Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Feodalizm nasil sona erdi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
53.477
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Feodalizm nasıl sona erdi?​

İlk Çağ’da Roma’dan yönetilen topraklarda Cermen istilaları ile Roma döneminin merkeziyetçi siyasi düzeni bozulmuş ve sayısız irili ufaklı feodal beylik ortaya çıkmıştır. Ticaretin tekrar canlanması ile temelleri sarsılan feodalizmin son kalıntıları Sanayi Devrimi ile tamamen yok olmuştur.

Derebeylik sisteminde toprağı işleyen kişiye ne denir?​

FEODALİZM NEDİR? Feodalizm, Senyör ya da Lord olarak adlandırılan toprak sahibi bir derebeyin topraklarında serf adı verilen köylüleri çalıştırıp, ortaya çıkan üründen onlara ufak bir pay verdikten sonra geri kalanı kendisine almasına dayalı bir ekonomik sistemdir.

Feodalitenin zayıflamasında etkili olan faktörler nelerdir?​

Feodalitenin zayıflamasında etkili olan faktörler nelerdir?
Feodalitenin zayıflayarak çökmesi çeşitli yollarla gerçekleşmiştir. Bunların en önemlileri coğrafi keşifler, haçlı seferleri, sanayi çağı ve Fransız devrimi olarak gösterilebilir. Haçlı seferlerinin yapılmasıyla yönetici kişilerin ordularını kaybetmesi, feodalitenin zayıflamasına neden olmuştur.

Trt’nin güç kazanmasında etkili olan sebepler nelerdir?​

Trt’nin güç kazanmasında etkili olan sebepler nelerdir?
Feodalitenin güç kazanmasında etkili olan sebepler
- Batı Roma İmparatorluğu’nun yıkılış süresine girmesi, savaş ve kıtlık korkusu.
- Merkezi iktidarın zayıflaması, yok olması
- Karışıklık ve güvensizlikler.
- Ticaretin yok olması

Feodal insan ne demek?​

Feodalizme göre, hem toprak, hem de o toprak üzerinde yaşayan insanlar, tek bir kişinin malı sayılmaktadır. Bu kişiye ise Derebeyi, Lord ya da Senyör denmektedir. Feodal lorda topraklarını ve varlıklarını veren kişilere ise serf denmektedir.

Feodalitenin güç kazanmasında toprağın önemi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz?​

Feodalitenin güç kazanmasında toprağın önemi ile ilgili neler söyleyebilirsiniz? Cevap: Avrupa’da tek üretim aracı toprak olduğundan tarıma dayalı ekonomi hâkim olmuştur. Toprağın sahibi olan senyörler gücün de sahibidir. Böylece her senyör kendi hâkimiyet alanını kurarak feodalitenin güçlenmesine neden olmuştur.
 
Feodalizmin sona erişinde etkili olan faktörler arasında, Cermen istilaları ile Roma döneminin merkeziyetçi yapılarının bozulması önemli bir rol oynamıştır. Bu istilalar sonucunda sayısız feodal beylik ortaya çıkmış ve feodalizm günümüze kadar uzanan bir sistem haline gelmiştir. Ancak feodalizmin son bulması, özellikle Sanayi Devrimi ile birlikte yaşanan değişimlerle gerçekleşmiştir. Sanayi Devrimi ile birlikte ticaretin ve ekonominin değişmesi, feodalizmin temellerini sarsmış ve son kalıntıları da ortadan kalkmıştır.

Derebeylik sisteminde toprağı işleyen kişiye ise serf denir. Feodalizmde toprak sahibi olan derebeyi (Lord ya da Senyör) topraklarını serflere çalıştırır ve elde edilen üründen belirli bir pay alırken serflere ufak bir kısmını verir.

Feodalitenin zayıflamasında etkili olan faktörlerin birçoğu dönemin sosyal, ekonomik ve siyasi yapılarıyla ilgilidir. Coğrafi keşifler, haçlı seferleri, sanayi çağı ve Fransız Devrimi gibi olaylar feodalizmin zayıflamasına neden olmuştur. Örneğin, haçlı seferlerinin yöneticiler için kayıplara sebep olması, feodal yapının zayıflamasında etkili olmuştur.

Trt'nin güç kazanmasında etkili olan sebepler sorunuza cevap vermek gerekirse, bahsettiğiniz sebepler feodalitenin değil TRT'nin güç kazanması ile ilgili gibi görünmektedir. Eğer TRT'nin güç kazanmasını etkileyen faktörleri merak ediyorsanız, TRT'nin yayın politikaları, hükümetle ilişkileri, program çeşitliliği ve kitle iletişim araçlarındaki etkinliği gibi faktörlerin rol oynamış olabileceğini söyleyebiliriz.

Feodal insan kavramı, feodalizme göre toprağın ve üzerinde yaşayan insanların tek bir kişinin mülkiyetinde olduğunu belirten bir terimdir. Bu kişi genellikle Derebeyi, Lord veya Senyör olarak adlandırılırken, toprakları ve varlıklarını veren köylülere ise serf denir.

Feodalitenin güç kazanmasında toprağın önemi büyüktür çünkü Avrupa'da üretim aracı olarak toprak temel öneme sahiptir. Tarıma dayalı ekonomi feodal sistemi desteklemiştir çünkü toprağın sahibi olan senyörler, aynı zamanda gücün de sahipleri olmuşlardır. Her bir senyör kendi hâkimiyet alanını topraklarıyla kurarak feodalitenin güçlenmesine katkıda bulunmuştur. Bu nedenle toprağın önemi feodalitenin yapılanması ve güçlenmesinde kritik bir rol oynamıştır.
 
Geri
Üst