- Konu Yazar
Fatiha suresi neden bahseder?
Fatiha Suresi’nin ilk sure olarak Kuran’ın başında yer alması; surenin içeriğinde, Kur’an öğretisinin bir özetinin yer alması olarak açıklanmıştır. Surede övgü ve yüceltilmeye layık tek Allah’ın varlığı, hâkimiyeti, tek ilah oluşu, tapınmanın ancak ona yapılıp ondan yardım isteneceği özet olarak ifade edilir.Fatihada Allahla ne konuşur?
Peygamber Efendimiz’in şu hadisi bu diyalogun önemine dikkat çeker: “Fatiha’yı okuyan kul, ‘Âlemlerin rabbi olan Allah’a hamdolsun’ dediğinde Allah, ‘Kulum bana hamdetti’ der. Kul, ‘Allah esirgeyen ve bağışlayandır’ deyince, ‘Kulum beni övdü’ der. Kul, ‘O din gününün hükümdarıdır’ deyince, ‘Kulum beni yüceltti’ der.‘Ölülerinize Yasin okuyunuz’ anlamında hadis olduğu halde, Fatiha okunmasıyla ilgili kaynak yoktur. Fatiha-ı Şerif okumanın ölülerimize bir faydası var mıdır? Fatiha suresi de Kur’an’ın bir parçasıdır. Ölülere Kur’an okuyup ruhlarına sevabını göndermenin hükmü Fatiha için de geçerlidir.
Kuranı Kerim ölüler için mi diriler için mi?
1. Yukarıda işaret ettiğim gibi Kur’ân’ın niçin gönderildiğini açıklayan ayetler arasında “ölüler için, ölülere okunsun” manasında bir âyet yoktur. 2. Peygamberimiz (s.a.) hayatı boyunca bir kez dahi mezarda ölüler için Kur’ân okumamıştır.
Fatiha suresinin bize vermek istediği mesaj nedir?
(Ankebut, 61) Fatiha suresinin ilk dört ayeti, varlığına inanılan Tanrı’nın, iyi anlaşıldığı takdirde, insanı hem özgürleştirecek, hem de “insan” olmasını sağlayacak sıfatlarını bize sunmaktadır. Hiç kuşkusuz hamd, her türlü övgü sadece Allah’a mahsustur. Rahman ve rahim olan Allah, âlemlerin Rabbidir.
Fatiha suresi Medine döneminde indirilmiş midir?
Mekke döneminde inen Fatiha suresi Arapça ve Türkçe okunuşu vatandaşlar tarafından merak ediliyor. İşte Kuranın başlangıç suresi olan Fatiha suresinin Arapça ve Türkçe okunuşu… Mekke devrinin ilk yıllarında tamamı bir defada inmiştir (Vahidî, s. 19-20; Zerkeşî, I, 207; Süyûtî, I, 30, 34; M.Allah ile nasıl konuşabilirim?
Kişi içinden geçen duygularını arz ederek ve dua ederek Allah Teala ile konuşur. 2. Allah Teala kulunun kalbine bazı güzellikleri ilham ederek kulu ile konuşur. 3. Kur’an-ı Kerim okumakla Allah Teala ile konuşulur.Fatiha suresinde üzerinde durulan hususlar şunlardır; Övme ve övülme Allah’a ait olduğu, Allah’ın Rahman ve Rahim olduğu, Din gününün sahibinin Allah olduğu, Ve insanların Allah’a yapabileceği bir dua hususları üzerinde durulmuştur.
Islamda ölüye Fatiha okunur mu?
Cevap: Kur’ân, ölülerin ruhuna okunmak için inmemiştir. Kur’ân, dirilerin okuyup uygulayacakları bir prensipler, yüksek ahlâk ve değerler kitabıdır. Fatiha’nın da mesajı dirileredir. Ne Peygamberimiz, ne de sahâbîleri, ölmüşlere Fatiha veya Kur’ân okumamışlardır.
Ölüler dualarımızı duyar mı?
Allah diledi mi dirilerin sesini – bu bir insan sesi, bir çığlık veya bir sur olabilir- ölülere duyurabilir. Öyleyse, dirilerin mezarın başında verdikleri telkini, Kuran kıraatini, duayı, selamı ölüler duyabilir. Buna engel ne bir Kurani nass ve ne de bir rivayet yoktur.