AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fatura almak neden onemli?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Fatura almak neden önemli?​

”-Ödediğimiz verginin kamu hazinesine aktarılmasını sağlamış oluruz. -Vergi kayıp ve kaçağını önleyici katkıda bulunuruz. -Bu işlemlerin kayıt altına alınmasını ve vergilendirilmesini sağlamış oluruz. -Kamu hizmetlerinin daha sağlıklı yürütülmesine katkı sağlamış oluruz.

Alışverişlerde Neden fiş almalıyız?​

Fiş ya da fatura, alıcı olarak bizlerin satıcılardan aldığı ürün ya da hizmetin kayıtlara geçmesini sağlar.Fiş ve fatura, aldığımız ürün üzerinden vergi ödeneceğinin kanıtı niteliğinde bir belgedir ve bu verginin miktarını gösterir. Fiş ve fatura sayesinde devlete vergi ödenir.

Alışverişten sonra fiş almazsak ne olur?​

Alışverişten sonra fiş almazsak ne olur?
1. Fiş Veya Fatura Almazsam Ne olur? Alınmayan her bir fiş ya da faturanın KDV’si, bu fişi ya da faturayı vermeyenin haksız iradı olur. Ayrıca gelir/kurumlar vergisi matrahı aşındığı için gelir/kurumlar vergisi de eksik hesaplanmaktadır. Alınmayan her belge ile vergi kayıp ve kaçağına neden olunur.

Muhasebeye neden fiş verilir?​

Yevmiye defterine kaydedilecek olan muhasebe işlemlerinin, doğruluğundan emin olabilmek için kayıttan önce yetkili bir makamlara onaylatılması gerekir. Bu işlemlerle ilgili bilgileri içeren ve imzalanarak onaylanan belgelere ise muhasebe fişi adı verilir.

Fiş vermeyen nereye şikayet edilir?​

Şikayette bulunmak istediğiniz zaman yapmanız gerekenler şu şekildedir; -Bağlı olduğunuz il ya da ilçenin vergi dairesine giderek, fiş kesmeyen işletme hakkında bir dilekçe yazmalısınız. Dilekçenizde bu işletmenin incelenmesini talep etmeniz gerekiyor.

Fiş fatura fark eder mi?​

Fiş fatura fark eder mi?
Bu sorunun cevabı faturadır. Çalışanlarını ticari faaliyetleri ile ilgili olarak şehir içi ya da şehir dışına gönderen İki ayrı işletme düşünün bu kişilerin yeme, içme, otopark ücreti gibi bazı giderleri olacaktır.

Fiş almak zorunlu mu?​

Vergi Usul Kanununa göre biz tüketiciler de bu belgeleri istemek ve almak zorundayız (VUK Md. 232). Kısaca mağaza tutara göre size ya perakende satış fişi ya da fatura vermek zorunda. Bu arada eğer siz fiş yerine fatura düzenlenmesini talep ederseniz bu durumda size fatura verilmesi gerekiyor.

Muhasebe işlem fişi nedir?​

Muhasebe işlemlerinin yevmiye defterine yazılmadan önce kaydedildiği, yetkili kişiler tarafından imzalandığı ve yevmiye bilgilerini içeren fişe muhasebe fişi denir. Muhasebe işlemleri yevmiye defterine doğrudan kaydedilebileceği gibi muhasebe fişleri yardımı ile de kayıt yapılabilir.

Muhasebe kayıt sürecinde düzenlenecek fişler nelerdir?​

Muhasebe kayıt sürecinde düzenlenecek fişler nelerdir?
Muhasebe fişinin kullanım amacına göre üç türü bulunur. Bu çeşitler, kasa tahsil fişi, kasa tediye fişi ve mahsup fişidir.

Fatura vermeyen satıcı nereye şikayet edebilirim?​

Fiş fatura yerine geçer mi?​

sattıkları mal veya yaptıkları işler için fatura vermek ve bunlar da fatura istemek ve almak zorundadırlar (VUK md. 232). Bunlar için perakende satış fişi (yazar kasa fişi) düzenlenmesi geçerli değildir(1).

Fiş gider olarak gösterilebilir mi?​

Fiş gider olarak gösterilebilir mi?
Maliye Bakanlığı, perakende satış fişi yada yazar kasa fişlerini gider belgesi olarak, sadece ticari faaliyetlere ilişkin olarak işyerlerinde kullanılmak ve tüketilmek amacıyla satın alınan (kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi) (taksi işleten mükelleflerden alınanlar dahil) ve bedeli fatura düzenleme …

Fiş toplama ne zaman kaldırıldı?​

Vergi İadesinin kalkması resmiyet kazandı 1- 04/03/2007 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5615 sayılı Kanuna göre vergi iade sistemi kalkmıştır. Memurlar 2007 yılı Ocak ayı başından bu yana fiş ve fatura almalarına rağmen bunları biriktirmemekteydi. Söz konusu bu Kanuni düzenleme bu uygulamaya resmiyet kazandırmıştır.
 
"Fatura almak neden önemli?" başlıklı konuda vergi mükellefiyetinin ve vergi ödemelerinin sağlanması için fatura almanın önemine değinilmiş. Ödenen vergilerin kamuya aktarılmasını, vergi kayıp ve kaçağını önlemeyi ve kamu hizmetlerinin daha sağlıklı yürütülmesine katkı sağlamayı sağlayan faturalar, işlemlerin kayıt altına alınmasını da sağlar.

"Alışverişlerde Neden fiş almalıyız?" kısmında ise fiş almanın alıcı olarak satıcılardan aldığımız ürün veya hizmetin kayıtlara geçmesini sağlayarak vergi ödenmesinin kanıtı niteliğinde olduğu belirtilmiş. Fiş ve fatura sayesinde devlete vergi ödendiği vurgulanmış.

"Alışverişten sonra fiş almazsak ne olur?" bölümünde ise fiş veya fatura alınmaması durumunda vergi kaybına ve vergi kaçağına neden olunabileceği belirtilmiş. Alınmayan her belge ile gelir ve kurumlar vergisi hesaplatmalarının yanıltıcı olabileceği vurgulanmış.

"Muhasebeye neden fiş verilir?" başlıklı bölümde, muhasebe işlemlerinin doğruluğunu sağlamak amacıyla kayıtlardan önce yetkili makamlara onaylatılması gerektiği ve bu işlemlerle ilgili bilgileri içeren belgelere muhasebe fişi adı verildiği açıklanmış.

"Fiş fatura fark eder mi?" konusunda iki ayrı işletmenin ticari faaliyetleri kapsamında yaptığı harcamaların belgelendirilmesi ve farklı gereksinimler doğrultusunda fatura talep edilmesi gerektiği üzerinde durulmuş.

"Fiş almak zorunlu mu?" başlığında ise Vergi Usul Kanunu'na göre tüketicilerin bu belgeleri almak zorunda olduğu ve mağazadan tutara bağlı olarak perakende satış fişi veya fatura almak zorunda olduğu bilgisi verilmiş.

"Muhasebe işlem fişi nedir?" kısmında muhasebe işlemlerinin yevmiye defterine geçmeden önce kaydedildiği, yetkili kişiler tarafından imzalandığı ve yevmiye bilgilerini içeren belgelere muhasebe fişi denildiği ifade edilmiş.

"Muhasebe kayıt sürecinde düzenlenecek fişler nelerdir?" bölümünde ise kasa tahsil fişi, kasa tediye fişi ve mahsup fişi gibi muhasebe fişi çeşitlerine değinilmiş.

Diğer konularda fiş vermeyen satıcı veya fatura talepleri ile ilgili şikayetlerin belirli prosedürlere uygun şekilde yapılması gerektiği vurgulanmış ve fiş gider olarak gösterilme konusunda Maliye Bakanlığı'nın belirlediği kurallara dikkat çekilmiş.

Son olarak "Fiş toplama ne zaman kaldırıldı?" başlığı altında vergi iadesi sisteminin kaldırılması ve bu konuda yapılan kanuni düzenlemelerin belirli tarihlerde yayımlandığı bilgisi verilmiş.
 
Geri
Üst