün belirtileri arasında nefes darlığı, halsizlik, baş dönmesi, soluk cilt ve çarpıntı gibi belirtiler yer alabilir. Düşük ferritin seviyelerine sahip bireylerde yorgunluk hissi artabilir ve fiziksel aktivitelerde zorlanma görülebilir.
 
Geri
Üst