- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.238
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Fenobarbital zehirlenmesinde hangi ilaç kullanılır?
Fenobarbital zehirlenmesinin tedavisinde dolaşım ve solunum desteği yanında katartikler, aktif kömür ve alkali diürez uygulanır. Ağır zehirlenmelerde hemodiyaliz ve hemoperfüzyon gibi yöntemler kullanılır.Fenobarbital ne için kullanılır?
Endikasyonları Grandmal epilepsi ve diğer epilepsi türlerindeki konvülsiyonlar, eklampsi ve spastik durumların sürekli tedavisi, boğmaca öksürüğünün kombine tedavisi, inatçı uykusuzluklar, korea minör, angina pectoris, hipertiroidi ve klimakteriumdaki gerilimlerde endikedir.Kısa etkili barbitüratlar nelerdir?
Kısa etkili barbitüratlar nelerdir?Sık kullanılan Barbitürat grubu ilaçlar :
- Amobarbital,
- Butobarbital,
- Fenobarbital,
- Sekobarbital,
- Tiyopental gibi ilaçlardır.
Fenitoinin yan etkileri nelerdir?
yan etkileri: en sık nistagmus olur gözlerde. uzun dönemde cerebellar toksite yaptığı için ataksi olur. gingival hiperplazi ve özellikle kızlarda kıllanma yaparlar. ince bağırsakta emilmekte folat ile yarıştıkları için folik asit eksikliği yapar.Zehirlenince hangi ilaç kullanılır?
Oral toksik madde alımını takiben ilk saat içinde etkili. Antikolinerjik ilaç zehirlenmelerinde 6 h içinde multidoz uygulanır. Doz: 1gr/kg (max.100 gr) aktif kömür, 200ml sıvı içinde bolus. 25-50 gr aktif kömür 6 saat ara ile tekrar edilebilir. cher-flo, eucarbon.Hangi ilaçlar zehirlenme yapar?
Hangi ilaçlar zehirlenme yapar?İlaçlarda ilk sırayı ağrı kesiciler almaktadır. Antibiyotikler, grip ilaçları ve mide ilaçları diğer sık saklanan ve kullanılan ilaçları oluşturmaktadır. Ağrı kesici ve antibiyotiklere reçetesiz ulaşılabilmesi gereksiz ilaç kullanımını arttırmaktadır. Bu durum zehirlenme oranlarını arttıran diğer bir etkendir.
barbitürik asit türevlerinden fenilbarbitürik asidin yaygın adı. uyku verici,yatıştırıcı ve çarpıntı giderici olarak kullanılır.
Barbitürat, sakinleştirici ve uyku getirme amacıyla kullanılan ağır bir etki yaratabilen, anestezik amaçlı da kullanılabilen bir ilaçtır. İlk barbitürat, 1860’lı yıllarda Almanya’da elma asidi ve insan idrarı gibi maddelerden oluşturulup Adolf von Baeyer tarafından üretilmiştir.
Fenitoin hangi grup?
Fenitoin hangi grup?Amaç: Fenitoin epilepsi tedavisinde kullanılan antikonvülzan bir ilaç olup aynı zamanda sınıf olarak Grup 1B antiaritmiktir. Fenitoin infüzyon tedavisi acil serviste sık kullanılan bir tedavi yöntemi olup hastalarda ciddi kardiyak yan etkiler görülebildiği literatürde belirtilmektedir.
Antiepileptik ilaçların yan etkileri nelerdir?
YAN ETKİLERİ- Ataksi,
- Periferik nöropati.
- Bulantı- kusma.
- Çocukların yüz hatlarında kabalaşma.
- B12 ve folik asit metabolizmasında bozulma ile megaloblastik anemi.
- Hiperglisemi.
- Glikozüri.
Metotreksat yan etkileri ne zaman geçer?
Erişkinlerde haftada bir 12 saat arayla 3 doz 2.5-5 mg ya da haftada bir 10-25 mg oral, I.M. ya da I.V. tek doz olarak uygulanabilir. Çoğu hastada iyileşme 4 haftada görülür en iyi sonuca 2-3 ayda ulaşılır. Metotreksat tedavisinin kesilmesinden sonra 2 haftayla 6 ay arasında nüks belirtileri görülür.Zehirlenen kişi neden Kusturulmaz?
Zehirlenen kişi neden Kusturulmaz?Hasta ya da yaralının yaşam bulguları değerlendirilir. Kusma, bulantı, ishal vb. belirtiler değerlendirilir. Özellikle, yakıcı maddenin alındığı ve hasta yaralının ne yiyip içtiğinin bilinmediği durumlarda hasta asla kusturulmaz! Bilinç kaybı varsa hasta ya da yaralıya koma pozisyonu verilir.