AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fazla mesai ucreti vergi dilimine girer mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fazla mesai ücreti vergi dilimine girer mi?​

Fazla mesai ücreti ve yan ücretlerden kesinti olacak mı? Çalışanların ücret gelirinin, ilgili ayda geçerli olan asgari ücretin brüt tutarı kadar olması hâlinde, brüt tutardan, işçi sosyal güvenlik kurumu primi ve işsizlik sigorta primi kesintisi yapılacak, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılmayacaktır.

Asgari ücret istisnası nasıl uygulanacak?​

Asgari ücret istisnası nasıl uygulanacak?
İstisna aynı ayda yapılan ücret ve ücret sayılan ödemelerin toplamına bir kez uygulanacak. Maaş ödemesinin yanı sıra aynı dönemde yapılan ve ücret olarak değerlendirilen prim, ikramiye, huzur hakkı, mesai ücreti, döner sermaye ücreti, ek ders ücreti gibi ödemeler de dikkate alınarak istisna uygulanacak.

Kümülatif gelir vergisi matrahı neden istenir?​

Kümülatif gelir vergisi matrahı neden istenir?
Kümülatif vergi matrahı kişilerin çalıştığı eski yerlerden alınır. Eğer bir kişi bir yıl içerisinde farklı yerlerde çalışmış ise son çalıştığı iş yerinden kümülatif vergi matrahı belgesi alması gerekmektedir. Bu vergi Ocak ayından başlayarak yıl sonuna kadar her ay hesaplanmaktadır.

Çalışan gelir vergisi ne zaman kesilir?​

İşçi ücretlerinin ve memur maaşlarının asgari ücrete kadar olan kısmı 2022’den itibaren vergi dışı bırakılacak. Böylece yıl boyunca tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançlarına vergi istisnası uygulanacak.

Asgari ücretten fazla alanlar agi alacak mı?​

Asgari ücretten fazla alanlar agi alacak mı?
* Asgari ücretin üzerinde maaş alanlarda AGİ devam edecek mi? Hayır, etmeyecek; AGİ yeni yıldan itibaren tüm çalışanlar için kaldırıldı. Yani, yeni senede, asgari ücretin üzerinde gelir alanlar için de artık AGİ uygulanmayacak. Yeni uygulamada tüm çalışanların asgari ücrete kadar olan kazançları vergi dışı bırakıldı.

Kümülatif gelir vergisi matrahı nereden alınır?​

Kümülatif gelir vergisi matrahı nereden alınır?
Kümülatif vergi matrahı, genel olarak eski çalışılan iş yerinden alınmaktadır. Ayrıca aynı yıl içinde birbirinden farklı yerlerde çalışıldığı takdirde mutlaka son çalışılan iş yerinden kümülatif vergi matrahı belgesi alınabilir.
Asgari ücretten alınan gelir vergisi ne kadar?​
Bu yıl için belirlenen asgari ücret tutarı olan 5 bin 4 liradan sadece sigorta kesintileri yapılacak, gelir vergisi ve damga vergisi kesilmeyecek. Böylece net maaş 4 bin 253,40 lira olacak. Asgari ücretin üzerinde ücret alanların ise asgari ücrete isabet eden ücretlerinden gelir ve damga vergisi alınmayacak.
 
Fazla mesai ücreti vergi dilimine girip girmediği konusunda net bir açıklama yapmak gerekirse, Türkiye'de vergi dilimleri bulunmaktadır. Geliriniz arttıkça ödemeniz gereken vergi miktarı da artar. Mesai ücreti de normal ücret gibi gelir vergisinin kapsamına girmektedir. Dolayısıyla fazla mesai ücreti de bu vergi dilimine tabi olacaktır.

Asgari ücret ile ilgili ise 2022 itibarıyla asgari ücretin altında kalan kısım vergi dışı bırakılmıştır. Yani asgari ücreten az olan kısmın üzerinde gelir vergisi alınmamaktadır. Ancak asgari ücretin üzerindeki kalan kısmın vergilendirilmesi söz konusu olacaktır.

Kümülatif gelir vergisi matrahı belgesi, genellikle bir kişinin bir yıl içinde çalıştığı farklı iş yerlerinden alınan ve o yıl içerisinde elde edilen toplam geliri gösteren bir belgedir. Bu belge, vergi hesaplamalarında kullanılır ve gelir vergisi ödemelerinin doğru şekilde yapılmasını sağlar. Bu belgeyi almak için son çalıştığınız iş yerine başvurmanız gerekmektedir.

AGİ (Aile İçi Geçim İndirimi) ise asgari ücretin üzerinde gelir elde eden kişilere verilen bir sosyal yardımdır. Ancak yeni düzenlemeyle birlikte 2022 yılı itibarıyla AGİ uygulaması kaldırılmıştır. Dolayısıyla asgari ücretin üzerinde gelir elde edenler de artık AGİ alamayacaktır.

Asgari ücretten alınan gelir vergisi miktarı, bu yıl için belirlenen asgari ücret tutarına göre hesaplanmaktadır. Belirli bir oranda sigorta kesintisi yapılarak net maaş belirlenirken, gelir ve damga vergisi asgari ücretin altında kalan kısımdan kesilmemektedir. Ancak asgari ücretin üzerinde gelir elde edenler için asgari ücrete isabet eden kısımdan gelir ve damga vergisi kesilmeyecektir.
 
Geri
Üst