AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fazla mesai formu her yil alinmali mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fazla mesai formu her yıl alınmalı mı?​

Bir defaya mahsus fazla çalışma onayının alınması yeterli olup olağanüstü durumlarda bu onay aranmaz. Fazla çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı 30 gün önceden işverene yazılı bildirerek geri alabilir.

İş kanununa göre mesai zorunlu mudur?​

İşçi fazla çalışma yapmak zorunda değildir. Dilerse fazla çalışma onay formunu imzalamayarak ya da onay vermeyerek fazla mesai yapmaktan kaçınabilir. Uygulamada iş sözleşmelerinde “İşçi işverenin talep ettiği hallerde fazla mesai yapmayı kabul eder.” şeklinde maddelere yer verilmektedir.

Fazla mesai nasıl kanıtlanır?​

Fazla mesai nasıl kanıtlanır?
İŞÇİ FAZLA MESAİ YAPTIĞINI KANITLAMAK ZORUNDA Fazla çalışmanın ispatı konusunda işyeri kayıtları, özellikle işyerine giriş çıkışı gösteren belgeler, işyeri iç yazışmaları kanıt olarak gösterilebilir. Fazla çalışmanın bu tür yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tanık gösterilebilir.

Fazla mesai ücreti Geriye dönük kaç yıl geçerli?​

Fazla mesai ücreti Geriye dönük kaç yıl geçerli?
Fazla mesai alacağı da ücret alacağı olması nedeniyle 5 yıllık zamanaşımı süresine tabiidir. Bu süre fazla çalışmanın yapıldığı tarihten başlar. Buna göre işçi fazla mesai alacaklarının zamanaşımına uğramaması için her 5 senede bir işverene dava açması ve alacağının zamanaşımına uğramasına engel olması gerekmektedir.

Yıllık Zorunlu Mesai kaç saat?​

Bu durumda, günlük olağan çalışma saati 7,5 olan bir işçi bir günde en fazla 3,5 saat fazla mesai yapabilir. Haftalık 45 saatlik azami süreyi doldurmamış olsa bile işçi günde 11 saatin üzerinde çalışma yapamaz. Dolayısıyla işçi bir yılda en fazla 270 saat süreyle fazla çalışma yapabilir.

Mesai Hesaplama 225 nedir?​

Bir aylık çalışmanın saatlik değerini hesaplamak için aylık ücret 225’e bölünür. Fazla çalışma kapsamında %50 zamlı saatlik ücret bulunur. Fazla mesai ücreti için fazla mesai yapılan toplam saat ile saatlik fazla mesai ücreti çarpılır. 10 X 66.66 = 666,0 TL fazla çalışma ücreti ödenir.
 
Fazla mesai formu her yıl alınmalı mı?

İş Kanunu'na göre, bir defaya mahsus fazla çalışma onayının alınması yeterli olup olağanüstü durumlarda bu onay aranmaz. Ancak, fazla çalışma yapmak istemeyen bir işçi, verdiği onayı 30 gün önceden işverene yazılı bildirerek geri alabilir. Yani, her yıl tekrar tekrar fazla mesai formu alınması gerekli değildir, ancak işçilerin bu konudaki hakları korunmalıdır.

İş kanununa göre mesai zorunlu mudur?

İşçiler, iş kanununa göre fazla çalışma yapmaya zorlanamazlar. İşçiler, fazla çalışma onay formunu imzalamayarak veya onay vermeden fazla mesai yapmaktan kaçınabilirler. Bazı iş sözleşmelerinde işverenin talep ettiği hallerde fazla mesai yapılmasının kabul edilmesine dair maddeler bulunabilir ancak yine de işçilerin bu konuda seçim hakkı vardır.

Fazla mesai nasıl kanıtlanır?

Fazla mesai yapmış olduğunu kanıtlamak isteyen bir işçi, işyeri kayıtları, işyerine giriş çıkış belgeleri, iç yazışmalar gibi belgeleri kullanabilir. Eğer fazla çalışmanın yazılı belgelerle kanıtlanamaması durumunda tanıklar da kanıt olarak gösterilebilir.

Fazla mesai ücreti geriye dönük kaç yıl geçerli?

Fazla mesai ücreti, ücret alacağı olduğu için 5 yıllık zamanaşımı süresine tabiidir. Bu süre, fazla çalışmanın yapıldığı tarihten başlar ve işçinin alacağının zamanaşımına uğramaması için her 5 senede bir işverene dava açması gerekmektedir. Bu sayede alacak zamanaşımına uğramaz ve işçi haklarını korumuş olur.

Yıllık Zorunlu Mesai kaç saat?

Günlük olağan çalışma saati 7,5 olan bir işçi, bir günde en fazla 3,5 saat fazla mesai yapabilir. Haftalık 45 saatlik azami süreyi doldurmamış olsa bile, bir işçi günde 11 saatin üzerinde çalışamaz. Dolayısıyla bir işçi, bir yılda en fazla 270 saat süreyle fazla mesai yapabilir.

Mesai Hesaplama 225 nedir?

Mesai hesaplama 225, bir aylık çalışmanın saatlik değerini hesaplamak için kullanılan bir formülasyondur. Aylık ücret, 225'e bölünür ve bu şekilde saatlik ücret elde edilir. Fazla çalışma süresinde ise saatlik ücret üzerine %50 zam uygulanarak fazla mesai ücreti hesaplanır. Örnek olarak, 10 saat fazla mesai yapıldığında ve saatlik fazla mesai ücreti 66.66 TL ise, toplam fazla çalışma ücreti 666,0 TL olacaktır.
 
Geri
Üst