AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Feminist kuram ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Feminist kuram ne demek?​

FEMİNİST KURAMLAR. Feminizm, kadınların toplumsal yaşamdaki ikincil, eşitsiz ve ezilme deneyimlerini inceleyen, neden ezildiklerini ortaya koyan kuramsal bir yaklaşım ve kadınların özgürleşme mücadelesinin politik bir hareketidir.

Feminist teorileri nelerdir?​

feminist teori, radikal feminist teori, psikanalitik feminist teori, Marksist feminist teori, sosyalist feminist teori ve postmodern feminist teori olmak üzere altı temel feminist teori çerçevesinde değerlendirilmiştir.

Feminist bakış açısı ne demek?​

Feminist bakış açısı ne demek?
Çağdaş bir felsefi yaklaşım olan feminizm, dünyaya makro açıdan bakarak toplumdaki tabakalaşma ve eşitsizliklere odaklanmış bir çatışma teorisidir. Kadının eğitim, aile ve iş gücü gibi farklı alanlardaki toplumsal rolünü ve deneyimlerini inceler.

Radikal feminist kuram ne demek?​

Radikal feminizm, toplumda temel kötülüğün toplumun üzerinde şekillendiği kadına yönelik baskı (veya ataerkillik) olduğu ve düzenlenmeye karşı çıkmanın temelini tüm standart cinsiyet rolleri ve erkek hakimiyetine karşı çıkmakta gören feminizmin bir koludur.

XX yüzyılın 70 lerinden feminizmin üç ana eğilim nelerdir?​

Bu bağlamdan hareketle çalışmamızda feminizm akımı etrafında ortaya çıkan feminist teoriler içerisinden liberal feminizm, marxist feminizm ve radikal feminizm teorileri temel argümanları çerçevesinde ele alınacaktır.

Radikal feminizm hangi dalga?​

Radikal feminizm hangi dalga?
Radikal feminizm, ikinci dalga feminizmin içinde gelişmiş en önemli akımlardan biridir. Radikal feministler, kadınlarla erkekler arasındaki egemenlik ilişkisinin patriarka adı verilen bir toplumsal sistemle düzenlendiğini savunur ve bunun tamamen ortadan kaldırılması için mücadele eder.

Radikal feminizm kaçıncı dalga?​

Günümüzde ise, üçüncü dalga olarak da ifade edilen radikal feministlerle birlikte feminizm anlayışı, farklılıklar üzerine inşa edilmiştir. Böylelikle 18. Yüzyılda ortaya çıkan feminizm akımının 21. Yüzyıla kadar içeriğinin ve anlamının değişime uğradığı bu şekilde gözler önüne serilmiştir.

Neden sosyalist feminizm?​

Sosyalist feminizm, kapitalizmi kadının ezilmişliğinin temel kaynağı olarak kabul eder, tarihsel kapitalizm bağlamı içine konulmadıkça, cinsiyetçiliğin kadın hayatları üzerindeki etkinlik biçiminin anlaşılamayacağını savunur.
 
Feminist kuram, kadınların toplumsal yaşamdaki ikincil, eşitsiz ve ezilme deneyimlerini inceleyen ve neden ezildiklerini ortaya koyan bir kuramsal yaklaşım ve kadınların özgürleşme mücadelesinin politik bir hareketidir. Bu yaklaşım çerçevesinde çeşitli feminist teoriler geliştirilmiştir. Bu teoriler arasında radikal feminist teori, psikanalitik feminist teori, Marksist feminist teori, sosyalist feminist teori ve postmodern feminist teori gibi altı temel akım bulunmaktadır.

Radikal feminist kuram, temel kötülüğün toplumun üzerinde şekillendiği kadına yönelik baskı yani ataerkilliğin, düzenlenmeye karşı çıkmanın temelini oluşturduğu bir feminizm koludur. Radikal feministler, tüm standart cinsiyet rolleri ve erkek hakimiyetine karşı çıkarlar ve kadın-erkek eşitsizliğine yoğun bir vurgu yaparlar.

Günümüzde ise radikal feminizm genellikle üçüncü dalga feminizm içinde değerlendirilir. Bu dalgada feminizm, farklılıklar ve çeşitlilik üzerine odaklanarak, kadınların deneyimlerinin ve haklarının çeşitliliğini kabul eder ve bu doğrultuda mücadele eder.

Sosyalist feminizm ise kapitalizmi kadının ezilmişliğinin temel kaynağı olarak kabul eder. Cinsiyetçiliğin kadın hayatları üzerindeki etkinlik biçimlerinin anlaşılabilmesi için tarihsel kapitalizm bağlamı içinde değerlendirilmesi gerektiğini savunur. Bu çerçevede, sosyalist feminizm ekonomik düzlemde yaşanan eşitsizliklerin kadınların deneyimlerini şekillendirdiğine odaklanır ve kadınların ekonomik özgürlükleri için mücadele eder.
 
Geri
Üst