- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 209.857
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Felsefe de paradigma nedir?
Paradigma, bilim insanlarının dünyaya bakış açısını şekillendirmek amacıyla kullanılmakta olan görüş demektir. Çok yönlü bir nitelik barındıran paradigma, yaklaşım ve modelleri çevreleyen ve araştırmacı bireyin olay ve olgularla alakalı durumdaki bakış açısını yahut dünya görüşünü ifade etmesine paradigma denmektedir.Paradigma kavramı nedir kısaca?
Paradigma (isim ([paɾadi’gma]) Helenceden gelir) Türk Dil Kurumu sözlüğü anlam karşılığı ; “Değerler dizisi” olarak tanımlanmıştır. 1960’lardan beri paradigma kelimesi bilimsel disiplinlere veya başka epistemolojik içerikteki düşünce kalıplarına göndermede bulunur.Aristoteles paradigması nedir?
Paradigma Değişiminin Tanımı Aristoteles’in (maddi nesnelerin davranışlarını belirleyen temel doğaları olduğunu savunan) fiziğinin, yerini Galileo ve Newton’un (maddi nesnelerin davranışını doğa yasaları tarafından yönetiliyor olarak gören) fiziğine bırakması.
Ontolojik Sayilti nedir?
“varlığın doğasına ilişkin (olan) temel ontolojik sayıltı (ontologic assumption) bilimsel faaliyet sürecinde bilim adamına “bilgisini edinmek istediği gerçekliğin” bir tasarımını verir. Böyle bir temel kabul (ontologic assumption) olmaksızın bilim yapabilmek imkânsızdır.
Paradigma anlayışına kim sahiptir?
İşte, Paradigma kavramı ilk kez dağarcığımıza, bu kitap ile, Kuhn tarafından sokulmuştur. Kuhn, kitabında paradigma kavramını ortaya atmış ve bu kavrama dayalı olarak bilim ile bilim adamı kavramlarını yeniden radikal bir şekilde tanımlamış ve de bilimsel devrimlerin yapısına ilişkin bir önerme ortaya koymuştur.Paradigma kavramını ortaya atan kimdir?
Bu dönemin son büyük atılımı Thomas Kuhn’un paradigma kavramı aracılığıyla gerçekleşir. Kuhn, bilimin tarih içerisinde var olan yapısı üzerinden, bilimin devrimler vasıtasıyla ilerleyip genişlediğini çıkarsar.Kuhn a göre bilimsel paradigma değişimi nasıl gerçekleşmektedir?
Kuhn’a göre bilimsel bilgi, aydınlanma döneminin klasik düşüncesinde olduğu şekilde doğrusal ve sürekli bir şekilde ilerlemekten ziyade, periyodik olarak sıçramalarla ilerler. Kuhn bu bilimsel “sıçramaları” “paradigma kayması” olarak adlandırır.
Bilginin doğasının bilinmesi gerektiğini söyleyen düşünür kimdir?
Bu sınıflandırmayı felsefe tarihinde ilk öne süren Aristoteles’tir.