- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.105
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Feragatten sonra dava açılabilir mi?
Feragat, davacının, talep sonucundan kısmen veya tamamen vazgeçmesi anlamına gelip davayı sonlandıran işlemlerden biridir. Feragate bağlı olarak verilen karar kesinleştikten sonra kural olarak aynı konuda yeniden dava açılamaz. Açılan davalarda kesin hüküm varlığı nedeniyle usulden reddedilir.Feragat etmek ne anlama gelir?
Feragat Türk Dil Kurumuna göre Hakkından kendi isteğiyle vazgeçme anlamına gelir. Hukukta feragat ise davacının davasının ve talebinin sonucundan tamamen ya da kısmen vazgeçmesi olarak ifade edilir.Davadan feragat edilince ne olur?
Hukuk Muhakemeleri Kanununun 311. maddesi uyarınca feragat kesin hüküm gibi hukuki sonuç doğurur. Feragatten feragat mümkün değildir. Davalı- karşı davacı kadının davasından feragat beyanı erkeğin kusurlarını da affettiği anlamına gelir ve affedilen veya hoşgörü ile karşılanan olaylar taraflara kusur olarak yüklenemez.
Kimler davadan feragat edebilir?
HMK Madde 307 Gerekçesi Davadan feragate ilişkin 1086 sayılı Kanunun 91 inci madde hükmü korunurken, maddeye kısmen feragati de ifade edebilecek biçimde, talep sonucundan kısmen vazgeçmenin de mümkün olduğu hususu dahil edilmiştir. Kural olarak, davacı her davadan hiçbir kayda tâbi olmaksızın feragat edebilir.Feragatten dönmek mümkün mü?
Feragat, davayı sona erdiren kesin bir usul işlemidir. Feragatten dönülmesi ve HMK’nun 176. maddesine göre, ıslah yolu ile feragatin hükümsüz kılınması olanaksız ise de, irade bozukluğu hallerinde feragat ve kabulün iptali istenebilir.Davanın feragat nedeniyle reddine ne demek?
Davadan feragat ise, talep edilen haktan, talep sonucundan vazgeçmektir. Davadan feragat halinde, feragat edilen hak ileride tekrar dava konusu yapılamaz ve yapılır ise mahkemece feragat nedeniyle davanın reddine karar verilir. Davanın geri alınması durumunda ise, geri alınan dava ileride tekrar açılabilir.