Fatima Bin Esed (ra) kimdir hayatı

SoruCevap

Yeni Üye
Fatima Bin Esed yaşamı,Fatima Bin Esed hakkında bilgi,Fatima Bin Esed biyoğrafisi

Fatıma binti Esed radıyallahu anha

Fatıma binti Esed radıyallahu anha Hazreti Ali radıyallahu anh’in annesi…Sevgili Peygamberimize cocukluk doneminde candan hizmet eden, onu her turlu tehlikelere karşı korumaya calışan, kendi oz cocuklarından once onun karnını doyuran, ustunu başını temizleyen, saclarını tarayan hizmetli, şefkatli bir anne…RasUlullah sallallahu aleyhi ve sellem efendimizin “annemden sonra annem diye iltifatına mazhar olmuş bir hanım sahabi…

O Mekke’de Haşimoğulları kabilesine mensuptur Amcasının oğlu EbU Talib ile evlendi Bu evlilikten Talib, Akil, Cafer ve Ali adında dort oğlu, Ummu Hani, Cumane, Rayta ve Esma adında da dort kızı dunyaya geldi
O, Sevgili Peygamberimize sekiz yaşından itibaren annelik yapma şerefini elde eden bahtiyar bir hanımdır Dedesi Abdulmuttalib’in vefatından sonra amcası EbU Talib’in himayesine verilen varlık nUru Efendimiz, Fatıma binti Esed’in ellerinde onun sıcak, yakın alakasıyla, şefkat ve sevgi dolu nazarlarıyla buyumuşdu

Fatıma binti Esed varlık nuru, inci tanesi bu yetime annesini aratmayacak tarzda candan hizmet etmiş, şefkat ve merhamet nazarlarını uzerinden eksik etmemiştir Ona karşı davranışlarında ve hizmetlerinde ozel ihtimam gostererek evini sımsıcak bir yuva haline getirmeye gayret etmiştir Bu titizlik ve hizmetteki ozel itinası onu ResUli Ekrem (sa) Efendimizin hususi iltifatlarına nail kılmıştır Efendimiz (sa)O’nun hakkında:

“O benim annemdi Kendi cocukları ac dururken once benim karnımı doyururdu Sacımı başımı tarar bir anne şefkati sıcaklığını benden esirgemezdi buyurmuştur

Sevgili Peygamberimiz genclik devresini kendi yuvasını kuruncaya kadar bu sıcak aile ortamında amcasının ve yengesinin himayesinde gecirdi Yirmibeş yaşına ulaşınca Kureyş kadınlarının hanımefendisi Hz Hatice ile evlendi Huzur ve seadet dolu mutlu bir yuva kurdu Kırk yaşına geldiğinde Allah Teala Hazretleri O’nu kendine elci olarak secti Cebrail aleyhisselam’ı ona gondererek yeni dinin esaslarını bildirdi Putlara tapılmamasını, şirke duşulmemesini emretti

Beklenen yeni din ve son peygamberin geldiği haberleri Mekke sokaklarında yayılmaya başlayınca muşrikler O’nu himayesiz bırakmağa, hatta oldurmeye yeltendiler Ama amcası EbU Talib ve hanımı, Fatıma binti Esed sevgili yeğenlerine arka cıktılar; Onu himayeleri altına aldılar Kendileri hemen İslam’a koşamadılar Fakat onu davasında serbest bıraktılar İstediği gibi hareket etmesini sağladılar İslam birer birer gonulleri fethedip Muslumanlar coğaldıkca azgın muşrikler bu gidişata engel olmak icin her turlu zalimliklerini ortaya koymaya başladılar İşi iyice ileri goturup İki Cihan Guneşi Efendimize eziyet etmeye kadar vardırdılar Kimsesiz muslumanlara akıl almaz işkenceler yaparak onları İslam’dan dondurmeye calıştılar Fakat iman nuruyla kalbi aydınlanmış hicbir muslumanı kendi taraflarına ceviremediler

Himayesinde bulunduğu amcası EbU Talib dunyadan gocunce İki Cihan Guneşi Efendimizin işi daha da zorlaştı İşkenceye varacak tarzda eza ve cefalara maruz kaldı Butun bu hadiseler Fatıma binti Esed’i cok uzuyordu Sevgili Peygamberimizi cok seviyor ve O’na inanıyordu Fakat kocasından dolayı İslam’ını acığa vuramamıştı Artık zamanı gelmişti Onun davasına gonul verdiğini ilan ederek O sevgiliye destek olmak istiyordu Kelimei şehadet getirerek İslam’la şereflendi Fahri Kainat (sa) Efendimiz annesi kadar sevdiği yengesinin musluman olmasına cok sevindi ve acılarını birazcık olsun unuttu

Hz Fatıma binti Esed (ranha) artık Mekke’de yaşanamayacağına karar verdi ve diğer Muslumanlar gibi Medine’ye hicret etti Allah yolunda muhacir olma seadetini elde etti Orada oğlu Hz Ali (ra) ile ResUli Ekrem (sa) Efendimizin kerimeleri Hz Fatıma (ranha)’nın duğunlerini yaptı Aynı evde gelin kaynana birlikte mesud bir hayat yaşadılar

O, ResUli Ekrem (sa) Efendimizin “Fatıma benden bir parcadır dediği sevgili kızı Hz Fatıma’ya kayınvalide olmuştu Bunu kendisi icin buyuk bir bahtiyarlık sayıyordu Gelinini uzmemek icin son derece titiz davranışlar sergiliyordu Evde iş bolumu yapmışlardı Herkes kendine duşen vazifeyi yaptıktan sonra birbirine yardıma koşuyordu Bir muhabbet yuvası teşekkul etmişti Neşe ve surUr dolu bu evde gelin kaynana arasındaki muhabbetin en canlı ornekleri gorulmekteydi Onların sevgi ve saygı icerisinde gecinmeleri hem ResUli Ekrem (sa)’i, hem de Hz Ali (ra)’ı cok sevindiriyordu Hanelerine rahmet ve bereket yağıyordu

İki Cihan Guneşi Efendimiz yengesi Hz Fatıma binti Esed (ranha)’nın iyiliklerini hic unutmamıştı Ona karşı vefa borcunu, ona olan kadirbilirliğini her fırsatta gostermeğe calışdı Medine’deki evinde devamlı ziyaretine gitti Halini, hatırını sordu; ceşitli yardımlarda bulunarak onu gozetti Bir evladın annesine yapması gereken hizmetin daha fazlasını yapmağa gayret etti Ona “anne diye hitap etti ve hep o şekilde yad etti Zaman zaman oğle uzeri ziyaret eder, yanında kaylUle (oğle istirahati) yapardı

Sevgili Peygamberimizin Medine’ye yerleşmesinin uzerinden dort sene gecmişti Mubarek yuzlerinde hic neşe, sevinc eksik olmazdı Simalarında her gun seadet cicekleri acardı Bir gun Efendimiz yengesi Hz Fatıma’nın vefat haberini aldı O gun o kadar uzuldu ki “İşte bugun annem vefat etti buyurdu Damadı Hz Ali (ra)’ın annesine karşı beslediği derin sevgi ve hurmetini bu şekilde ifade etti

İki Cihan Guneşi Efendimiz bir vefakarlık orneği olarak o gun sırtından gomleğini cıkarıp Hz Ali (ra)’a verdi Annesine kefen yapılmasını istedi Cenaze namazını da kendisi kıldırdı Son bir sevgi işareti ve iltifat olarak kabrine indi ve yanı uzerine biraz uzandı Gozyaşları icerisinde kabirden cıktı Yaşlar kabri ıslatmıştı Sonra Hz Fatıma binti Esed (ranha)’nın na’şı kabre kondu

Ashabı kiram o gune kadar boyle bir şey gormemişlerdi Merakla Efendimize: “Ya RasUlallah! Sizin bu kadına yaptığınızı başka hic bir kimseye yapar iken gormedik dediler Fahri Kainat (sa) Efendimiz ashabının merakını gidermek uzere şoyle cevap verdi:

“O benim annemden sonra annemdi Amcam EbU Talib’ten sonra, bu kadıncağız kadar bana iyiliği dokunan bir kimse olmamıştır Ona Cennet elbiselerinden giydirilsin diye gomleğimi kefen olarak giydirdim Kabir hayatı kendisine kolay ve rahat gelsin diye de bir muddet kabrinde uzandım buyurdu

Hz Fatıma binti Esed (ranha)’nın kabri uzerine toprak atıldıktan sonra ResUli Ekrem (sa) Efendimiz sevgili annesi icin şu duayı yaptı:

Allah sana merhamet etsin ve seni hayırla mukafatlandırsın Anneciğim! Allah sana rahmet etsin Annemden sonra bana annelik yaptın Kendin ac kalır beni doyururdun Kendin giymez beni giydirirdin En iyi nimetleri kendin yemez bana tattırırdın Bunu da ancak Allah rızası icin ve ahiret yurdunu umarak yapardın

Allah ki, dirilten ve oldurendir O hic olmeyendir Devamlı diri olandır O

Ey Allahım! Annem Fatıma binti Esed’i affet Kabrini genişlet Ben ResUlunun ve benden onceki peygamberlerinin hakkı icin duamı kabul buyur, ey merhametlilerin en merhametlisi olan yuce Rabbim!

Sevgili Peygamberimiz annem dediği Hz Fatıma binti Esed (ranha)’ya son vazifelerini yaptıktan sonra tebessum etmeğe başladı Orada bulunanlara şu mujdeyi verdi:

Cebrail aleyhisselam geldi ve “Bu kadın Cennetliklerdendir diye bana haber getirdi Ayrıca Yuce Allah meleklerinden yetmiş binine bu kadının cenaze namazına katılmalarını emretti de onun cenaze namazını kıldılar

ElhamdUlillah! ElhamdUlillah! Ne seadet! Ne mutluluk! Ne vefakarlık ve ne kadirbilirlik! Ne candan hizmet ve ne guzel mukafat! Allahım bizlere de oylesi seadetler nasib et!

Hz Fatıma binti Esed (ranha), Haşimoğulları soyundan ilk erkek cocuğu dunyaya getiren saliha bir hanımdır Ayrıca yine bu soydan gelen ilk halifenin annesi olma şerefine sahiptir Diğer halifelerin anneleri ise; sevgili Peygamberimizin kızı Hz Hasan’ın annesi Hz Fatimatu’zZehra (ranha) ile Harun Reşid’in hanımı ve halife Emin’in annesi Zubeyde’dir Allah hepsinden razı olsun

Cenabı Hak bizleri Hz Fatıma binti Esed (ranha) annemizle beraber Cennetinde cem eylesin Amin

Geri