Feragat etmiyorum ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
251.579
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Feragat etmiyorum ne demek?​

Feragat Türk Dil Kurumuna göre Hakkından kendi isteğiyle vazgeçme anlamına gelir. Hukukta feragat ise davacının davasının ve talebinin sonucundan tamamen ya da kısmen vazgeçmesi olarak ifade edilir.

Feragat eden taraf yeniden dava açabilir mi?​

1- Davadan Feragat ve Sonuçları Feragat ve kabulün hüküm ifade etmesi, karşı tarafın ve mahkemenin muvafakatine bağlı değildir. Feragate bağlı olarak verilen karar kesinleştikten sonra kural olarak aynı konuda yeniden dava açılamaz.
Vazgeçme kabule bağlı mı?
Feragatin geçerliliği için bunun davalı ve mahkeme tarafından kabul edilmesine gerek yoktur. Davacının davasından feragat etmesi ile davaya konu uyuşmazlık sona erer. Bu sebeple mahkeme henüz feragat sebebiyle davanın reddine karar vermemiş olsa bile, davacı feragatten dönemez; feragati ile bağlıdır.
Feragatli nedir?
Feragat; bireyin herhangi bir şeyden kendi rızası ile vazgeçmesine denir. Hukuk literatüründe sıkça kullanılan bu sözcük; bir bireyin tek taraflı beyanı ile meydana gelir. İbra ise tarafların karşılıklı olarak anlaşarak haklarından vazgeçmesini ifade eder. Feragatte, ibradan farklı olarak anlaşma şartı aranmaz.

Davadan feragat edilirse mahkeme ne karar verir?​

Davadan tamamen feragat edilmesiyle taraflar arasındaki uyuşmazlık son bulmuş olur. Davacı esas hakkındaki hakkından vazgeçmiş kabul edilir. Feragat üzerine mahkemenin verdiği karar kesin hüküm niteliğinde olduğundan davacının aynı davayı tekrar açması mümkün olmaz.

Feragat kararı istinaf edilir mi?​

Feragat, kabul gibi işlemler tarafların istemine, iznine ya da onayına tabii değildir. Kısmen feragat, kısmen kabul gibi durumlarda, dilekçede yer alan kısmi kabul ya da feragat istemleri belirtilir. İstinaftan feragatte ise İstinaf Mahkeme kararları geçerlidir.
Açılan davadan vazgeçilir mi?
Davasından feragat etmek isteyen davacı, yazılı ya da sözlü feragat beyanında bulunabilir. Sözlü feragat duruşma sırasında, duruşma tutanağına geçilmek suretiyle yapılır. Mahkemece yapılan keşif sırasında, feragat beyanı, keşif tutanağına yazılması ve davacı tarafından imzalanması halinde de geçerli olur.
 
Geri
Üst