- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 174.960
- Çözümler
- 15
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Web sitesi
- forumsitesi.com.tr
Fatura malın teslim tarihinden itibaren kaç gün içinde düzenlenmesi gerekir?
Yasal düzenlemeler Vergi Usul Kanunu’nun 231’inci maddesinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinde, “Fatura, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenlenir.Faturaya dayalı takipte faiz hangi tarihte başlar?
Zira az önce de bahsettiğimiz gibi açık fatura, bedelin henüz ödenmediğine karine teşkil etmektedir. Özetle, faturaya dayalı icra takibi başlatırken, takip öncesi faiz işletmek için faturanın borçluya tebliğ edilmiş olması gerekmekte ve tebliğ tarihinden itibaren borçluya 8 gün süre tanınmalıdır.Vergi Usul Kanunu’nda malın tesliminden veya hizmetin ifasından önce fatura kesilemeyeceğine dair bir hüküm yoktur.
E-fatura kaç gün öncesine kesilebilir?
Şartlar sağlandığı takdirde, E-Arşiv Fatura 7 gün öncesine kadar kesilebilir. Geçmişe dönük kesilen faturalarda 7 gün kuralı aşıldıysa, özel usulsüzlük cezası uygulanır. Bu da %10’luk bir orana tabidir. Ceza almamak için faturalar düzenli ve belirtilen süre içerisinde kesilmelidir.
Faturada 7 günlük süre nasıl hesaplanir örnek?
Faturada 7 Günlük Sürenin Hesabı
- Süre gün olarak belli edilmişse başladığı gün hesaba katılmaz ve son günün tatil saatinde biter;
- Süre hafta veya ay olarak belli edilmişse başladığı güne son hafta veya ayda tekabül eden günün tatil saatinde biter.
Temerrüt faizi ne zaman başlar?
Temerrüt faizi kural olarak borçlunun temerrüdünün gerçekleştiği andan itibaren işlemeye başlar ve temerrüdün sona erdiği tarihe kadar devam eder. Temerrüt faizinin istenebilmesi için alacağın ifasının mümkün, muaccel, dava edilebilir olması gerekir.Faturada temerrüt faizi ne zaman başlar?
-Taraflar arasında borcun ne zaman ödeneceği açıkça kararlaştırılmış ise borç ödenmediği takdirde vadeden itibaren kendiliğinden temerrüt faizi işlemeye başlar. ( Vadeye ilişkin yazılı sözleşme, mail yazışması veya başkaca birtakım ispata elverişli araçların bulunması gerekir. )– 231/5 inci maddesinde faturanın, malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği ve bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı; hüküm altına alınmıştır.
Faturalar muhasebeye ne zaman teslim edilir?
Faturaların kayıt zamanına ilişkin olarak ise, 219. madde de 10 günlük bir süre sınırı getirilmiştir. Ancak, kayıtların muhasebe fişlerine istinaden yapılması durumunda bu sürenin 45 gün olarak uygulanacağı belirtilmiştir.
E fatura kaç gün geriye dönük kesilebilir 2022?
Vergi Usul Kanununa göre, geriye dönük e-fatura ve e-arşiv fatura, matbu faturada da olduğu gibi, en fazla 7 gün öncesine olacak şekilde düzenlenebilir. 7 günün aşılması dahilinde %10 oranında Özel Usulsüzlük Cezası uygulanır. Bu cezayı almamak için mükelleflerin faturalarını gecikmeden düzenlemesi büyük önem taşır.