Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Federatif devlet yapisi ne demek?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
52.606
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Federatif devlet yapısı ne demek?​

Federal devlet; bu anlamda iç yapıları itibarıyla özerk olan devletlerin (federe devlet) oluşturduğu siyasi bir birliktir. Federe devletlerin her biri kendi ülkesine, anayasasına sahip iken diğer devletlerle olan ilişkilerin düzenlenmesinde yetki federal devlete aittir.

Kuvvetler birliği ne anlama gelir?​

Yasama ve yürütme organlarının tek bir çatı altında toplanmasına kuvvetler birliği denir. Kuvvetler birliği başta Amerika, Fransa ve İsviçre olmak üzere birçok ülkede uygulanmaktadır.

Kuvvetler birliği hangi sistem?​

Kuvvetler birliği hangi sistem?
Kuvvetler birliği sistemleri, devlet yetkilerinin yasama ya da yürütme organında birleştiği hükümet sistemleridir. Kuvvetler birliği, yürütme lehine olabileceği gibi, yasama lehine de olabilmektedir.

Federasyon ve konfederasyon ne demek?​

Federasyon ve konfederasyon ne demek?
Federasyon ve Konfederasyon Arasındaki Farklar Konfederasyonda üye devletlerin uluslar arası egemenlik haklarına müdahale edilmezken, Federasyonda ise yetki bazı federal devletlere verilmiştir. Dış ilişkilerde konfederasyonda üye devletler bağımsız iken federasyonda ise federal devletler ise birbirlerine bağlıdır.

Federatif nedir sözlük anlamı?​

Federatif devlet kısaca; tek bir amaç için, iç yapıları özerk tutulan devletlerin oluşturmuş olduğu siyasi birliktir. Federe devletlerin oluşturan tüm devletlerin kendi anayasası mevcutken dış ülke ilişkileri federe devlete aittir. Federe devleti oluşturan devletler kendi polis teşkilatlarını kurabilmektedirler.

Yarı bağımsız devlet yapısı nedir?​

Yarı bağımsız devletler: Hükümranlığın ayrıcalık ve yetkilerini tam olarak kullanamayan devletlerdir. Bunlar genellikle, haricî bakımdan hükümranlığını tamamen ya da kısmen kaybeden veya kazanamamış olan devletlerdir.

Kuvvetler birliği ve görevler ayrılığı sistemi nedir?​

Kuvvetler birliği ve görevler ayrılığı sistemi nedir?
Yürütme tamamen meclisin insiyatifindedir çünkü bakanları meclis kendi içinden seçiyordu ve onları istediği gibi görevden alabiliyordu. 1924 Anayasası “güçler birliği görevler ayrılığı” sistemini benimsemiştir. Bu sistemde meclis yine en güçlüdür ama bakanlar kurulu yürütme görevini meclisten ayrı olarak görmektedir.

Kuvvetler birliği hangi anayasada yer alır?​

Kuvvetler birliği hangi anayasada yer alır?
Bun-lardan birisi 1921 ve 1924 anayasalarında yer alan kuvvetler birliği ilkesidir. Ço- ğu yoruma göre bu anayasal ilke dönemin koşulları gereği savunul- muş ve kabul edilmiştir.

Kuvvetler birliği sistemi hangi anayasada var?​

Aristokrasi ne anlama gelir?​

Aristokrasi ya da soylu erki, iktidarın imtiyazlı ve genellikle soya bağlı bir toplum sınıfının elinde bulunduğu siyasi hükûmet şeklidir. Ekonomik, toplumsal ve siyasi gücün soylular sınıfının elinde bulunduğu tarihi yönetim biçimidir. Sözcük “soylular sınıfı” anlamında da kullanılmaktadır.

Derebeylik sistemi ne demek?​

Derebeylik sistemi ne demek?
Derebeyi, Anadolu’da XVIII. asırdan itibaren kendi başlarına buyruk olan ve hükûmetin memuru iken zamanla bu bağları kopan nüfuz ve kudret sahibi kişiler hakkında kullanılan bir tâbirdir. …

Bağımsız devlet ne demek?​

Bağımsız devlet ne demek?
Bağımsızlık veya istiklâl, bir milletin veya bir devletin, kendi vatandaşları veya nüfusu tarafından erkince yönetilebilmesidir. Yani egemenlik haklarının başkası bir milletin veya bir devletin elinde olmamasıdır.

Karma yapılı devlet nedir?​

Karma (Bileşik) Devletler Birden fazla devletin kendi aralarında gerçekleştirdikleri bir anlaşma ile birleşmeleri sonucu oluşan devletlerdir.
 
Federatif devlet yapısı, özerk olan devletlerin bir araya gelerek siyasi bir birlik oluşturdukları bir yapıdır. Her bir özerk devlet kendi ülkesine sahip olurken, diğer devletlerle ilişkilerin düzenlenmesinde yetki federal devlete aittir. Bu şekilde, federatif devlet yapısında hem özerklik hem de merkezi otorite bir arada bulunur.

Kuvvetler birliği, yasama ve yürütme organlarının tek bir çatı altında toplandığı bir sistemdir. Bu sistemde, güçler birleşerek tek bir otorite altında toplanır. Kuvvetler birliği genellikle Amerika, Fransa, İsviçre gibi ülkelerde uygulanmaktadır.

Federasyon ve konfederasyon kavramları da federatif devlet yapıları içinde yer alır. Federasyonda devletler arasında belirli yetkileri paylaşılırken, konfederasyonda ise devletler daha bağımsızdır ve uluslararası ilişkilerde daha fazla otonomiye sahiptir.

Yarı bağımsız devletler ise tam anlamıyla hükümranlık ve yetkilerini kullanamayan devletlerdir. Harici bakımdan bazı hakları kaybetmiş veya tam anlamıyla kazanamamış devletler yarı bağımsız olarak adlandırılabilir.

Kuvvetler birliği ve görevler ayrılığı sistemi ise yasama ve yürütme organları arasındaki ilişkiyi düzenleyen bir sistemdir. Bu sistemde yürütme, genellikle yasama organı olan meclisin inisiyatifi altındadır. Güçler birliği görevler ayrılığı, yürütme organının daha bağımsız olmasını sağlayan bir ilkedir.

Karma yapılı devletler ise birden fazla devletin kendi aralarında yaptığı anlaşmalar sonucunda bir araya gelerek oluşturdukları devletlerdir. Bu şekilde, farklı devletlerin bir araya gelerek ortak bir yapı oluşturmasıyla karma yapılı devletler meydana gelir.
 
Geri
Üst