AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fatura sevk irsaliyesi yerine gecer mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.666
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fatura sevk irsaliyesi yerine geçer mi?​

Malın tesliminde e-Fatura veya e-Arşiv Fatura düzenlenir ve düzenleme tarihinin yanında saat ve dakikası yazılırsa ayrıca belge üzerinde “İrsaliye yerine geçer” ibaresi eklenirse e-Fatura ve e-Arşiv Fatura, sevk irsaliyesi yerine geçer.

E-Arşiv fatura sevk irsaliyesi yerine geçer mi?​

e-Fatura veya e-Arşiv fatura ile belgelendirilen satışlarda, satış anında düzenlenen ve satıcı ya da yetkilisi tarafından imzalanan bilgi fişi, e-Arşiv faturalarda irsaliye yerine geçer.

Sevk irsaliyesi hangi nüshaları kimde kalır?​

Sevk irsaliyesi hangi nüshaları kimde kalır?
Satılan mal satıcı tarafından taşınırsa, sevk irsaliyesi satıcı tarafından, alıcı tarafından taşınması halinde de alıcı tarafından düzenlenir. Sevk irsaliyesi en az üç nüsha olarak düzenlenir ve iki nüshası mutlaka emtiayı (malı) taşıyan taşıtta bulundurulur.

Iade irsaliyesi kesilir mi?​

Iade irsaliyesi kesilir mi?
İade faturasına irsaliye kesilir mi? Evet. Sevk irsaliyesi, nakliye işlemlerinde zorunludur. Satış işleminde olduğu gibi iade sebebiyle yapılan sevkiyatlar için de sevk irsaliyesi kesilmelidir.

E irsaliye iade olur mu?​

Evet, teslim edilen ürünlerin iadesinde tekrar e-İrsaliye düzenlenmelidir. İade edilecek ürünlerin geriye taşınması için belgenin düzenlenmesi gerekmektedir.

Fatura sevk irsaliyesi nedir?​

Bir malın satış sonrası teslimatının yapılması için düzenlenen sevk irsaliyesi ile ürünün satışını gerçekleştirdikten sonra oluşturulan faturanın tek bir belgede toplanmış haline irsaliyeli fatura denir. İrsaliyeli fatura düzenlediğinizde, alıcınız için sevk irsaliyesi ve faturayı ayrı ayrı düzenlemenize gerek kalmaz.

Sevk irsaliyesi ne zaman düzenlenmez?​

Sevk irsaliyesi ne zaman düzenlenmez?
Esas olan; sevk irsaliyesinin ancak alım satıma konu olan ve ticari bir nitelik taşıyan malların sevkinde düzenlenmesi gereken bir belge olduğudur. Burada amaç ticari bir teslimin nihai olarak faturaya bağlanmasını sağlamaktır. Hiçbir ticari niteliği olmayan teslimlerde sevk irsaliyesi düzenlenmez.

Sevk irsaliyesi kesilmeden fatura kesilir mi?​

Sevk irsaliyesi kesilmeden fatura kesilir mi?
Vergi Usul Kanunu 433 seri numaralı tebliği 7.madde; ‘alıcısına malın yanında kâğıt olarak verilen fatura, irsaliyeli fatura yerine kullanılabilir ancak bu imkândan yararlanabilmek için faturanın, malın teslimi anında düzenlenmesi ve “İrsaliye yerine geçer.” ifadesinin yazılması zorunludur. ‘

Sevk irsaliyesi nasıl olmalı?​

Sevk İrsaliyesinde Olması Gerekenlerin Listesi
- Sevk irsaliyesi ibaresi.
- Noter tasdik mührü şekli.
- Gönderilen malın miktarı ve cinsi.
- İrsaliyeyi düzenleyen kişinin adı soyadı, unvanı, hesap numarası ve iş adresi.
- Müşterinin adı soyadı, unvanı, adresi, vergi dairesi numarası ve hesap numarası

Sevk irsaliyesi nedir kimler ne zaman kullanır?​

Satılmış ya da satılacak olan ticari ürünlerin bir yerden başka bir yere taşınması için kullanılması zorunlu olan ve mali onaylı kağıtlar üzerinde düzenlenen belgeye Sevk İrsaliyesi denir. Sevk irsaliyesinin ürünlerin nakil ettirildiği araç üzerin de bulunması zorunludur.

Sevk irsaliyesi Düzenlenmezse ne olur?​

Sevk irsaliyesi Düzenlenmezse ne olur?
Herhangi bir maliye denetimi sırasında irsaliyeli bir malın araca yüklü olmaması satıcı için ceza yazılmasına neden olur. En az 3 nüsha halinde düzenlenmeyen sevk irsaliyesi düzenlenmiş sayılmaz. Sevk irsaliyesinin en az 3nüsha halinde düzenlenmemesi usulsüzlük olarak kabul edilir.

Iade irsaliyesi nasıl kesilir?​

Iade irsaliyesi nasıl kesilir?
Faturanın görünür bir yerinde “İade Faturasıdır” ibaresi bulunması gerekiyor. İade faturasının ayrı bir koçanı bulunmuyor. İade faturasının, Maliye Bakanlığı onaylı veya noter tasdikli olması gerekiyor. İade faturası, satın almayı yapan alıcı tarafından satıcıya kesiliyor.

Alış iade irsaliyesi nasıl kesilir?​

İade faturası nasıl kesilir?
- İade faturası kesmek için satış faturası koçanı yada e-Fatura kullanılır.
- İade faturasının Maliye Bakanlığı veya noter onaylı olması gerekmektedir.
- Fatura üzerinde “İade Faturasıdır” ibaresi yer almalıdır.
- İade faturasını alıcı, satıcıya yönelik düzenler.

E irsaliye iade nasıl yapılır?​

Bu nedenle gelen e-İrsaliyeyi içeri aldığınızda, alış irsaliyesi olarak kayıt etmektedir. Gelen irsaliyeyi içeri alamadan manuel iade irsaliyesi oluşturabilirsiniz veya “yanıttan irsaliye oluştur” diyerek iade irsaliyesini oluşturabilirsiniz.
 
Fatura sevk irsaliyesi yerine geçebilir mi sorusuna verilen cevapta belirtilen koşullar sağlandığında e-Fatura veya e-Arşiv Faturanın sevk irsaliyesi yerine geçebileceği belirtilmiştir. Bu durumda düzenlenen belgede düzenleme tarihine ek olarak saati ve dakikası da yazılmalı, ayrıca belge üzerine "İrsaliye yerine geçer" ibaresi eklenmelidir.

E-Arşiv fatura sevk irsaliyesi yerine geçebilir mi sorusuna verilen cevapta ise e-Fatura veya e-Arşiv fatura ile belgelendirilen satışlarda, satış anında düzenlenen ve satıcı ya da yetkilisi tarafından imzalanan bilgi fişinin e-Arşiv faturalarda irsaliye yerine geçebileceği belirtilmiştir.

Sevk irsaliyesi hangi nüshaları kimde kalır sorusuna verilen cevapta ise satılan malın taşınmasına göre sevk irsaliyesinin satıcı veya alıcı tarafından düzenlenebileceği, en az üç nüsha olarak düzenlenmesi gerektiği ve iki nüshasının taşıtta bulundurulması gerektiği açıklanmıştır.

Iade irsaliyesi kesilir mi sorusuna verilen cevapta ise iade faturasına irsaliye kesilmesi gerektiği, nakliye işlemlerinde sevk irsaliyesinin zorunlu olduğu ve iade sebebiyle yapılan sevkiyatlar için de sevk irsaliyesi kesilmesi gerektiği belirtilmiştir.

E irsaliye iade olur mu sorusuna verilen cevapta ise teslim edilen ürünlerin iadesinde tekrar e-İrsaliye düzenlenmesi gerektiği ifade edilmiştir.

Fatura sevk irsaliyesi nedir sorusuna verilen cevapta ise bir malın satış sonrası teslimatının yapılması için düzenlenen sevk irsaliyesi ile ürünün satışını gerçekleştirdikten sonra oluşturulan faturanın tek bir belgede toplanmış haline irsaliyeli fatura denildiği ve alıcının sevk irsaliyesi ve fatura için ayrı ayrı belge düzenlemesine gerek olmadığı açıklanmıştır.
 
Geri
Üst