Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Feragatin sartlari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Feragatın şartları nelerdir?​

Feragat beyanı kayıtsız şartsız olmalıdır. Feragat kesin hüküm gibi sonuç doğuracaktır. Yalnızca usule aykırılık ve (davacının) irade bozukluğu bulunduğu iddiası ile, feragatin iptali istenebilir. Hüküm kesinleşinceye kadar her aşamada feragat işlemi yapılabilir.
Tek taraflı mirastan feragat nasıl yapılır?
Tek taraflı feragat sözleşmeleri karşılıklı olarak kişilerin onay alması ile gerçekleşir. Bu durum noter huzurunda ya da farklı bir platformda miras bırakanın ve mirasçının mirastan vazgeçmesi durumunda gerçekleşir. Mirasçı mirası istemediğini ve bundan vazgeçmek istediğini belirten bir sözleşme hazırlar.
Mirastan feragat sözleşmesi nasil yapilir?
Mirastan feragat sözleşmesi resmi vasiyetname şeklinde yapılmalıdır. Bu bağlamda taraflar resmi memur (noter, sulh hakimi, kanunen yetkili memur) ve iki tanık huzurunda iradelerini açıklamalıdır. Tanıklar bu sözleşmeye şahit olduklarına dair imza atmalıdır.

Feragat bozulur mu?​

Mirastan feragat sözleşmesinin iptal edilmesi mümkündür. Ancak gabin sebebiyle sözleşmenin iptalinin istenebilmesi için, sözleşmenin ivazlı yapılması gerekir. Sözleşmenin şekil şartlarına uygun yapılmaması, hukuka veya ahlaka aykırı olması gibi durumlarda da mirastan feragat sözleşmesinin iptali istenebilir.
Sağken reddi miras nasıl yapılır?
Reddin kayıtsız ve şartsız olması gerekiyor. Sulh hâkimi, sözlü veya yazılı ret beyanını bir tutanakla tespit ediyor. Süresi içinde yapılmış olan ret beyanı, mirasın açıldığı yerin sulh mahkemesince özel kütüğüne yazılıyor ve reddeden mirasçı isterse kendisine reddi gösteren bir belge verilebiliyor.
Mirastan feragat dilekçesi nereye verilir?
Bu itibarla mirastan feragat mukavelesinin bütün miras mukaveleleri gibi MK 492(545) hükmünce resmi vasiyetname şeklinde yapılması lazımdır. Bunun sonucu olarak mirastan feragat mukavelesi hariçte düzenlenip noter tarafından onama suretiyle yapılamaz. Resmi senet gibi noterde düzenlenmelidir.”
 
Geri
Üst