Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Fatura keserken doviz alis mi satis mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
39.491
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Fatura keserken döviz alış mı satış mı?​

Döviz Cinsinden Düzenlenmiş Faturalarda Değerleme, Eğer taraflar arasında döviz kuru belirlenmemiş ise esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur. Döviz kuru fatura üzerine yazılmış ise bu kur esas alınarak fatura tutarı belirlenmekte ve kayıtlara alınmaktadır.

Dolar üzerinden fatura kesilir mi?​

Bu madde ile ilgili herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Bu bakımdan faturaların, Türk Parası Karşılığı yazılmak kaydıyla dolar veya Euro cinsinden düzenlenmesine ilişkin hiçbir yasak bulunmamaktadır.

Döviz değerlemesi hangi kurdan yapılır?​

Döviz değerlemesi hangi kurdan yapılır?
Merkez Bankası’nca ilan edilen kurların esas alınması gerektiği açıklanmıştır. Bu şekilde yapılacak değerlemelerde, efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun (efektif kurun bulunmaması halinde döviz alış kurunun), döviz cinsinden yabancı paralar için ise döviz alış kurunun esas alınması gerekmektedir.

Yurtdışı satışlarda hangi kur alınır?​

Bu nedenle; yurt dısı teslimlerin kayıtlara intikalinde; gümrük çıkıs beyannamesinin kapanma tarihindeki (fiili ihraç tarihi) T.C. Merkez Bankası döviz alıs kurunun esas alınması gerekmektedir.Herkesin bidigi gibi gumruk cıkış beyannamesindeki kur 1 önceki günün saat 15.30 itibariyle kapanis kurudur.

Dövizli işlemlerde hangi günün kuru?​

Faturanın düzenlendiği tarihte Resmi Gazetede yayınlanan döviz alış kuru faturanın düzenlendiği tarihten 1 gün önceki kurlardır. Bir diğer deyişle, TL olarak yapılacak olan ödemede fatura tarihinden 1 gün önceki saat 15:30 kapanış kurları dikkate alınmalıdır.

Dövizli fatura nasıl işlenir?​

Dövizli fatura nasıl işlenir?
· Yabancı para cinsinden düzenlenen faturada faturanın düzenlendiği tarihteki kur ve faturanın TL karşılığı mutlaka faturada açık bir şekilde gösterilmelidir. · Faturada düzenlenme tarihindeki TC Merkez Bankası Döviz Alış kuru kullanılmalı. Faturanın söz konusu kurdan TL karşılığı muhasebe kayıtlarına alınmalıdır.

Kur farkı faturası kesilmesi mecburi mi?​

Kur farkı faturası, yasal defterlerde TL bakiyeyi kapatmak için kesilir. Yani ister dövizli olsun isterse dövize endeksli olsun işlemin ödemesinden sonra TL bakiye kalır ise bu bakiyenin kur farkı faturası kesilerek kapatılması gerekir.

Vergi Usul Kanunu hükümlerine göre yabancı paralar hangi değer ile değerlenir?​

VUK’nun 280’inci maddesinde yabancı paraların değerlemesiyle ilgili olarak, “Yabancı paralar borsa rayici ile değerlenir. Borsa rayicinin takarrüründe muvazaa olduğu anlaşılırsa bu rayiç yerine alış bedeli esas alınır.

Ihracat faturası hangi kurdan kesilir?​

Ihracat faturası hangi kurdan kesilir?
Hasılatın kayıt işleminde kullanılması gereken kur ise fatura düzenleme tarihindeki kur değil, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki (fiili ihraç tarihi) T.C. Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılması gerekmektedir.
 
Merhaba! Döviz alış mı satış mı olduğuna dair fatura keserken dikkat edilmesi gereken konuları detaylı bir şekilde açıklamışsınız.

Döviz cinsinden düzenlenmiş faturalarda, taraflar arasında belirlenmiş bir döviz kuru yoksa, esas alınacak kur Merkez Bankası tarafından açıklanan döviz alış kurudur. Bu kur faturaya yazılmışsa, fatura tutarı bu kur üzerinden belirlenir ve kayıtlara alınır. Eğer fatura Türk Parası Karşılığı olarak belirtilmişse, dolar veya Euro cinsinden düzenlenmesinde herhangi bir yasak bulunmamaktadır.

Döviz değerlemesi yapılırken, Merkez Bankası tarafından ilan edilen kurların esas alınması gerekmektedir. Efektif cinsinden yabancı paralar için efektif alış kurunun, döviz cinsinden yabancı paralar için ise döviz alış kurunun kullanılması gerekmektedir.

Yurtdışı satışlarda, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki Merkez Bankası döviz alış kurunun esas alınması gerekmektedir. Aynı şekilde, dövizli işlemlerde faturanın düzenlendiği tarihten 1 gün önceki saat 15:30'da yayınlanan kurları dikkate almak önemlidir.

Dövizli faturaların işlenmesinde faturanın düzenlendiği tarihteki TC Merkez Bankası Döviz Alış kuru kullanılmalı ve faturanın TL karşılığı açıkça gösterilmelidir. Kur farkı faturası, ödeme sonrası TL bakiyeyi kapatmak için kesilir.

Yabancı paraların değerlemesi için Vergi Usul Kanunu'nun 280. maddesi gereği borsa rayici esas alınır ve muvazaa durumunda alış bedeli kullanılır. Ihracat faturası keserken ise hasılatın kayıt işleminde, fatura düzenleme tarihinde değil, gümrük çıkış beyannamesinin kapanma tarihindeki Merkez Bankası döviz alış kurunun kullanılması gerekmektedir.

Konuyla ilgili detayları paylaşarak sorularınıza yanıt vermeye çalıştım. Başka sorularınız varsa sormaktan çekinmeyin!
 
Geri
Üst