AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fenol nedir ne ise yarar?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fenol nedir ne işe yarar?​

Endüstride fenol, plastikler, pikrik asit gibi patlayıcılar ve aspirin gibi ilaçlar yapmak için bir başlangıç malzemesi olarak kullanılır. Yaygın bir fenol olan hidrokinon, açıkta bulunan gümüş bromür kristallerini siyah metalik gümüşe indiren fotografik banyo bileşenidir.

Fenol hidrokarbon mu?​

Organik kimya’da, fenoller ya da fenolikler, hidroksil grubunun (- O H ) doğrudan bir aromatik hidrokarbon grubuna bağlı olduğu bir grup kimyasal bileşiklerdir. Fenolik bileşikler, moleküldeki fenol ünitelerinin sayısına bağlı olarak basit fenoller veya polifenoller olarak sınıflandırılır.
Fenol Nerede kullanilir?
Fenollerden fenol, fenolik reçineler, yararlı ot ve böcek öldürücüleri ve plastik maddeler eldesinde yararlanılır. Aspirin de bir fenol türevidir. Ayrıca vernik eldesinde reaksiyon maddesi olarak kullanılır.

Fenol mikrop öldürücü özelliği var mıdır?​

Kimyasal tepkimeleri genellikle büyük ölçüde farklıdır. Fenoller suda asit özelliği gösterirken, alkoller göstermezler. Birçok fenol, özellikle triklorofenol (TKF) antiseptik özellik taşırlar.

Fenol tedavisi nasıl yapılır?​

Kristalize fenol tedavisi şu aşamalardan oluşur;
- Lokal anestezi ile klinik ortamında uygulanır.
- İşlem yaklaşık 10-15 dakika sürer.
- Ortalama 4 seansta tamamlanır.
- Seanslar haftada 1 defa yapılır.
- Kesi yapılmadan, pilonidal sinüs ağızlarından ince bir alet ile girilerek sinüs içindeki kıllar ve epitelize doku temizlenir.
Fenolik ve flavonoid nedir?
Flavonoidler, fenolik maddelerin bir alt grubunda (polifenolikler) yer almakta olup bitkilere rengini veren asıl bileşenleri kapsıyor. Hücresel faaliyetlere olan etkileriyle bilinen likopen, kateşin, resveratrol, betakaroten ve antosiyanin gibi pek çok bileşen, flavonoid grubunda yer alıyor.
Fenolik bileşikler; bitkiye tat, lezzet ve renk (sarı, turuncu, kırmızı ve mavi pigmentler) vermenin yanı sıra bitkinin antioksidan özelliklerini de sağlayan bileşiklerdir.
Fenoller genelde kolayca yükseltgenebilen maddelerdir. Örnek olarak 1,4-dihidroksibenzen (hidrokinon) açık havada dahi zamanla kinon’a yükseltgenir. Yükseltgenme sonucu çok renkli bileşikler verir.
Fenol nedir tip?
Fenol, benzen halkasına OH- molekülünün bağlanmasıyla oluşan kimyasal bileşiktir. Fenoller, aromatik halkaya bir ya da daha fazla hidroksil grubunun bağlandığı aromatik bileşiklerdir. Saf halde, renksiz veya beyazdan hafifçe pembeye çalan renkte kristal katı şeklindedir.

Sıvı fenol nedir?​

Fenol benzen halkasına OH⁻ molekülünün bağlanmasıyla oluşur. Fenoller, aromatik halkaya bir ya da daha fazla hidroksil grubunun bağlandığı aromatik bileşiklerdir. Oda sıcaklığında sıvı haldedir.
 
Geri
Üst