AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fazla mesai yapmak istemeyen isci ne yapmali?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fazla mesai yapmak istemeyen işçi ne yapmalı?​

İşçinin fazla mesai yapmak istememesi halinde ise fazla mesai için verdiği onayı 30 gün öncenden işverene yazılı bildirimde bulunarak geri alabilmesine imkan tanınmıştır. Yani artık işverenler her yıl başında fazla mesai için ayrıca onay almak zorunda değildir.

Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaların ne şekilde uygulanacağı çıkarılacak yönetmelik?​

Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışmaların ne şekilde uygulanacağı çıkarılacak yönetmelik?
4857 sayılı İş Kanununa göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılır. Bundan başka haftalık çalışma sürelerinin değişkenlik göstermesi durumunda haftalık ortalama iş süresi belirlenir ve bunun 45 saati aşması halinde aşan kısım fazla çalışma sayılır.

İşçi fazla mesai yaptığını nasıl ispatlar?​

Fazla Çalışma (Mesai) Ücreti Nasıl İspatlanır? Fazla çalıştığını iddia eden işçi, fazla mesai iddiasını ispat etmek zorundadır. İşçi fazla çalışma iddiasını yazılı belgelerle ispat edebileceği gibi yazılı belge olmaması durumunda iddiasını tanık beyanlarıyla da ispat edebilir.

Mesai izni nedir?​

Mesai izni nedir?
Fazla çalışma ücretinin işçiye yüzde 50 artırımlı ödenmesi gerekir. İşçi talep ederse, fazla çalışma ücreti yerine ücretli izin (serbest zaman) kullanabilir. Serbest zaman süresi, her 1 saatlik fazla çalışmaya karşılık 1 saat 30 dakikadır. İşçinin kullandığı serbest zaman, yıllık ücretli izin süresinden indirilemez.

Mesai yapmak zorunlu mu?​

Fazla çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir (İşK m.41/7; Yön. m.9/2). İşçinin fazla çalışma yapmasına engel bir durumun ortaya çıkması durumunda işçi fazla çalışma yapmaya zorlanamaz.

Fazla mesai davası nasıl açılır?​

Fazla mesai davası nasıl açılır?
Fazla Mesai Davası Açma Fazla mesai davası açmadan önce diğer konularda olduğu gibi arabuluculuk uygulamasına başvurmak zorunludur. Arabulucuda anlaşma sağlanamadığına dair tutulan son tutanak tarihinden itibaren 15 gün içinde fazla mesai davası açılabilir.
 
Fazla mesai yapmak istemeyen bir işçi olarak ne yapmanız gerektiği konusunda bilgi vermek isterim.

Öncelikle, fazla mesai yapmamak için işverene yazılı bildirimde bulunarak verdiğiniz onayı geri alabilirsiniz. İşverenler artık her yıl başında fazla mesai için ayrıca onay almak zorunda değildir. Bu durumda, işvereninizle iletişime geçerek fazla mesai yapmak istemediğinizi belirten yazılı bir bildirimde bulunabilirsiniz.

Ayrıca, iş kanununa göre haftalık 45 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmaktadır. Haftalık çalışma sürelerinin değişkenlik göstermesi durumunda haftalık ortalama iş süresi belirlenerek 45 saati aşması halinde fazla çalışma sayılmaktadır.

Fazla çalışma iddiasını ispat etmek için yazılı belgelerle desteklemeniz gerekmektedir. Eğer yazılı belgeniz yoksa, tanık beyanlarıyla da iddianızı ispatlayabilirsiniz.

Mesai izni almak isterseniz, fazla çalışma ücretinin yüzde 50 artırımlı ödenmesi gerekir. Talep etmeniz durumunda ücretli izin (serbest zaman) kullanabilirsiniz. Serbest zaman süresi, her 1 saatlik fazla çalışmaya karşılık 1 saat 30 dakikadır.

Fazla çalışma yapma konusunda zorlanamazsınız ve işverene yazılı bildirimde bulunarak verdiğiniz onayı geri çekebilirsiniz.

Fazla mesai davası açmak isterseniz, öncelikle arabuluculuk uygulamasına başvurmanız gerekmektedir. Arabulucuda anlaşma sağlanamadığı takdirde fazla mesai davasını açabilirsiniz.
 
Geri
Üst