AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fazla mesai ucreti aylik ucret icinde odenebilir mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.253
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fazla mesai ücreti aylık ücret içinde ödenebilir mi?​

Son olarak yılda 270 saate kadar yapılan fazla çalışmaların ücrete dahil olduğu durumda, işçinin saatlik ücreti hesaplanırken aylık ücretin 225’e bölünmesi hatalı olacaktır. Zira işçinin 225 saate denk gelen aylık ücretine ek olarak fazla çalışma ücreti de dahil edilmiştir.

Fazla mesai ücretine haciz konulabilir mi?​

Fazla mesai ücretine haciz konulabilir mi?
Kanunun 4. maddesine göre, fazla mesai ücretleri haczedilememektedir. Aylık istihkakların hesabında fazla mesai, evlilik, çocuk zamları veya primleri, ayni yardımlar, hafta ve genel tatil ücretleri gibi esas ücrete munzam tediyeler nazarı itibara alınmaz.

Fazla çalışma muvafakatnamesi ne demek?​

Ülkemiz iş mevzuatında da fazla mesai konusunda işçi korunmuş, işverenin işçiye fazla mesai yaptırması işçinin rızası ve onayına bırakılmıştır. Fazla mesai muvafakatnamesi adı verilen bu yazılı anlaşma sağlandıktan sonra işçi işveren tarafından fazla mesaiye çağrılabilir.

Fazla Mesai, bir iş yerinde çalışan personelin günlük mesai saati?​

Fazla Mesai, bir iş yerinde çalışan personelin günlük mesai saati?
Fazla mesai, bir iş yerinde çalışan personelin günlük olağan çalışma saatinin üzerinde çalıştığı saatlere verilen isimdir. 4857 sayılı İş Kanununun 41. maddesine göre bir iş yerinde haftalık mesai saati en fazla 45 saattir. Personel bir haftada 45 saati aşan çalışma yaptığında bu fazla mesai olur.
Herhangi bir bordroda fazla mesai ödenmez?​
İşçinin bordrolarda fazla mesai ödenmediğine dair ihtirazi kaydı varsa ve buna göre fazla çalışma yaptığını ileri sürüyorsa, her türlü delille fazla çalışmalarını ispatlayabilir. Özellikle bordroda tahakkuk yoksa ve sıfır görünüyorsa, işveren yalnızca bu bordrolara dayanarak fazla çalışma yapılmadığını iddia edemez.

Yani, fazla çalışmada her saat %25 oranında zamlı olur.?​

Yani, fazla çalışmada her saat %25 oranında zamlı olur.?
Yani, fazla çalışmada her bir saat %50 oranında zamlı olurken fazla sürelerle çalışmada her bir saat %25 oranında zamlı olacak şekilde ödenir. Fazla mesai ücretini bir örnek ile somutlaştıralım: Öncelikle aylık brüt ücretiniz üzerinden günlük ve saatlik ücretinizi bularak başlayabilirsiniz.
 
Evet, fazla mesai ücreti genellikle aylık ücret içinde ödenmez. Fazla mesai genellikle işverenin talebi üzerine yapılan ek çalışmaları ifade eder ve bu çalışmalar genellikle aylık çalışma saatleri dışında yapılan işlerdir. Fazla mesai ücreti genellikle normal saatlik ücretin belirli bir yüzdesi oranında zamlı olarak ödenir.

Ancak, yasal düzenlemelere göre, bazı koşullarda fazla mesai ücreti aylık ücret içinde ödenebilir. Örneğin, yılda belirli bir saate kadar fazla çalışma yapıldığında ücret bu fazla çalışmaları kapsayacak şekilde aylık ücrete dahil edilebilir. Bu durumda, işçinin saatlik ücreti hesaplanırken aylık ücretin sadece normal çalışma saatlerine bölünmesi hatalı olacaktır.

Fazla mesai ücretine haciz konulup konulamayacağı konusunda ise Kanunun 4. maddesi net bir şekilde belirtmektedir. Buna göre, fazla mesai ücretleri haczedilemez. Yani, fazla mesai ücretleri, işçiye ait diğer borçlar için haczedilemez ve korunmaktadır.

Fazla mesai yapılacaksa, işveren ve işçi arasında fazla çalışma muvafakatnamesi adı verilen bir yazılı anlaşma sağlanmalıdır. Bu anlaşma işçinin rızası ve onayına dayanarak yapılmalıdır. Aksi halde, işçi fazla mesai yapmaya zorlanamaz ve yaparsa ücreti karşılığının ödenmesi gerekir.

Fazla mesai genellikle bir iş yerinde haftalık olağan çalışma saatlerini aşarak yapılan çalışmaları ifade eder. Yasal olarak haftalık mesai süresi en fazla 45 saattir ve bu süreyi aşan çalışmalar fazla mesai olarak kabul edilir.

Son olarak, fazla mesai ücretinin hesaplanması genellikle normal saatlik ücretin belirli bir yüzdesi oranında zamlı olarak ödenmesini içerir. Bu oran genellikle %25 ila %50 arasında değişebilir ve fazla çalışma süresine göre farklılık gösterebilir. Fazla mesai ücreti, aylık brüt ücretiniz üzerinden günlük ve saatlik ücretinizi hesaplayarak belirlenebilir.
 
Geri
Üst