- Konu Yazar
- #1
Felsefede Sosyal Bilimler nedir?
Sosyal bilimler felsefesi, bilim felsefesinin psikoloji, sosyoloji, ekonomi ve siyaset bilimi gibi sosyal bilimlerle ilgilenen özelleştirilmiş halidir.Eleştirel teoriye göre sosyal bilimlerde niçin doğa bilimleri model olarak alınamaz?
Yorumcu yaklaşıma göre sosyal bilimler, doğa bilimleri mantığına göre ele alınamaz, çünküsosyal bilimler hem konu ve içerik, hem de yöntem ve elde ettiği bilginin niteliği bakımından doğa bilimlerinden oldukça farklı- dır.Sosyal bilimler, toplumsal bilimler veya toplum bilimleri; insanın muhatabı olan her şey ile ilişkisini araştıran, olayları incelerken merkeze insanı ve insanların oluşturduğu toplumu koyan akademik disiplinler bütünüdür. Bu terim, 19. yüzyılda, “toplumun özgün bilimi” sosyolojiyi ifade etmek için kullanılmaktaydı.
Felsefe bir sosyal bilim midir?
Felsefe bir sosyal bilim midir?Bilim dalları sosyal bilimler ve fen bilimleri olarak 2’ye ayrılır her iki alanda da farklı bilim disiplinleri yer alır. Sosyal bilim dalları arasında; arkeoloji, antropoloji, tarih, coğrafya, ekoloji, etnoloji, psikoloji, sosyal psikoloji, hukuk, iktisat, felsefe, sosyoloji gibi bilim dalları bulunurken.
Amacı evreni anlamak ve açıklamak olan bilimin bu amaca ulaşmak için izlediği yola ne ad verilir?
Amacı evreni anlamak ve açıklamak olan bilimin bu amaca ulaşmak için izlediği yola ne ad verilir?Bilimin amacına ulaşmak için izlediği yola yöntem adı verilir. Yöntem, bilimsel bir bilgiye ulaşmak için uyulması gereken genel kurallardır.
Eleştirel yaklaşımların kaynağı düşünür kimdir?
Eleştirel teori, dar anlamda Frankfurt Okulu’nun 1930’lu yıllarda Friedrich Nietzsche ve Sigmund Freud gibi düşünürlerin eserlerine oluşan eğilimle gelişen Batı Marksizmi, diğer bir deyişle neo-Marksist felsefesine dayanır.Sosyal bilimlerin amacı nedir?
Sosyal Bilimlerin temel amacı birbirine bağımlı, global bir dünyada, kültürel farklılıkları olan demokratik bir toplumun vatandaşları olarak, kamu yararına bilgiye dayalı, mantıklı kararlar verebilme yeteneği geliştirmek için genç insanlara yardımcı olmaktır.Sosyal bilimler; sosyal olay olarak görülen insan davranışlarını inceleyen bir grup bilim olarak tanımlanabilir. Hukuk bilimi de sosyal bir bilimin parçası olarak insan davranışlarını daha doğru bir deyişle düzensiz insan davranışlarını inceler (Cairns, s. 1, 2).
Peki, felsefe ve sosyal bilimler arasındaki ilişki?
Peki, felsefe ve sosyal bilimler arasındaki ilişki?Karşımıza çıkartılan bu ikilem karşısında felsefenin alanı iyice daralır ve onun sosyal bilimler ile belirsiz ilişkisi her zamankinden daha fazla krize girer. Teori ve pratik arasında bir uçurum açıp, bu uçurumun kenarlarında dolaşma girişimi felsefe ve sosyal bilimlerin kendi hapishanelerini oluşturması anlamına gelir.
Peki, felsefenin diğer bilimlerle ilişkisi var?
Peki, felsefenin diğer bilimlerle ilişkisi var?Tarih felsefesi, hukuk felsefesi, sanat felsefesi, bilim felsefesi gibi dersler ilgili bölümlerde felsefeciler tarafından değil, o bölümün uzmanları tarafından veriliyor ve bu alanlara ait felsefe odaklı araştırmalar tali olarak görülüyor. Bu da felsefenin diğer bilimlerle ilişkisini zedeliyor.