Fener baligi ne zaman yenir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
213.672
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Fener balığı ne zaman yenir?​

Fener balığının mevsimi ne zamandır? Mart ayından başlayarak ağustosa kadar devam eden üreme dönemi dışında Fener balığı tüm sene boyunca marketlerde ve pazar tezgahlarında rahatlıkla bulunabilmektedir. Ancak, balığın etinin en çok yağlandığı ve lezzetinin arttığı dönem kasım ve aralık ayları olarak bilinmektedir.

Fener balığı doğal bir ışık kaynağı mıdır?​

Kendiliğinden ışık veren ve çevresini aydınlatan ışık kaynaklarına doğal ışık kaynakları denir. Güneş, yıldızlar, şimşek, yıldırım, ateş böceği ve fener balığı gibi bazı balıklar doğal ışık kaynağıdır. İnsanlar tarafından üretilen ışık kaynaklarına yapay ışık kaynağı denir.
Fener balığı nasıl avlanır?
Bu avlanma metodunu karanlık sularda gerçekleştiren fener balığı aydınlık sularda ise dikenini bir olta gibi kullanır. Ucunda yem bulundurarak bu yemi sallar ve yeme gelen balıkları yakalar.

Fener balığına neden fener balığı denir?
Fener balığı (Lophius piscatorius), Lophiidae familyasına ait bir balık türü. Yüzünün önüne sarkan “feneri” ile denizin derinliklerindeki karanlıkta ışık yaparak ufak balıkları avlar. Türkiye’de Akdeniz, Ege denizi ve Marmara denizinde bulunur.

Fener balığı nasıl balık?​

Fener balığı çok lezzetli bir balıktır, ve eti pişirildikten sonra bile hala beyaz ve sağlam kalır. İspanya’da “Rape” isimi ile, İtalyada ise “coda di Rana Pescatrice veya coda di rospo” isimi ile restoranların kartlarında bulunur. Ortalama 40 ila 60 cm boyunda olurlar. Tutulmuş olan en büyükleri 150 cm dir.

Fener balığı nasıl çoğalır?​

Erkek fener balığı çiftleşmek için dişi fener balığının üzerinde yaşamaya başlıyor. Erkek dişiyi döllediğinde birbirlerine tam olarak yapışıyorlar. Bir daha da asla ayrılmıyorlar. Bedenleri gizemli bir şekilde birbirlerine kenetleniyor.
Hangi balıklar helaldir?
Buna göre, daima suda yaşayan, suda barınan hayvanlardan her çeşit balık eti yenebilir. Kalkan balığı, sazan balığı, yunus balığı, yılan balığı bu kabildendir. Fakat, diğer su hayvanları caiz değildir. Midye, istiridye, istakoz ve yengeç gibi hayvanların yenilmesi helal olarak kabul edilmemektedir, haram sayılmaktadır.
Fener balığı ışık kaynağı mıdır?
Güneş, yıldızlar, şimşek, yıldırım, ateş böceği ve fener balığı gibi bazı balıklar doğal ışık kaynağıdır. İnsanlar tarafından üretilen ışık kaynaklarına yapay ışık kaynağı denir. Ampul, mum, fener, gaz lambası, trafik ışıkları, kandil ve meşale yapay ışık kaynağıdır.
Fener Balığı Nasıl Avlanır? Balık kendini gizlemek için çamurlu deniz dibine gömülür ve karanlık sularda hareketsizce avını bekler. Avını kendine çekmek için ışık saçan olta görünümlü dikenini ağzının hemen önüne sarkıtır. Işık saçarak küçük balıkları kendine yönlendirmiş olur.
Nisan ayında; Çipura, İskorpit, İzmarit, Kalyoz, Kefal, Kılıç, Kupes, Lipsoz, Mırmır, Minekop, Orfoz ve Pisi avlanabilir ve yenilebilir.
Küpez ne zaman yenir?
Ağustos: Ahtapot, akya, alabalık, barbun, çinekop, çipura, kılıç, kırlangıç, kolyoz, küpes, lahos, lüfer, mercan, mürekkep, orfoz, palamut, pisi, sardalya.
 
Geri
Üst