AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fatura ne zaman kesinlesir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fatura ne zaman kesinleşir?​

Türk Ticaret Kanunu’nun 21. maddesinin ikinci fıkrasına göre, bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde, faturanın içeriği hakkında bir itirazda bulunmamışsa bu içeriği kabul etmiş sayılır.

Fatura nasıl ispat edilir?​

Fatura nasıl ispat edilir?
Özetle faturanın noter vasıtasıyla veya tutanakla teslim edilmesi ya da faturayı teslim alanın teslim aldığına dair imzasının alınmasıyla teslim edilmesi ispat açısından kolaylık sağlayacaktır.

Yanlış düzenlenen fatura nasıl iptal edilir?​

“Temel Fatura” senaryosunda, düzenlenen faturalara e-Fatura uygulaması üzerinden “red yanıtı” dönülme imkanı bulunmamakla birlikte, 8 günlük itiraz süresi dolmamak şartıyla Temel Fatura İptal Portalı üzerinden satıcının ilgili fatura için iptal talebinde bulunma hakkı vardır.

Fatura ne zaman tebliğ edilmiş sayılır?​

Fatura ne zaman tebliğ edilmiş sayılır?
Yukarıda izah etmeye çalıştığımız üzere, fatura bir ispat vasıtası ve önemli bir delil olduğundan içeriği doğru ve mal tesliminden itibaren 7 gün içinde düzenlenmesi ve mutlaka karşı tarafa elden ya da posta yolu ile tebliğ edilmesi gereken bir belgedir.
Fatura ne zaman muaccel olur?​
T.K. m.23 hükmüne göre, “bir faturayı alan kimse, aldığı tarihten itibaren 8 gün içerisinde münderecatı (içeriği) hakkında bir itirazda bulunmamışsa münderecatını kabul etmiş sayılır.

Faturaya karşı tanık dinlenir mi?​

Faturaya karşı tanık dinlenir mi?
Davalı taraf davacının faturalarını, defterlerine işlememiştir. Öte yandan, HMK’nın 202. maddesi “(1) Senetle ispat zorunluluğu bulunan hâllerde delil başlangıcı bulunursa tanık dinlenebilir.

Gelen faturaya nasıl itiraz edilir?​

Biri elektronik fatura uygulaması üzerinden red butonu kullanılarak itiraz, diğeri ise kağıt fatura ve temel faturada olduğu gibi Türk Ticaret Kanunu’nun 18. Maddesi uyarınca noter, güvenli elektronik imza, telgraf ya da iadeli taahhütlü mektup yoluyla itirazdır.

E-arşiv hatalı olan fatura iptali nasıl yapılır?​

E-arşiv hatalı olan fatura iptali nasıl yapılır?
e-Arşiv Fatura Uygulamasında düzenlendikten sonra çeşitli nedenlerle iptal edilen e-Arşiv Faturalara ait bilgiler e-Arşiv raporunun “Fatura iptal” alanına yazılır ve GİB’e gönderilir. Düzenlenen e-Arşiv Faturaların iptal edilebilmesi için muhatabına iletilmiş olması gerekir.

E-fatura iptal talebi onaylanmazsa ne olur?​

Temel E-Faturalar gönderici tarafından alıcıya direkt olarak ulaşabilmesi amacıyla gönderilir. Temel E-Fatura iptal süreci için de alıcının onayı gereklidir. Alıcı tarafın E-Fatura iptal talebini onaylamadığı durumlarda ise E-Fatura iptal edilmez. İptal edilmeyen E-Fatura geçerliliğini korumaya devam eder.

Fatura tebliğ nedir?​

Fatura tebliğ nedir?
Esasen düzenlenen bir faturanın hüküm ifade edebilmesi için karşı tarafa tebliği zorunlu olup, bu tebliğin posta yolu ile ya da elden yapılması mümkündür. Düzenlenen bir faturanın geçerli olabilmesi için alt nüshasının faturayı alan tarafından imzalanması gerekir.
E-fatura 7 günlük süre nasıl hesaplanır?​
Sürelerin hesaplanması Vergi Usul Kanununun 18. Maddesinde açıklanmıştır. Gün olarak belirtilen sürelerin hesabında sürenin başladığı gün hesaba katılmaz ve süre son günün mesai bitiminde sona erer. Buna göre 7 günlük süre malın teslimini ve / veya hizmetin ifasını takip eden günden başlayarak hesaplanacaktır.

Fatura vadesi ne zaman başlar?​

Fatura vadesi ne zaman başlar?
Fatura veya eşdeğer ödeme talebi tebliğ veya teslim edilmemişse mal veya hizmetin tesliminden 30 gün geçtikten sonra, Taraflar sözleşme ile ödeme süresi olarak faturanın ya da mal veya hizmetin tesliminden 60 günden sonra bedelin ödeneceğini kararlaştırabilirler.
 
Faturaların kesinleşmesi, Türk Ticaret Kanunu'nun 21. maddesinin ikinci fıkrasında belirtilen süreye tabidir. Buna göre, bir fatura alan kişi aldığı tarihten itibaren sekiz gün içinde faturanın içeriği hakkında itirazda bulunmamışsa, fatura içeriğini kabul etmiş sayılır.

Faturanın ispatı konusunda ise faturanın noter vasıtasıyla veya tutanakla teslim edilmesi, ya da faturayı teslim alanın teslim aldığına dair imzasının alınması ispat açısından kolaylık sağlar.

Yanlış düzenlenen bir faturayı iptal etmek için, fatura için belirlenen sürelerin içerisinde Temel Fatura İptal Portalı üzerinden satıcının iptal talebinde bulunması gerekmektedir.

Faturanın tebliği önemli bir adımdır. Fatura, içeriğinin doğru olması ve mal tesliminden itibaren 7 gün içinde düzenlenmesi gereken bir belgedir ve karşı tarafa elden ya da posta yolu ile tebliğ edilmesi gereklidir.

Faturanın muaccel olması konusunda T.K. m.23 hükmüne göre, faturayı alan kişi, aldığı tarihten itibaren sekiz gün içerisinde içeriği hakkında itirazda bulunmamışsa, fatura içeriğini kabul etmiş sayılır.

Eğer e-fatura iptal talebi onaylanmazsa, fatura iptal edilmez ve geçerliliğini korumaya devam eder.

Fatura tebliği, düzenlenen bir faturanın karşı tarafa ulaştırılması anlamına gelir ve bu tebliğin posta yoluyla ya da elden yapılabilmesi mümkündür.

E-faturaların vade hesaplaması genelde malın teslimini ve/veya hizmetin ifasını takip eden günler üzerinden hesaplanır. Sürelerin hesaplanmasında Vergi Usul Kanunu'nun 18. maddesi dikkate alınır.

Son olarak, fatura vadesi, faturanın veya eşdeğer ödeme talebinin tebliğ veya teslim edilmediği durumlarda mal veya hizmetin tesliminden sonra 30 gün geçtikten sonra başlar veya tarafların sözleşmesiyle 60 gün sonrası olarak belirlenebilir.
 
Geri
Üst