AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Felsefe ile din hangi bakimdan ayrilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Felsefe ile din hangi bakımdan ayrılır?​

Dinin buyruğunda bir felsefe ister istemez dogmalara boyun eğecektir. “Dogmalara dayalı bir felsefe” felsefenin özüne aykırıdır. Felsefe dogmalaştığı yerde felsefe olmaktan çıkar. Din evcildir, yumuşak başlıdır, kendi dışına sert de baksa kendi içinde uzlaşmacıdır.

Din ve felsefenin ayrıldıkları yönler nelerdir?​

Dinin bilgi kaynağı vahiy, felsefenin bilgi kaynağı akıl ve bilimin bilgi kaynağı ise deney ve gözlemdir. Din olayların niçini üzerinde dururken, felsefe ve bilim nasılı üzerinde durmaktadır.
Din ile felsefe arasındaki çatışmanın sebepleri nelerdir?
Her ikisinin de pratik ve teorik yönleri vardır… Dinin temel niteliği, içerdiği bilgilerin doğruluk kriteri olarak akla veya tecrübeye uygunluğu mutlak manada kabul etmemesi; felsefenin temel niteliği ise herhangi bir inancı kaynak veya kriter olarak görmemesidir…

Felsefe ile din arasında nasıl bir ilişki vardır?​

Yani insanın gönül bağı kurarak iman ettiği Yaratıcısını hayatının tüm alanlarına katarak Yaratıcıya inanmasına din diyoruz. Felsefe ise var olanların varlığı, kaynağı, anlamı ve nedeni üzerine düşünme ve bilginin bilimsel olarak araştırılması anlamına gelir.

Felsefe ile din çatışır mı?​

Daha sonra gelen Orta Çağ felsefesinde ise doğrudan dini temele alan felsefeler geliştirilmiştir. Bunun dışında, doğrudan temelinde dini bir inanç olmasa dahi, din içinde ya da dine aykırı diye bakılmaksızın felsefi düşünceler geliştirilmiştir. Bu haliyle felsefe ve inanç çatışır demek çok mümkün değildir.
Hangisi din felsefesinin Amaclarindandir?
Teolojinin en önemli amacı belirli bir dini temellendirmek, açıklamak ve o dinin inananlarının inançlarını güçlendirmeye çalışmaktır.
Canterburyli Anselmus, Thomas Aquinas, Rene Descartes, G. W. Leibniz ve John Locke gibi filozoflar bu çabayla Tanrı’nın varlığını herkesçe kabul edilebilir argümanlara dayandırmaya çalışmışlardır.
İbn Rüşd’e göre felsefe, varlığı akılla tetkik etmek ve aklı kullanarak gerçekliğin bilgisine ulaşmada onu epistemolojik bir vasıta olarak görmektir. Din ise, varlıkları akıl yoluyla tetkik etmek ve bunlar hakkında akılla bilgi sahibi olma arzusunda bulunmaya insanları davet etmektir.
Felsefe ile din çelişir mi?

Din ile felsefe arasında bir ilişki kurulabilir mi?​

Yani felsefe de din de insanın varlık amacı, evrenin varoluşu, yaşamın değeri, ahlaklılık, değerler, insaniyet vb. konuları içinde barındırır. Felsefe ile dinin benzer yönleri şunlardır: Felsefenin konusu içine giren bazı sorunlar dinin de konuları arasında yer alır.

Felsefe ve din uzlaşır mı?​

C. İbn Ruşd’un yer aldığı üçüncü sınıf, din ile felsefenin tabii olarak birbiriyle uyumlu (uzlaşma halinde) olduğunu varsayar. Mutezili düşüncenin altın çağında yaşayan Kindî (796-876) bu düşüncenin de etkisiyle din ile felsefe, akıl ile vahyin uygunluğunu veya uzlaşır olduğunu iki farklı tabanda göstermeye çalışır.
Felsefe dine karşı mı?
Dinin felsefeye karşı olduğu düşünülse de aslında din ve felsefe birbirleriyle karşılıklı ilişki içindedirler. Pek çok din alimi ve özellikle Müslüman düşünürler dini anlatmak, karşılarındaki insanları din konusunda ikna etmek ve Tanrı’ya iman etmesini sağlamak için felsefeden faydalanırlar.

Din felsefesi özellikleri nelerdir?​

Din felsefesinde yaradılış, Tanrı, kainat, cennet, cehennem gibi konular ele alınır. Bu konular aynı zamanda din felsefenin temel kavramları arasında yer almaktadır. Tarihi Antik Çağlara kadar uzanan din felsefesinde metafizik, teoloji, kelam ve mantık gibi ilimlere sıklıkla başvurulur.

Hangisi rasyonalizm temel görüşüdür?​

Akılcılık; usçuluk veya rasyonalizm olarak da adlandırılan, bilginin doğruluğunun duyum ve deneyimde değil, düşüncede ve zihinde temellendirilebileceğini öne süren felsefi görüş.
 
Geri
Üst