AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Ferritin eksikligi kansere yol acar mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Ferritin eksikliği kansere yol açar mı?​

Başkent Üniversitesi Gastroenteroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birol Özer, “Demir eksikliği olanların yüzde 4-5’indeki neden, mide bağırsak sisteminde kanser varlığıdır. Onun için tedavi öncesi bunun değerlendirilmesi gerekir.” dedi.
Ferritin düşüklüğü hangi hastalığın belirtisidir?
Ferritin Düşüklüğü Optimum değerlerin altında seyreden ferritin oranı vücuttaki demir oranının azlığını gösterir. Demir eksikliği halk arasında kansızlık ya da anemi şeklinde isimlendirilir. Demirin yetersiz olması alyuvar hücrelerinin üretimini de negatif yönde etkileyeceği için demir eksikliği anemisi ortaya çıkar.
Demir eksikliği neden olur kadınlarda?
Demir eksikliği genellikle vücutta artmış demir ihtiyacı, eksik demir alımı ya da vücuttan demir kaybı nedeniyle ortaya çıkar. Demir eksikliğinin en önemli nedeni demir içeren besinlerin yeterli düzeyde tüketilmemesidir. Gebelik, adet dönemi gibi durumlarda ise vücudun demir ihtiyacında artış görülür.

Ferritin düşüklüğü hangi kanser?​

Ferritin düşüklüğü kanser tanısı konulan kişilerde sıkça yaşanan bir rahatsızlık olmaktadır. Özellikle kolon ve bağırsak kanseri olan hastalarda ferritin düşüklüğü gözlemlenir.
Ferritin yüksekliği hangi kanser?
Bu durumlar dışında lösemi ve lenfoma gibi kanserler, demir zehirlenmesi ve kişiye sık olarak kan transfüzyonu (nakli) yapılması gibi durumların varlığında da ferritin normalden yüksek olarak tespit edilebilir.
Ferritin düşüklüğü tedavi edilmezse ne olur?
Demir eksikliğine bağlı kansızlık uzun sürdüğü takdirde zorlanmanın sonucu kalpte büyüme ve kalp yetmezliği meydana gelebiliyor. Akciğer zorlandığında nefes darlığı şikayetleri başlıyor. Dokulara az oksijen gitmesi sonucu organların yanı sıra kas ve beyinde zarar görebiliyor.
Ancak anemi nedenleri arasında sayılan kanser türü hastalıklar özel bir önem arz eder. Anemi, mide ve bağırsak gibi sindirim sistemi kanserleri başta olmak üzere tüm kanser çeşitlerinde, diğer belirtilere eşlik eden ortak bir bulgu olarak kaydedilir.” dedi. Erkeklerde anemi görülme sıklığı daha düşüktür.
 
Geri
Üst