AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Faturalarda hangi faiz?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Faturalarda hangi faiz?​

Temerrüt faizi 13.06.2020 tarihinden itibaren yıllık % 10 olarak belirlenmiştir. TTK 1530 hükmü gereğince, istenebilecek temerrüt faizi ise yıllık % 15 olarak belirlenmiştir. Tedarikçinin küçük veya orta ölçekli işletme büyüklüğünde alıcının da büyük ölçekli işletme olması halinde taksitle ödeme kararlaştırılamaz.

Fatura vadesi ne zaman başlar?​

Faturanın veya eşdeğer ödeme talebinin borçlu tarafından ne zaman alındığının belirsiz olduğu durumlarda, otuz günlük süre mal veya hizmetin borçlu tarafından alınması ile başlar.
Reeskont faizi neye uygulanır?
Bir bankanın iskonto etmiş olduğu borç senedinin Merkez Bankası açısından tekrardan iskonto edilmesi karşılığında sağlanmış olan kredidir. Kredi işlemleri için Merkez Bankası açısından uygulanan faiz, reeskont faiz oranı olarak tanımlanabilir.
Fatura tebliği temerrüde düşürür mü?
Faturayı tebliğ alan borçlu, alacaklının ihtarıyla temerrüde düşecektir. Anılan husus TBK’nın 117. maddesi ile düzenlenmiştir. Bu durumda, borçluya ihtarname gönderilmeden başlatılan icra takibinde, takip tarihinden öncesi için faiz talep edilemeyecek, borçlu icra takibi ile temerrüde düşürülmüş sayılacaktır.

Temerrüt faizi gider yazılır mı?​

Maliye İdaresi, mahkeme kararlarına istinaden yapılan tüm faiz ödemelerini “alacak faizi” kapsamında değerlendirip vergilendirme eğilimindedir. Buna temerrüt faizi de dahildir. Ancak temerrüt faizlerinin vergi matrahına dahil gelir olmadığı kanaatindeyiz.

Vade farkı faturası ne zaman kesilir?​

Alınan Vade Farkı Faturası: Bu fatura, cari hesabın borcunu vade tarihinden önce ödemesi durumunda o cari hesap tarafından firma için kesilir.
Icra takibinde Faize faiz işler mi?
İcra takibine konu olan borç ticari bir ilişkiye dayanmıyor ise bu durumda yasal faiz uygulama bulacaktır. Ancak sözleşmede temerrüt faiz oranına ilişkin bir düzenleme bulunmamakta ise borçlu kanuni faiz oranında yani %9 oranında temerrüt faizi ödemekle yükümlü olacaktır.
Geçmiş gün faizine faiz işletilir mi?
‘Gecikme faizine faiz uygulanması Borçlar Kanunu’na aykırı’ Yargıtay 10. Süresinde ibraz edilmeyen çek yazılı delil başlangıcı niteliğinde sayıldığından, bu belge ile temerrüt oluşmadığı için keşide tarihinden itibaren değil, takip tarihinden itibaren yasal faiz istenebilir. Faize faiz yürütülemez.”
 
Geri
Üst