- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Fenotipik ifade her zaman genotipi yansıtır mı?
4.12 Fenotipik ifade her zaman genotipin doğrudan yansıması değildir.Morgan deneyi nedir?
Morgan Deneyi HTML5 Bu deneyde Morgan meyve sineğinin göz rengi karakterine bakar. Deneyde, aynı soydan bireylerin çaprazlamasıyla oluşturulan ve atasal bireylerle aynı fenotipe sahip iki farklı soy kullanılır. Bu soylardan biri kırmızı göz fenotipindeki “yabanıl tip” , diğeri ise beyaz göz fenotipindeki “mutant” dır.Genlerin durumuna göre çeşitlilik gösteren fenotip sınıflarına pleitropik fenotipler denir. Örneğin kıvırcık saçlı anne ile düz saçlı baba çiftleşirse doğacak çocuklar 1. kuşak olur. Kıvırcık saç, düz saça baskın olduğundan kıvırcık saçlı birey AA ve düz saçlı birey aa olur.
Fenotipik etki nedir?
Fenotipik özellik, açık ve gözlemlenebilir bir özellik olup ölçülebilir bir şekilde bir genin ifadesidir. Bir organizmanın fenotipi onun sahip olduğu genetik yapı tarafından yönetilip kontrol edildiği gibi organizma, çevresel baskılara da bağlı olup bunlardan etkilenebilir.
Drosophila melanogaster neden kullanılır?
Drosophila melanogaster Türkçede “sirke sineği”, İngilizcede “meyve sineği (Fruit Fly)” olarak anılan iki kanatlı bir böcek türünün Latince adıdır. Moleküler genetik, gelişimsel biyoloji ve sinirbilim çalışmalarında sık sık kullanılır. Ayrıca uzaya ilk giden hayvan türüdür.
Morgan neyi buldu?
25 Eylül 1866, Lexington, Kentucky – ö. 4 Aralık 1945, Pasadena, Kaliforniya, ABD), Amerikalı zooloji ve genetik bilgini. Sirke sinekleriyle (Drosophila cinsi) yaptığı deneyler sonucunda kromozomlara dayanan çağdaş kalıtım kuramını geliştirmiş, bu çalışmalarıyla 1933 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü’nü almıştır.Thomas Hunt Morgan un çalışmalarının genetik bilimine katkısı ne olmuştur?
1933’te NoThomas Hunt Morgan , ( 25 Eylül 1866 , Lexington , Ky., ABD’de öldü 4 Aralık 1945 , Pasadena , California), Amerikan zoolog ve genetikçi, meyve sineği ( Drosophila )ile yaptığı deneysel araştırmasıyla ünlüdür. Kalıtsal kalıtım kromozom teorisini kurdu.Genetik materyalin değişmesi sebebiyle bazı fiziksel ve biyokimyasal özellikler açısından bir önceki hücreden farklı olan, mutasyona uğramış yeni nesil canlılara mutant denir. Mutasyon, varyant ya da değişinim, bir canlının genomu içindeki DNA ya da RNA diziliminde meydana gelen kalıcı değişmelerdir.