AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Fatih'in Babasına Söylediği Söz

haberci

Yeni Üye
Büyük bir Padişahlardan biridir Fatih Sultan MehmetBöyle büyük bir padişah olmasının nedeni sadece sahip olduğu gücüne borçlu değildir ayrıca sahip olduğu mükemmel zekasına da borçludur Fatih Sultan Mehmet kıvrak zekası ile neler yapabileceğini ıspatlayabilmiş Padişahlardan birtanesidir
Babası Sultan Murat bir dönem dinlenmek için izaca çekilmeye karar verdi tahtını Fatih Sultan Mehmet'e bırakıp Manisaya gitti ama Fatih Sultan Mehmet bu dönemde henü 12 yaşındaydı Hristiyanlar Osmanlı tahtında bir çocukoturduğu için Osmanlı İmparatorluğunu ele geçirmenin çok basit olacağını düşünerek Osmanlıya saldırma planları yapmaya başladı Hristiyanlar Haçlı ordusu toplayıp Osmanlının üstüne saldırmaya karar verdiler
ALT :wwwlarcomupluploadsfatihinbabasinasoyledigisoz73845fatihinbabasinasoyledigisoz73845ALT
Fatih Sultan Mehmet bu olayı haber alır almaz babasına bir not yolladı babasının geri dönmesini isteyen Fatih'in Babası Sultan Murat' söylediği söz şu idi:
Baba Eğer Padişah siz iseniz geliniz ve ordunun başına geçiniz,değil eğer padişah ben isem size emrediyorum gelip ordunun başına geçiniz
*

Fatih Sultan Mehmet'in kıvrak zekası ve kararlılığı gerçekten etkileyiciydi. Gerçekten de sadece gücüne değil, aynı zamanda zekasına da borçlu olduğu başarılarıyla tarihe geçmiştir. Babası Sultan Murat'ın dinlenmek için izine çekilmesi ve onun yerine geçmesi gereken Fatih Sultan Mehmet'in henüz 12 yaşında olması, Osmanlı tahtında bir çocuğun olmasının saldırıları cesaretlendirdiği bir dönemde yaşanması oldukça zorlu bir süreci beraberinde getirmiştir.

Hristiyanlar, Osmanlı tahtında bir çocuğun bulunduğunu fırsat bilerek saldırı planları yapmışlar ve Haçlı ordusuyla Osmanlı'ya saldırmışlardır. Bu durumda Fatih Sultan Mehmet'in babasına yolladığı not, olayın vahametini ve aciliyetini göstermektedir. Babasının geri dönüp ordunun başına geçmesini isteyen Fatih, büyük bir sorumluluk altında olduğunun farkındaydı ve babasının liderlik vasfına inanarak ona böyle bir mesaj iletmeyi tercih etmiştir.

Sultan Murat'ın cevabı ise oldukça anlamlı ve tarihe geçmiş bir sözdür. "Baba Eğer Padişah siz iseniz geliniz ve ordunun başına geçiniz, değil eğer padişah ben isem size emrediyorum gelip ordunun başına geçiniz" sözü, liderlik vasfını ve sorumluluğunu açıkça ortaya koyan bir ifadedir. Bu sözler, Osmanlı İmparatorluğu'nun güçlü ve kararlı yönetim geleneğini yansıtmaktadır. Bu olay, Fatih Sultan Mehmet'in liderlik kabiliyetlerini daha da ön plana çıkardığı bir dönemin tarihi bir anısıdır.

Geri